Hoe schrijf je een boek? Masterlist met al mijn tips

Hoe schrijf je een boek? Masterlist met al mijn tips

Een boek schrijven is een kunst. Het lukt soms niet in één keer en soms bedenk je in één sessie een hele serie uit. Omdat het een heel proces met meerdere onderdelen is, heb ik al mijn tips van 2020 en 2021 voor je op een rijtje gezet in deze masterlist. Zo kun jij stap voor stap zelf een boek schrijven.

Hoe schrijf je een boek? Dit is mijn masterlist met alle tips

Research voor je boek doe je zo

Weet waar je over schrijft of schrijf over wat je weet – dit zijn twee manieren om je boek te schrijven. Om te weten waar je over schrijft, is onderzoek doen naar de onderwerpen heel belangrijk. Research voor je boek doe je zo.

Je boek plotten: zo doe je dat

Wat is de basis van een goed verhaal? Een verhaal komt vaak tot stand door een probleem, vraagstuk, zoektocht of andere belangrijkste situatie. Je begint bij het begin en de weg naar het einde, van A tot Z, is het begin van je plot. Een boekenplot is het plan, de structuur van wat er in je boek afspeelt. Zo plot je jouw boek.

Creëer en personage in 9 stappen

Om een boek te schrijven heb je eigenlijk maar één ding nodig: een personage met een doel. Vandaag deel ik de basics om je personage uit te werken, voor zowel het innerlijk als het uiterlijk en familiebanden.

Zo creëer je levensechte settings voor je boek

De setting van je boek is de plek waar het verhaal zich afspeelt. Om alles zo levendig mogelijk te maken, moet je voor jezelf de setting ook zo duidelijk mogelijk hebben. Je hoeft niet alles in het boek te benoemen, maar als het voor jou al levendig voelt, komt dat ook beter over op de lezer.

Maak een wereldkaart voor je boek

Een van de leukste elementen van het fantasy-genre is het maken van wereldkaarten. Het maken van een wereldkaart kan op allerlei verschillende manieren, dat maakt het zo creatief. Vandaag neem ik je mee door mijn werelden en hoe ik de wereldkaarten heb getekend.

Zo gebruik ik Scrivener

Voor wie nog niet gehoord heeft van Scrivener, Scrivener is een hulpprogramma voor schrijvers. Het is een soort Word maar met zoveel meer onderdelen voor schrijvers. Ik heb er nu vier boeken mee geschreven en het werkt heel motiverend. Daarom leg ik jou stap voor stap uit hoe ik Scrivener gebruik als schrijver.

Vijf tips voor een schrijfroutine

Na zo’n maand als Camp NaNoWriMo waar het uitdagende aspect is om elke dag te schrijven, kan ik je beloven dat het ook een dip veroorzaakt. Het kan namelijk best intensief zijn. Om daarom een gezonde schrijfroutine te creëren, heb ik een aantal factoren én tips van mijn favoriete auteurs op een rijtje gezet.

Hoe werk je met proeflezers?

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn. Als schrijver zit je soms dagen over je eigen boek gebogen en zie je niet altijd de fouten in je verhaal meer. Proeflezers zijn daarvoor de oplossing. Zij lezen een van de eerste versies van je boek en geven je vervolgens feedback om het boek nog beter te maken. Hoe pak je proeflezers aan?

Hoe verwerk je feedback en pak je herschrijven aan?

Eerder deelde ik al met je hoe ik het proeflezerproces aanpak, nu ga ik daar verder op in. In deel twee van deze schrijftip vertel ik je hoe ik proeflezer feedback verwerk en hoe ik het herschrijven aanpak.

Een titel voor je boek bedenken, waar begin je?

De titel van je boek is vaak de eerste introductie die een lezer krijgt. Gepaard met een sterke omslag moet een titel aandacht trekken, nieuwgierigheid opwekken, je boek omschrijven, mensen willen lezen en lezers hun boekenspaarpot voor het boek leeggooien. Maar waar begin je dan met zo’n titel?

Hoe schrijf je een flaptekst? 

Wanneer jij een nieuw boek koopt, waar koop je het boek dan door? Door de cover, door de auteur of is het dat de flaptekst van het boek je zo aantrekt? Een flaptekst schrijven is een kunst. Voor deze blogpost zet ik niet alleen mijn eigen tips op een rij maar vraag ik ook een van mijn favoriete auteurs om jou te helpen.

Hoe schrijf je een boekvoorstel?

Je wil je boek opsturen naar uitgeverijen, wat supertof! Dat is nogal een proces. Toen ik voor het eerst in jouw schoenen stond, wist ik niet wat mijn opties waren. Daarom vroeg ik jaren terug raad op Twitter en de eerste keer reageerde Iris Houx, auteur van Scoop! Vandaag vertel ik hoe je een boekvoorstel kan maken.

Social media voor schrijvers

Als schrijver is het belangrijk dat je je gezicht laat zien, want het geeft je toekomstige lezers een kijkje in je leven. Social media kan je helpen om een band te bouwen met je lezersgroep, maar ook met je ideale klant als ondernemer. Maar hoe kan je social media het beste inzetten? Ik vertel je over mijn manier en aan het eind tip ik nog een fijne cursus!

Nog meer schrijftips, maar dan in boekvorm:

Nog meer schrijftips, maar dan in de vorm van coaching:

Droom je over het uitgeven van je eigen boek? Ben je net begonnen met schrijven en loop je vast? Of staar je je scheel op de mogelijkheden van publicatie en kan je wel wat advies gebruiken? Ik deel mijn kennis en ervaring graag met (jonge) schrijvers en ondernemers die dromen van een boek uitgeven, maar die stap nog niet durven zetten. Zin om samen het schrijfavontuur aan te gaan?

Ik bied drie coachingpakketten voor schrijvers. Neem eens een kijkje op de pagina van mijn schrijfcoaching. Wie weet kunnen wij binnenkort samen een digitaal kopje koffie drinken om jouw droom te bespreken.

Liefs, Femke

Wat is jouw grootste schrijftip?

PS. Vergeet deze masterlist niet met je schrijfvrienden te delen!

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights