Wanneer jij een nieuw boek koopt, waar koop je het boek dan door? Door de cover, door de auteur of is het dat de flaptekst van het boek je zo aantrekt? Een flaptekst schrijven is een kunst. Voor deze blogpost zet ik niet alleen mijn eigen tips op een rij maar vraag ik ook een van mijn favoriete auteurs om jou te helpen.
De tips van Susan Muskee voor een sterke flaptekst
“Een goede flaptekst moet mijns inziens voldoen aan twee punten: hij moet prikkelend zijn, en hij moet vaag zijn. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar je wilt je lezer nét op dat punt hebben dat hij geïnteresseerd is, zonder het complete verhaal te verklappen. Een flaptekst is een geschreven variant van een trailer en bij een film of serie wil je ook niet in anderhalve minuut al het hele plot weten. Tegelijkertijd wil je ook niet na het kijken van de trailer denken: ‘huh, maar waar gaat de film nou eigenlijk over?’
Zo werkt het ook bij je flaptekst. Je moet je lezer prikkelen om jouw boek te willen lezen, maar ook niet zo vaag blijven dat hij denkt: ‘ik dénk dat dit een roman is over een vrouw genaamd Emma die van alles kwijtraakt en dan een roadtrip maakt, maar waarom ze dat doet weet ik eigenlijk niet en of het eigenlijk wel een roadtrip is weet ik ook niet, misschien is het een busreis’.
En het fijne is: als auteur weet jij als geen ander waar je boek over gaat, dus weet je ook precies wat er wel en niet in je flaptekst past. Wat is relevant voor je lezer om te weten? Welke gebeurtenis is het startschot voor je plot, en wat gebeurt er daarna? Precies dat stop je bij elkaar om je flaptekst te schrijven: Als Emma in één avond haar baan, vriend én huis kwijtraakt, heeft ze niets meer. Behalve haar auto, een zak paprikachips en een volle tank. Emma besluit om weg te rijden en nooit meer om te kijken, maar dat blijkt minder makkelijk dan gedacht. Zelfs met 100 kilometer per uur kan de waarheid je nog inhalen…Jouw lezer denkt nu (hopelijk): HUH, waarheid? Welke waarheid? Waar gaat ze heen? Waarom heeft ze een zak paprikachips? Heeft ze wel een rijbewijs? Hoe doet ze dat met tanken, heeft ze haar portemonnee ook mee? Heeft haar vriend het uitgemaakt, of heeft zij hem gedumpt? Hoe hard mag je eigenlijk in België op de snelweg, is dat ook 100? En in Frankrijk? En in Spanje? Kortom: hij is geprikkeld én het is vaag genoeg om niet alles te verklappen.
En tot slot: herschrijven, herschrijven, herschrijven! Net als voor je eerste (en tweede en derde) draft geldt: je flaptekst hoeft niet meteen perfect. Schrijf ‘m, laat ‘m een paar dagen liggen en herschrijf waar nodig, totdat hij perfect is!”
Susan is te vinden op Instagram als @susanmuskee en wil je haar boeken lezen? Surf dan eens naar Bol waar je de hele serie ‘Liefde, natuurlijk‘ en nog veel meer kunt vinden.
Mijn tips voor een flaptekst
Wanneer ik een flaptekst schrijf, maak ik gebruik van twee manieren. De allereerste is door de 5 W-vragen in te zeggen. Zodra ik antwoord heb gegeven op wie, wat, waar, wanneer en waarom, pak ik het artikel van Reedsy erbij. Daarin staan vier tips om een flaptekst te schrijven en er staan zelfs voorbeelden bij.
Eerst introduceer je je hoofdpersonages, vaak doe ik dat door gelijk hun ‘professie’ erbij te zetten. Carré, dief, is in [plaats] en zo verder. Daarna beschrijf ik het conflict. Dan voeg je toe wat ‘the stakes’ zijn, wat er gebeurd wanneer het de persoon niet lukt om het conflict toe te voegen. Als allerlaatste voeg je toe waarom dit hét boek is dat de lezer moet lezen. Hier kan je bepaalde lessen die ze gaan leren en thema’s benoemen.
Hoe zou jij een flaptekst schrijven? Laat met me weten, zo helpen we elkaar!
Liefs,
Femke