Deze indie auteur is aangesloten bij het CB, maar waarom nu wél? 

Deze indie auteur is aangesloten bij het CB, maar waarom nu wél? 

Als je me op Instagram volgt heb je het wellicht al gezien: ‘Slashwerk’ is officieel te koop in elke boekhandel. Dit dankzij de aansluiting met het CB (Centraal Boekhuis). Dat betekent dat elke boekhandel/boekverkoper in Nederland (en België!) mijn boek kan bestellen via de officiële instanties. Maar die beslissing heeft lang geduurd. In deze blog lees je waarom ik ervoor gekozen heb en vooral, waarom nu wel, en wat mijn verwachtingen zijn.

Wat betekent een aansluiting bij het CB?

Alle boeken die in Nederland bij uitgeverijen worden uitgegeven, zijn in elke boekhandel te koop. Liggen ze niet op voorraad? Dan zijn ze wel te bestellen. Dit wordt allemaal door het CB oftewel het Centraal Boekhuis verzorgd. De uitgeverij laat titels vastleggen en het CB zorgt voor de distributie. Zo is het boek beschikbaar voor elke boekhandel en boekverkopen om in te kopen. Wanneer je zelf als uitgever of jouw uitgeverij je boek aanmeldt bij het CB, wordt ervoor gezorgd dat jouw boek overal te koop is.

Hoe werkt zo’n aansluiting?

Er zijn verschillende soorten abonnementen die je kunt ‘afnemen’ bij het Centraal Boekhuis. Voor mij was die van het compact abonnement het beste. Het compact abonnement is geschikt voor de kleine en startende uitgevers (dat ben je als selfpublished/indie auteur). Hiermee kun je tot 25 titels inboeken en tot honderd exemplaren gratis op voorraad leggen. Is het dan helemaal gratis? Nee, dat niet. Een aansluiting bij het CB is voor minimaal een half jaar en kost minimaal €40 per maand, dat zijn de abonnementskosten. Daar komen ook nog andere kosten bij. Heb je zelf voorraad? Dan moet je ervoor zorgen dat deze boeken naar het hoofdkantoor worden verzonden (pakketpost-kosten), dan moet het CB jouw boek bij een bestelling ook versturen (verzendkosten) en het CB verwerkt ook jouw administratie – zoals inkoopbestellingen, facturatie etc – en daarvan komt ook nog een percentage bij jou te liggen. Daardoor is het altijd iets meer dan €40 per maand. Hoeveel precies durf ik nog niet te zeggen, ik ben nog geen volledige maand aangesloten.

Dit is alleen de aansluiting en dus de verwerking in het systeem. Om ervoor te zorgen dat jouw boek ook echt in de boekhandel komt te liggen, moet je zelf actie ondernemen. Dan kan door boekhandels te mailen met jouw aanbod (mijn mail bevat recensies, inkoopinformatie en natuurlijk de flaptekst) of fysiek in de boekhandel langs te gaan. Dit heb ik bij Libris Boekhandel Buitelaar in Breda gedaan en dat leverde ter plekke een inkooporder van drie boeken op! (Hup, op naar de Libris om ‘Slashwerk’ te kopen, haha). 

Kan elke indie auteur (selfpublisher) hun boek aanmelden bij het CB?

Ja! Is jouw boek van goede kwaliteit en is het voorzien van een ISBN (International Standard Book Number)? Dan kun je ervoor kiezen om je boek aan te melden bij het CB. Zo maak je een boek beschikbaar voor de ruim 1.500 boekhandels in Nederland. Praktisch gezien is het dus zeker mogelijk! 

Maar bij interesse moet je jezelf vooral afvragen of dit geschikt is voor jouw boek. Zoals je straks hieronder leest, heeft het lang geduurd voordat ik deze keuze maakte (zelfs twee jaar na verschijning). Wil je jouw boeken in alle boekhandels kunnen vinden? Ben je bereid om je boek zelf te promoten (zowel op locatie als digitaal)? En kan je je de investering veroorloven? Niet voor iedere auteur (of freelancer/ondernemer) is het mogelijk om maandelijks, en dan voor zes maanden lang, €40 neer te leggen voor een abonnement waarvan je niet eens weet of het resultaat oplevert. Al helemaal niet als je het boek niet promoot bij boekhandels. Het is daarom een groot risico. 

Twee jaar geleden was ik niet overtuigd. Dankzij de opgedane ervaring de afgelopen twee jaar weet ik nu wél wat het vergt om je boek onder de aandacht te brengen en heb ik besloten om de stap toch wel te zetten.. 

Waarom nu wél bij het CB, twee jaar na verschijning? 

Daarom de grote vraag. Waarom heb ik nu wél voor de aansluiting met het CB gekozen? Vooral twee jaar na verschijning? Doe je dat niet in de eerste maanden, wanneer je momentum hebt en het boek letterlijk nog vers van de pers is? Er zijn zoveel redenen waarom ik de keuze nu pas heb gemaakt en ik benoem ze hieronder allemaal.

Het was een te grote stap als beginner

Toen ik ‘Slashwerk’ uitgaf, was ik nog maar net een jaar indie auteur. Ik had dan wel Sanne Hillemans’ ebook met 55 tips over schrijven en uitgeven, maar dat was het dan ook. Alle artikelen over self publishing waren voor de Engelse boekenmarkt en haalde ik niets uit dat ik op het Nederlandse gebied kon toepassen. Doordat er dus zo weinig informatieve was en websites zoals het CB zo professioneel (en soms in wat moeilijke/onduidelijke taal) was geschreven, was het voor mij meer één groot vraagteken en dus een te grote stap als beginner. 

Ik dacht dat ik de verkoop zelf goed kon promoten

De afgelopen twee jaar heb ik heel wat marketingtechnieken uitgeprobeerd. Boekbloggers benaderen, PR en dus in de krant en andere media verschijnen (zoals WorkJuice en Studiekeuzelab), advertenties op Instagram en Facebook, semi-actief zijn op Instagram en Linkedin (dan een lange tijd wel posten, dan weer niet), zelf honderd boekhandels mailen – uiteindelijk TikTok aanmaken als auteur (i.p.v. mijn game account) en daarna weer boekhandels mailen. Veel van de reacties op die mails waren trouwens “nee” of “jammer dat je niet bij het CB aangesloten zit”. Ook dat zorgde vervolgens voor de bijbehorende twijfels. Omdat ik nog altijd hoopte dat ik mijn deze technieken de verkoop kon promoten, dacht ik nog een lange tijd: neuhh, ik heb het CB niet nodig – ik doe het zelf wel (dat kwam ook deels door de coaches die ik die tijd sprak). 

Ik kon de investering niet maken

Newsflash: lang niet elke ondernemer heeft gelijk bakken met geld om mee te beginnen. Ja, er zijn ondernemers die vlak na hun start viral gaan, hun zaken goed op orde hebben, familieleden hebben die adviezen geven of zelf spaargeld apart hebben gezet voor dit soort investeringen. Maar dat had ik niet. Ik begon met ondernemen in november 2019. Toen gaf ‘Jo’ ik in 2020 uit (ruim €1500 van mijn persoonlijke spaarrekening getrokken) en het duurde lang voordat ik maandelijks genoeg omzette om dit te kunnen financieren. Daarnaast was ik ook best koppig. Ik wilde bij ‘Slashwerk’ dat de investering volledig van mijn zakelijke rekening kwam i.p.v. mijn persoonlijke rekening, waar niet zo’n risicovolle (qua resultaten) investering bij paste. 

Ik durfde het risico niet te nemen

Wat mij in september over de streep trok was vooral: als ik het nu niet doe, dan zal ik mezelf altijd blijven afvragen “wat als ik het wel had gedaan?”. Dan had ik mezelf altijd afgevraagd wat het resultaat had kunnen zijn, wat het ‘Slashwerk’ had kunnen brengen en vooral waar het mijn boek had kunnen brengen (qua boekhandels en leuke lezers) en vooral ook, en dat brengt me bij punt vijf, hoe het mijn carrière als auteur had kunnen vormen. 

Het is beter voor mijn toekomst, in mijn carrière als auteur

Nu durf ik eindelijk alle twijfels achter me te laten en deze grote stap te nemen. Niet alleen om wat het ‘Slashwerk’ misschien kan brengen, maar ook wat het voor mijn carrière in de toekomst kan betekenen. Ik roep al jaren dat ik een fictieboek wil uitgeven, nog steeds, daarom werk ik hard aan mijn vierdelige serie. Maar omdat ik nog niet weet of ik dit boek ook in eigen beheer ga uitgeven of toch een poging wil doen tot traditionele publicatie via een uitgeverij, is alle kennis die ik nu opdoe met ‘Slashwerk’ mooi meegenomen. Wat beter dan met een boek waar je er nog zo’n 150 van hebt i.p.v. een nieuwe druk van 500 stuks bij een YA-boek? Daarom wil ik mezelf blijven uitdagen en mezelf als auteur ook alle opties geven voor de toekomst. 

Waar kan ik ‘Slashwerk’ bestellen?

Dat is het mooie van deze samenwerking: bij élke boekhandel. Je hoeft maar een boekhandel, Bruna, Libris, Bladzij of Primera in te wandelen en je kan ‘Slashwerk: Waarom kiezen als je kan combineren?’ aanvragen. Zij kopen het boek dan voor je in en na enkele dagen kun je het boek ophalen bij de boekhandel. Oftewel overal: van Texel tot Sittard, van Rotterdam tot Arnhem, van Middelburg tot Utrecht, zelfs in de kleine dorpen en gehuchten (want zelfs waar ik woon, kan ik mijn boek laten bestellen). 


Ben je geïnteresseerd in ‘Slashwerk’? Vraag het boek dan aan bij je lokale of favoriete boekhandel of bestel het via mijn webshop.

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights