Ik deed mee aan de Best of YA schrijfwedstrijd en…

Ik deed mee aan de Best of YA schrijfwedstrijd en…

Afgelopen oktober gebeurde er iets heel spannends: een van mijn droom uitgeverijen kondigde een XS-schrijfwedstrijd aan. Na lang twijfelen en veel brainstormen besloot ik toch mee te doen. Ik filmde het volledige schrijfproces, schreef de benodigde 5.000 woorden en stuurde mijn inzending in. Nu is de uitslag van de schrijfwedstrijd bekendgemaakt en… 

Waarom heb ik meegedaan aan de schrijfwedstrijd?

Mijn hart sloeg gelijk op hol zodra de aankondiging online kwam! Dat was een enorme kans en 20.000 woorden, dat kon ik binnen drie dagen schrijven. Alleen twijfelde ik of ik wel mee zou doen. Ik ging richting een drukke periode qua werk en eigen schrijfdeadlines en wist niet zeker of ik het wel kon inplannen, maar wat wilde ik graag? Want hey, het is nou eenmaal Best of YA – de eerste uitgeverij waarmee ik jaren geleden mee in contact kwam! Toch wuifde ik het idee weg. Het pastte niet helemaal in mijn schrijfplanning.

Maar toen kwam Rianne Robben, auteur van ‘Zomerburen’. Ik had de socialmediapost eigenlijk naar haar doorgestuurd om deze kans aan te pakken en zij vroeg aan mij precies hetzelfde. Ik zei nee, maar Rianne bleef volhouden en in de twee weken die daarna kwamen vroeg ze bijna dagelijks of ik al een keuze had gemaakt. Ik had losse ideetjes, het gebrek aan tijd viel ineens ook wel mee en ik werd er steeds enthousiaster door… nu had ik geen excuus meer. Dit was mijn kans! Maar ik stelde het ook alsmaar uit vanwege de twijfels.

Welk verhaal heb ik ingezonden naar Best of YA?

Ik heb een heleboel onderzoek gedaan voordat ik uiteindelijk mijn eerste idee ging uitwerken. Omdat ik nog nooit een XS van de uitgeverij had gelezen, heb ik eerst alle eerdere negen edities onderzocht. Wat zijn de genres, uit welke POV is het geschreven, is het in tegenwoordige tijd of verleden tijd geschreven? Ik wilde er alles van weten. Het kwam erop neer dat er veel spanning voorbij kwam. 

Ik had twee ideeën. Ik wilde altijd al een fictie-variant van de watersnoodramp schrijven sinds ik oma’s biografie heb geschreven, maar omdat ik niet wist of dat dit wel mocht, stuurde ik de uitgeverij eerst een mail voor bevestiging van het idee. Omdat een reactie even duurde vanwege een vakantie, ging ik verder met mijn tweede idee: het strandjuttersverhaal. 

In de eerste instantie ging ik aan de slag met een klein ideetje genaamd zeeglas, over een meisje dat in de voorjaarsvakantie naar haar rouwende opa gaat en aan de Britse kust een medaillon vindt. Ik schreef daar redelijk snel de eerste 5.000 woorden woorden, zoals de regels van de schrijfwedstrijd opdroegen. 

Maar toen kreeg ik uiteindelijk groen licht voor het watersnoodverhaal! In plaats van ruim 30 dagen te hebben voor slechts 5.000 woorden, had ik ineens maar 15 dagen voor 10.000 woorden. Ik weet het, die rekensom klinkt wat apart, maar omdat ik beide verhalen wilde schrijven en toch redelijk veel uitstelgedrag had vertoond, was het al halverwege november toen ik eenmaal begon. Natuurlijk kon ik ook niet kiezen welk verhaal ik uiteindelijk wilde insturen en op dat moment gebeurde er iets magisch.

Het schrijven van het watersnoodverhaal ging zo rap, dat ik binnen 3 uur tijd het volledige verhaal had geplot/gestructureerd én de eerste 5.000 woorden op papier had. Dat was mijn teken; dit was hét verhaal dat ik moest insturen.

En nu… wat is de uitslag van de schrijfwedstrijd?

Vrijdagochtend werd dan eindelijk na lang wachten de longlist bekendgemaakt. Helaas heb ik die niet behaald. Is dat jammer? Ja, absoluut. Ben ik verdrietig? Nee, want ik heb er veel van geleerd. Ik wist namelijk niet dat het zo leuk was om korte verhalen (van 20.000 woorden) te schrijven. Dat is een interessante uitdaging en je moet écht leren om kort van stof te zijn. 

Wat gaat er nu gebeuren?

Het zou zonde zijn als ik nooit iets met dit verhaal ga doen. Daarom heb ik ervoor gekozen dat ik deze ooit in eigen beheer wil uitgeven via Kobo Writing Life als e-book. Eerst wilde ik dat dit jaar doen, maar ik heb nog geen specifieke datum gekozen. Misschien in het najaar? Dat geeft me dan voldoende tijd om het verhaal af te maken, het te laten proeflezen en de redactie te regelen, maar ook om een omslag te laten maken door een grafische ontwerper en het marketingproces goed aan te pakken. 

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor de snelste updates.

Heb jij weleens meegedaan aan een schrijfwedstrijd?

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

  1. Veronique
    13 januari 2024 / 08:34

    En het was een heel tof verhaal! Zonde als het niet gelezen wordt 😍🙏

  2. 13 januari 2024 / 08:51

    Ja aan gedichten wedstrijden.
    Ooit misschien een schrijfwedstrijd meedoen. Geen idee wanneer dat gaat gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights