De schrijffabriek #6

De schrijffabriek #6

Mijn rubriek ‘de schrijffabriek’ documenteert mijn voortgang tijdens het schrijven van een nieuw boek. Ik vertel je alles over de realiteit van schrijven van een fantasie boek. Dit is deel vier van de schrijffabriek waarin ik verder inga op mijn nieuwe project ‘zandkasteel’, deel eentweedrievier en vijf lees je hier terug.

Waar was ik ook alweer gebleven? Ik moet het eerlijk bekennen: voor deze blogpost moest ik even terugkijken in de vorige aflevering van de schrijffabriek. Augustus was een ontiegelijk goede maand voor mij als schrijver en ook september was geweldig. Maar door al die hoogtepunten wist ik niet meer wat ik allemaal al gedaan en beschreven had. Daarom is het tijd voor een kleine flashback.

Na de lancering van oma’s boek is mijn manuscript naar proeflezers gegaan. Ik schreef nog hoe ik op 17 en 20 augustus het boek doorlas om de ergste spelfouten eruit te halen, maar niet dat het op 21 augustus naar proeflezers is gegaan. Binnen een dag had ik al genoeg antwoorden om er een team van vijf proeflezers uit te halen. Waarom ik er maar vijf koos, en niet zoveel mogelijk zoals Sanne in haar boek ‘55 Tips’ beschreef? Omdat ik al best content was met deze vijf. Maar ik snap heel goed wat Sanne zegt, als er nu bij mij een wegvalt, heb ik die back-up van al die andere proeflezers niet. 

Dus eigenlijk heb ik vanaf 21 augustus niets meer aan dit boek gedaan. Ik had namelijk mijn synopsis ook al afgemaakt voor die tijd. Daar kon ik in september dus niet aan werken. Maar wat deed ik dan wel? Ik brainstormde voor deel twee! 

11 september

Na een dag me ontzettend ruk te voelen wat betreft mijn toekomst, ging ik naar bed. Na een paar bijna-huilbuien (van die buien dat je zo graag wilt maar het binnenhoudt), werd ik opgeslokt door het duister van mijn kamer. Of het bijna duister dan, want mijn licht buitensluitende gordijnen van de IKEA laten toch nog licht dor. Om half 11 ’s avonds kreeg ik het idee voor mijn nieuwe boek. 

12 september

Ik schreef 11 pagina’s met de hand voor dit nieuwe boek. Voor dit idee wil ik namelijk helemaal back to the basics om verkeerde mentaliteiten te ontkrachten. Die middag had ik een goed gesprek met mama, dit werd zeker beïnvloed door die slechte dag ervoor en het idee voor het nieuwe boek, en kondigde ik op de maandag aan dat ik als fulltime ondernemer aan de slag ga. Dat was spannend maar een hele belangrijke stap voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

14 september

Ik schreef nog eens twee pagina’s voor dit boek. Waar gaat dit boek dan in hemelsnaam over? Dat wil ik nog niet zeggen. Al geef ik je hier en daar wel wat broodkruimels die je op het juiste pad wijzen, maar that’s it. Toch nog een tipje van de sluier? Het is non-fictie.

Vanaf de veertiende schrijf ik bijna dagelijks aan dit boek. De 17e, de 18e, de 19e, de 21e, de 22e, de 23e, de 25e, de 26e en hoewel al deze schrijfdagen niet heel belangrijk zijn, is zaterdag de 26e dat wel.

26 september

Het schrijven op papier ging als een tierelier. Ik had met zeven pagina’s die zal 49 pagina’s in totaal bereikt, wat omgerekend bijna 15.000 woorden was. Uiteindelijk schreef ik nog een achtste pagina vol, met marketing ideeën, en zo bereikte ik dan toch die 15K. maar daar hield ik het niet bij. Waarom niet? Ik had mijn september doel afgemaakt en mocht daar even van genieten. Ik zat namelijk zo in the flow dat ik die avond begon met het digitaliseren van dit boek. Eerst nog met de hand, ik typte letterlijk elk woordje over. Zondag de 27e deed ik er nog eens zes. 

29 september

Maar eenmaal op dinsdag had ik een handigheidje ontdekt. Op Word zat ook een dicteer-functie. Dat is een van mijn favoriete dingen aan mijn telefoon, dus waarom zette ik dat niet ook in voor dit boek? Die avond deed ik meer dan 25 pagina’s in twee uur. Alles stond mooi op papier. Of ik die 15.000 woorden gehaald had met 50 pagina’s van ongeveer 300 woorden? Ik zat op 14.990, dus net 10 woorden er vandaan. Dus daar kon ik wel om lachen.

30 september

Woensdag was een creatieve dag. Eerst stelde ik doelen voor de komende maanden. In oktober wilde ik de 15.000 woorden echt halen en de structuur afmaken. The joke’s on me, want daar had ik geen hele maand voor nodig. Woensdag had ik binnen een uur al een outline staan. Door wat ik al had getypt, kwam ik al een heel eind. Dat schreef ik op adreskaartjes en vervolgens deelde ik het in op een paar onderdelen. Ik ga nog niet vertellen welke onderdelen dat zijn, maar zo ziet het eruit: deel 1 – introductie, deel 2 – roze, deel 3 – groen, deel 4 – paars, deel 5 – blauw en dat is mijn transformatie. Daarna komt er nog een dankwoord en een hele rits aan aanraders die bij de thema’s aansluiten. 

Volg jij mij al op Instagram en YouTube? Vanaf 2021 pak ik YouTube weer op en op Instagram deel ik dagelijks nieuwe schrijfupdates.

Week 40

Omdat ik toen nog maar tien woorden van de 15.000 woorden verwijderd was, haalde ik dat doel van oktober al in de allereerste week! En man, wat heb ik veel ideeën voor dit boek. Zowel op marketinggebied als voor de inhoud. Er gebeuren dus best spannende dingen. Ook veranderde ik nog wat een de outline zodat het beter zou lopen. Dat is het fijne met non-fictie vind ik, als het niet per se in chronologische volgorde moet omdat je een tijdlijn volgt zoals bij oma’s biografie, dan kan je makkelijker schuiven. Deze veranderingen maakten deel vier, het paarse deel, een stuk logischer. Zo kon ik bij het begin beginnen. 

Week 42

Waar was ik gebleven? Nou, eigenlijk in week 40. Ik schreef namelijk 1,5 week niet. Wanneer schrijven een tijdje goed gaat, komt er daarna een dip. Dat heb ik wel vaker. Uiteindelijk pakte ik het op vrijdag 15 oktober weer op. De 20.000 woorden zijn in zicht, nog 2.000 woorden te gaan, maar dat is mijn doel voor volgende week. 

Week 43

Ik pakte eindelijk mijn fantasy weer op! Ik begon mezelf een beetje gek te maken. Meestal sluit ik een manuscript af met volle overtuiging, maar daarna komen de twijfels. Die twijfels komen voort uit de angst voor kritiek. Dus stel ik het werken eraan uit tot ik weer een nieuw idee krijg waarvan ik op dat moment zeker weet dat lezers het interessant gaan vinden. Tot ik het afgemaakt heb en het riedeltje weer begint. En nu ik weet waar dat probleem zit, weet ik ook waarom ik de afgelopen jaren niet heb doorgezet.

Woensdag 21 oktober

Wat een goede schrijfdag was dit, zeg. Ik heb de hele dag gewerkt aan mijn fantasy manuscript. Eerst heb ik de feedback georganiseerd en in een tabel gezet, daarna ging ik met een van de bestanden (het korte redactie stuk) aan de slag. Hieronder staat een foto over mijn ervaring met proeflezerfeedback en hoe ik er eerst in stond.

Vrijdag 23 oktober

Dankzij Nikki en Sanne kreeg ik nog een ingeving voor de outline van dit nieuwe boek. Het gaat over twee onderwerpen, maar ik focuste me vooral op slechts een van de twee. Nu heb ik ook inspiratie om het andere stuk wat meer te integreren. Ik heb in totaal meer dan 2600 woorden voor dit boek geschreven en daarmee mijn doel voor deze week, de 20.000 woorden halen, behaald!

Ook werkte ik nog even aan mijn fantasy. Ik heb ook het complete bestand van Anne doorgelopen voor de feedback. Vrijdag was een geweldige, productieve dag!

Heb jij in september en oktober een beetje kunnen schrijven?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights