De schrijffabriek #5

De schrijffabriek #5

Mijn rubriek ‘de schrijffabriek’ documenteert mijn voortgang tijdens het schrijven van een nieuw boek. Ik vertel je alles over de realiteit van schrijven van een fantasie boek. Dit is deel vier van de schrijffabriek waarin ik verder inga op mijn nieuwe project ‘zandkasteel’, deel eentweedrie en vier lees je hier terug. 

Voor ik het wist stond juli alweer op me te wachten. Na een schrijfpauze van drie weken probeerde ik het schrijven weer op te pakken, maar zoals je in deze blogpost zal lezen, lukte het niet al te best. Waarom dat was? Omdat ik druk bezig was met de lancering van Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen. 

9 juli

Dit keer schreef ik maar 647 woorden. Ik zat nog 100 woorden van mijn doel af. Maar het was voor het eerst sinds drie weken een hele goede start. Uiteindelijk schreef ik alsnog die 100 woorden erbij, toen ik op de 22eaan het schrijven was. Ik schreef hier alleen een scène vanuit Romée.

11 juli

Ik kwam ’s middags bij oma vandaan hem de zin om eindelijk weer te schrijven. Zo geschiedde, want ik pende 971 woorden neer. Ik schreef hier alleen een scène vanuit Hayden. Die best wel intens was, eigenlijk. En doordat ik luisterde naar een Game of Thrones soundtrack, ging dat al stukken beter. 

19 juli

Wat ik me van deze schrijfsessie kan herinneren, is dat ik ineens door twee scenes heen was. 1734 woorden binnen een klein uurtje, daar was ik super trots op. 

22 juli

’s Middags baalde ik. Hoe kon ik in 30 dagen 30.000 woorden aantikken maar in de volgende 30 dagen maar net 3.000 woorden? Ik wist wel dat het kwam omdat ik drie weken niet schreef, omdat ik met de lancering van oma’s biografie bezig was, maar toch stak het. Het was mijn eigen perfectionisme die me in de weg zat. Vlak daarna maakte ik mezelf een belofte. Als ik voor vrijdag de 24e de 40.000 woorden aantikte, mocht ik tijdens het etentje voor mama’s verjaardag een cocktail bestellen. Dat zou betekenen dat ik nog 6.400 woorden moest schrijven. Die middag schreef ik er gelijk al iets meer dan 3.100, waardoor de 40.000 woorden sneller in zicht kwam. Soms snap ik echt niet hoe ik er zo tegenop kan kijken, terwijl ik tijdens het schrijven dan helemaal losga. 

23 juli

Omdat de vorige dag zo ontzettend goed ging, besloot ik vandaag ook weer door te gaan. Ik schreef net als woensdag vier scènes en tikte zo de 3.492 woorden aan. Boem! Daar had ik de 40.000 woorden gewoon al gehaald. Terwijl ik de dag ervoor zat te ‘mauwen’ dat het me niet lukte, haha. 

25 juli

Met het plezier van de schrijfsessies op woensdag en donderdag in mijn achterhoofd, begon ik op zaterdagochtend aan nieuwe scènes. Ik schreef scène 45, scène 46, na de lunch schreef ik scène 47, 48, 49 en 50 – waardoor ik gewoon de 5.000 woorden aantikte. Dat is hoger dan mijn vorige record! Die was 3.798 woorden maar dat niet alleen. Ik zat qua woorden ook op 50% van mijn doel, de 90.000 woorden. Dat voelde ontzettend goed! Zondags hield ik lekker pauze en luierde ik er op los. 

28 juli

Ik knalde er 2000 woorden uit.

29 juli

Ik typte cdit keer 1702 woorden.

30 juli

Vandaag schreef ik nog minder: maar 1575 woorden. Maar ik haalde wel de 50.000 woorden!

31 juli

Ik knalde er vier scènes uit, wat eindigde met 4275 woorden.

1 augustus

Zes scènes vandaag, 5448 woorden. Boem! De 60.000 woorden aangetikt. 

2 augustus

2227 woorden voor twee scènes. Worden deze korte updates al te saai? Er komen er nog maar een paar!

3 augustus

Twee scènes, 2190 woorden.

4 augustus

Dit was een knaller van een dag met zes scènes. Ik tikte in totaal 5583 woorden en haalde daarmee de 70.000 woorden. Het ging ineens ontiegelijk snel!

6 augustus

Na een dag pauze was het wat moeilijker om er weer in te komen, dus schreef ik maar twee scènes. Toch mooi 2062 woorden.

8 augustus

Vandaag was een prachtige eindknaller! Hoe zeg je dat? Als klap op de vuurpijl? Hoe dan ook, het was een gweldige schrijfdag. Ik schreef in totaal acht scènes en schreef daarmee 8429 woorden. De 80.000 was behaald! Maar ook de laatste paar scenes. Ik merkte ook wel dat ik de 90.000 woorden, mijn oorspronkelijke doel, niet meer zou lukken omdat ik een paar scènes had weggehaald. Maar ik ben wel over de 80.000 woorden heen gegaan met het herschrijven.

13 augustus

De lanceringsdag van ‘Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’. Als er iets was wat ik graag wilde bereiken, was dit manuscript afmaken voor de lancering. Dat is me mooi gelukt. Het weekend voor de lancering herschreef ik een paar scènes en haalde ik er tot en met scène 25 spelfouten uit. 

17 augustus

Na de drukste periode van de lancering, pakte ik het schrijven weer op. Het herschrijven/editen dan, want ik ging nog eens door 25 scènes heen. Onnodige zinnen en woorden weg, zoals ‘haast’ – wanneer er ‘haast’ iets gebeurde, ik haat dat woord ondertussen lol – en extra spaties die op sommige plekken stonden. Zodra dat er allemaal uit uit, dus nu nog 35 scènes/hoofdstukken te gaan, kan ik het naar eerste proeflezers sturen.

20 augustus

Ik maakte de edits af in het Word-bestand én plaatste een oproep voor proeflezers op Instagram! Hoera! Het einde komt steeds dichterbij. Zeker nu de proposal ook al voor de helft af is.

En dat was weer twee maanden aan schrijfupdates. De eerste versie staat. Hoe de volgende schrijffabriek er uit gaat zien, durf ik niet te zeggen. Maar ik kijk er wel naar uit!

Lees hier de andere delen terug:

Schrijffabriek #1

Schrijffabriek #2

Schrijffabriek #3

Schrijffabriek #4

Schrijffabriek #5

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights