De schrijffabriek #3

Mijn rubriek ‘de schrijffabriek’ documenteert mijn voortgang tijdens het schrijven van een nieuw boek. Ik vertel je alles over de realiteit van schrijven van een fantasie boek. Dit is deel drie van de schrijffabriek waarin ik verder inga op mijn nieuwe project ‘zandkasteel’, deel een en twee lees je hier terug. 

1 maart – Een wirwar aan gebeurtenissen

Begin maart gebeurde er zoveel om me heen, dat ik het schrijven even op een lager pitje zette. Ik kwam ook totaal niet verder dan de 75% van mijn plot. 

13 maart – Personages #2

In mijn agenda staat dat ik nog een half uurtje gewerkt heb aan een personage, maar ik kon het me eerst niet goed herinneren. Gelukkig maak ik altijd een back-up van mijn werk, kuch, kuch (nadat ik begin deze winter een keer een hoop kwijt was). Deze avond maakte ik een bestandje aan met ‘personages Zandkasteel’ waarin ik iedereen beschreef op naam, rol, verjaardag, sterrenbeelden, leeftijd en werk. Alleen Hayden heb ik een uitgebreide achtergrond gegeven, en dat was wat ik deze avond deed. Zijn backstory!

1 april – Camp NaNoWriMo

Aan het begin van de maand kondigde ik aan dat ik weer meer zou doen aan Camp NaNoWriMo, een schrijfchallenge waarbij je een doel kan bedenken om te halen. Mijn schrijfdoel per dag was 500, maar de achterliggende doelen hadden te maken met mijn motivatie om de outline af te maken en meer over de wereld en de personages te leren. 

4 april – Worldbuilding #4

Ik deed deze zaterdags maar iets kleins; ik keek namelijk video’s van National Geographic over zoneclipsen. Het wakkerde mijn inspiratie een beetje aan maar meer gebeurde er niet. Behalve dat ik dan al elke avond minstens 500 woorden had geschreven. Op 4 april schreef ik er 529.

10 april – Personages #3

Dit was de eerste keer dat ik weer actief bezig was met mijn personages. Het duurde slechts 30 minuten, maar ik had wel een stuk over Romées achtergrond geleerd. Ze zeggen dat je als schrijver vaak iets van jezelf in het personages stopt, daar ben ik het wel mee eens. Eigenlijk geheel onbewust beeldde ik me in dat Ro bij een uienkwekerij werkte en daar kwam een rits aan achtergrondverhalen uit. 

Wil je een quote lezen? Check dan eens mijn Instagram post van deze dag.

11 april – Plot #5, Personages #4 en Worldbuilding #5

Het was een random schrijfavond waarbij ik alle taken door elkaar deed. In totaal was ik twee uur en een kwartier bezig, eerst een uur buiten, toen ook nog een tijd binnen. 

12 april – Worldbuilding #6, Plot #6

Ik had drie schrijfsessies deze dag. De eerste begon om 11:00 uur en eindigde rond de lunch. Ik was bezig met de wereld, welke dingen er nog moesten gebeuren en uit deze schrijfsessie kwam de realisatie dat ik mijn eigen plot niet meer begreep. Had ik het geschreven toen ik dronken was? Dus na de lunch ging ik gelijk weer zitten en binnen 45 minuten had ik een aantal scènes voor mezelf kunnen verduidelijken. 

Maar niet op de manier zoals ik het eerst had. Alles stond namelijk in een Word-bestand in lijstvorm. Ik heb alles uitgebreid in Excel gezet zoals ik ook per hoofdstuk en scène met VBEM deed. Het werkte wel. 

De derde schrijfsessie duurde twee uur maar ik ging wel als een speer! 

13 april – Plot #7

Eigenlijk bestaat plot #7 uit twee sessies, maar goed. Rond 13:15 uur begon ik weer aan het verduidelijken en uittypen van mijn outline/plot. Ik stopte om 14:00 uur want dat is koffietijd bij oma, buiten kunnen we goed 1,5 meter uit elkaar zitten. Na de koffie ging ik gelijk weer verder, want ik was bij scène 70 geëindigd en moest er nog maar twintig. En ’s avonds maakte ik die af! Woohoo! Dat was een heel euforisch moment. Toen ik ging tellen, zat er al 15 uur in mijn outline, haha. Dat is best interessant. 

14 april – Personages #5 en worldbuilding #6

De schrijfsessie was lekker lang. Ik was 75 minuten bezig met de personages, met Romée, Hayden (en twee van zijn zusjes). Daarna ging ik nog 30 minuten door om de settings voor te bereiden. 

18 april – Personages #6 en worldbuilding #7

Zaterdagmiddag begon ik rond 16:00 uur lekker met de regen op het dak aan de personages. Ik werkte een half uur aan Romée, een half uur aan Hayden en toen nog tien minuten aan Hilde, de oudste van Haydens drie zusjes. Rond half acht werkte ik nog een flinke twee uur aan de wereld, om het zevende koninkrijk verder uit te breiden. 

19 april – Worldbuilding #8 en personages #7

Ik met mijn halfdronken kop had ook een telfout gemaakt in de geschiedenis. Je weet het misschien nog wel, die vijf á zes pagina’s met regeerperiodes… dus moest op opnieuw gaan tellen en schuiven. Mijn hoofd draaide overuren op dat moment, want ik ben duidelijk geen rekenwonder, haha. Maar hieruit kwam wel weer backstory voor personages. Dus na de anderhalf uur worldbuilding ging ik nog 45 minuten door met de personages. Daarna danste ik 15 minuten op TikTok-muziek en deed ik ‘guess the gibberish’ op Instagram.

24 april – Worldbuilding #9

Ik kan dit eigenlijk niet als een volledige worldbuilding sessie rekenen, want het kwam in me op toen ik onderweg was naar Zeeland. Onderweg reed ik door Oosterland en zag ik allerlei kerken. Toen dacht ik, religie is ook nog een belangrijk onderwerp om over na te denken. ’s Avonds reden we nog door Zoutelande en zagen we allerlei dichte winkels vanwege het coronavirus en toen zag ik ook een horlogemaker en verf- en glaswarenzaak voorbijkomen. Dus die schreef ik op mijn lijstje met mogelijke ondernemingen om dorpen en steden mee te bouwen. 

21, 25 en 27 april – Een ander project

In de laatste anderhalve week van april had ik iets te veel andere dingen aan mijn hoofd om aan dit verhaal verder te werken. Ik kreeg feedback voor mijn scriptie terug, moest die verwerken en ik sprak met mijn nicht Joke af om aan oma’s biografie te werken. Het einde daarvan is zeker in zicht. Wat bijzonder. Maar! Ik schreef wel elke avond minstens 500 woorden voor Camp NaNoWriMo en zo was ik toch elke dag een kwartiertje tot half uur bezig met dit boek. Dat is toch 15 uur? Zegt de persoon die in de vorige alinea schreef dat ze rekenen lastig vindt, haha. 

In totaal ben ik nu al sinds 6 januari bezig. Dat is bizar, en tegelijkertijd ongelofelijk gaaf om te realiseren. Er zit al bijna vier maanden werk in dit boek. Maar de outline is af, de personages zijn bijna uitgewerkt en ik heb zin om te schrijven. Dus dat vierde ik even!

Wat heb ik geleerd van Camp NaNoWriMo?

  1. Dat ik het schrijfproces moet vertrouwen;
  2. Geduld is een schone zaak;
  3. Ik kan (moeilijk tot) niet aan twee projecten tegelijk schrijven. 

Over ongeveer twee maanden hoop ik weer een nieuwe deel van de schrijffabriek te plaatsen. Hopelijk kan ik je daarin vertellen dat ik officieel begonnen ben. Want zodra mijn scriptie is ingeleverd, dan ga ik aan de slag, en dat is over anderhalve week! 

Hoe ging jouw Camp NaNoWrimo?

Liefs,
Femke

Lees hier de andere delen terug:

Schrijffabriek #1

Schrijffabriek #2

Schrijffabriek #3

Schrijffabriek #4

Schrijffabriek #5

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights