Zo maak ik een outline voor mijn boeken

Een outline maken – het is een van de leukste onderdelen van het schrijven. Op dat moment ben je in mijn ogen het creatiefst bezig, omdat je alle puzzelstukjes aan elkaar vastknoopt. In de afgelopen jaren heb ik diverse outline manieren uitgeprobeerd. Nu denk ik dat ik eindelijk kan settelen op mijn favoriete methode. En die deel ik vandaag met jou.

Stap 1: Bedenk een plot

Zonder een plot of een idee waar je verhaal naar toe gaat, kan je geen outline vullen. Het is trouwens ook belangrijk om te benoemen dat een outline niet per se nodig is. Rani de Vadder, schrijfster van Toxine, schreef in de blogpost over schrijfroutines dat zij voor haar debuut geen outline heeft gebruikt. Voor haar waren alleen de belangrijkste verhaalpunten duidelijk.

Als ik plot, hou ik rekening met een aantal onderdelen. Zeven om precies te zijn. Op 10% gaat het verhaal van start (the inciting incident), op 25% is het eerste moment van geen terugkeer, op 37% wordt het spannend en op 50% verandert alles voor je personage. Dan zit je echt in het midden van je boek. Bij 62% wordt je personage opnieuw door spanning verrast, bij 75% is er geen weg meer terug en op 90% is de climax van het verhaal en zwakt het langzaamaan weer af en begint het nieuwe normale leven. Zo zet ik de eerste bouwstenen voor mijn verhaal neer. 

Stap 2: Bedenk een uitgangspunt/doel

Voor ik verder ga met mijn outline, bedenk ik een doel. Dit kan uit van alles bestaan. Een einddoel qua woorden (90.000 bijvoorbeeld) of een minimaal aantal hoofdstukken of scènes. Voor mijn Zandkasteel-project leg ik in de Schrijffabriek uit dat ik met 90.000 woorden wilde werken. Ik weet van mezelf dat een gemiddelde scène tussen de 750 en 1500 woorden zit. Dus baseerde ik mijn outline op 90 scènes. Dit was trouwens de eerste keer dat ik per scène plotte, normaal gesproken doe ik dat per hoofdstuk en doe ik daar twee tot vijf scènes in. Maar omdat ik nu met twee hoofdpersonages ging werken, vond ik scènes makkelijker.

Stap 3: Pak Excel erbij

Good ‘ole Excel, zeg dat wel. Ik outline eerst in Excel. Pas als ik er echt niet uit kom, pak ik van die leuke adreskaartjes en ga ik op die manier puzzelen. Mijn Excelsheet ziet er dan als volgt uit:

Bovenste rij: de namen van de kolommen

Van links naar rechts in de eerste rij werk ik met: procent% (wat ik bij stap 1 vertel), scène nummer, dag, tijdstip, maand, wiens POV, locatie, scène beschrijving, leeg (voor de zekerheid), rode draad (hier vul ik de belangrijkste procentonderdelen in), een weegschaal emoji waar ik het uiteindelijke woordaantal in zet en extra (ook voor de zekerheid). 

De tweede kolom: scènenummers

In de tweede kolom schrijf ik van boven naar beneden alle 90 nummers van de scènes. Dan weet ik hoeveel hokjes ik moet vulllen. Schrijf ik een verhaal met meerdere personages, dan markeer ik om en om (of hoe ik het wil plannen) de rijen met een andere kleur. Zo is Romée wit, Hayden is groen. 

De eerste kolom: de percentages berekenen

Hoeveel is 10%/25%/37% van 90 scènes, enzovoorts. Zo weet ik voor mezelf hoe de loop van het verhaal eruitziet. Gaat het te snel? Gaat het te langzaam? Wanneer ik dat heb gedaan, vul ik de belangrijkste percentages in. Dit zijn de onderdelen die je bij stap 1 hebt ingevuld. 

Stap 4: Brainstorm

Meestal heb je al wel een idee hoe je van de 10% naar de 25% gaat, maar moet je dat nog verder uitwerken. Zo vul ik uiteindelijk stapsgewijs alle scènes in. Soms doe ik dat dus met adreskaartjes, soms ik mijn geliefde Moleskines, soms doe ik een braindump in Word. De ene keer vulde ik eerst al Romées scènes in, omdat ik dacht dat zij mijn belangrijkste hoofdpersonage was, tot ik erachter kwam dat Hayden ook ontzettend belangrijk is. Lukt het niet om van boven naar beneden te werken? Start dan bij het einde. Het einde is het belangrijkst, dan weet je waar je naar toe werkt. 

Omdat op deze manier alle informatie naast elkaar staat, kan ik in een oogopslag zien wat er moet gebeuren. Je kan er natuurlijk nog meer rijen aan toevoegen om je story beter uit te werken. Maar dan zit er nog maar een ding op: ga schrijven! (Ook al heb je minder motivatie, daar kan ik je ook mee helpen)

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights