De schrijffabriek #4

Mijn rubriek ‘de schrijffabriek’ documenteert mijn voortgang tijdens het schrijven van een nieuw boek. Ik vertel je alles over de realiteit van schrijven van een fantasie boek. Dit is deel vier van de schrijffabriek waarin ik verder inga op mijn nieuwe project ‘zandkasteel’, deel eentwee en drie lees je hier terug. 

12 mei – Plot #8

Aan het begin van deze maand zette ik mijn hele outline van Excel over naar Scrivener. Dat was me een taakje, maar zodra ik er een handigheid in kreeg ging het wel snel. 

16 mei – Personages, worldbuilding + setting en drafting

Ik moest nog maar twee personages uitwerken. De twee zussen uit de Carlota-familie. Ik keek er al een tijd tegenop, maar uiteindelijk had ik het binnen een uur gewoon gedaan. Hun achtergrond kwam bij me binnen terwijl ik het schreef. Dat was bizar. Om 16:00 uur begon ik nog aan het laatste beetje worldbuilding. De hoofdstad was namelijk nog steeds naamloos. Eerst zocht ik nog met een name generator op het internet, maar daarna settelde ik op een naam die bij een van mijn personages past en man, ik was blij met die naam. Zoals gewoonlijk test ik het altijd bij een paar mensen, dit keer waren mijn zusje en studieplazabuddy Elvira de sjaak. Maar ze kozen allemaal voor dezelfde naam. Later werkte ik ook nog kort aan de setting van de hoofdstad.

Om 21:00 uur deed ik iets heel spannends. Ik schreef namelijk de eerste chronologische scène van het hele boek en ik eindigde precies op 750 woorden. Dat is mijn minimale woorddoel per schrijfsessie, dus wat was cool. De eerste scène van het boek is een flash forward, oeps spoiler, daarom was de eerste scène die ik echt schreef al de tweede in de lijst van scènes. Snap je het nog?

18 mei – Drafting #2

Ik schreef scène drie, de eerste vanuit Romée. Deze schrijfsessie duurde 1,5 uur. Ik schreef 835 woorden. 

19 mei – Drafting #3

Scène vier was aan de beurt, deze was vanuit Hayden. Deze schrijfsessie duurde ook 1,5 uur. In het begin had ik nog wat moeite om erin te komen. Toch schreef ik 881 woorden. 

21 mei – Drafting #4

Deze dag schreef ik alleen scène vijf. Die was echt lang! 1329 woorden. 

22 mei – Drafting #5

Ik schreef zowel scène zes als zeven. Hierdoor haalde ik 2957 woorden op één dag!

23 mei – Drafting #6

In de eerste week gebeurde er al iets geweldigs. Ik tikte de 10.000 woorden al aan! Zaterdag was een goede dag om te schrijven. Ik schreef drie scènes en in totaal 3798 woorden. 10.000 woorden in een week klinkt geweldig. Uiteindelijk was ik er ook negen uur mee bezig en heb ik nu een volledig geraamte klaarstaan. 

26 mei – Drafting #7

Deze keer schreef ik twee scènes, 11 en 12 binnen een uur. Hier kwam ik uit op 1799 woorden.

30 mei – Drafting #8

Toen schreef ik drie dagen niet. Omdat ik deze pauze had genomen, was het ook weer wat lastiger om erin te komen. Hieruit kwam alleen scène 13 met maar 1217 woorden. 

31 mei – Drafting #9

Ik wilde de maand niet eindigen zonder een goede schrijfsessie. Dat lukte me. Ik schreef drie scènes, nummer 14, 15 en 16. Ik ben er denk ik 1,5 uur mee bezig geweest. Deze schrijfsessie resulteerde ik 2484 woorden. Bij de zestiende scène tikte ik ook de 16.000 woorden aan!

4 juni – Drafting #10

Ik schreef scène 17 en 18, maar dat niet alleen. Die avond begon ik ook aan een non-fictie boek. Alleen wil ik daar nog niet te veel over kwijt. Bovendien hoop ik dat het nog tien jaar duurt voor ik die kan uitgeven, dat is alvast een hint. 

5 juni – Drafting #11

Deze dag schreef ik slechts een scène, en vervolgens op zondag de andere, maar dat doe ik niet meer want dat werkte niet. Ik wil minstens twee scènes per keer schrijven. Ergens tussen deze twee schrijfsessies in haalde ik ook nog eens de 20.000 woorden. Dit vierde ik op Instagram. Wist je dat ik op Instagram ook mijn voortgang bij hou? In een van mijn highlights deel ik elke mijlpaal! Je kunt me volgen op @femkemeijboom.

12 juni – Drafting #12, #13, #14

Nadat ik een paar dagen ziek in bed had geleden, schreef ik er gelijk twee en de dag erna ook twee en de dag daarna nog eens twee. Ik was weer bij.

Week 25 + 26

Tja, ineens een andere update…. Deze week heb ik niets geschreven volgens mijn agenda. Ik had mijn adviesgesprek en eindgesprek van een ander vak en dat was veel te spannend. Maar er kwam ook telleurstelling bij kijken, waardoor ik liever even niets deed. Maar dat zakte al snel! Op donderdag schreef ik er weer twee scènes bij en tikte ik zelfs de 30.000 woorden aan. Ik kon alle motivatie wel gebruiken! Zelfs in de laatste week van de maand schreef ik niet meer aan dit boek. Ik weet ook precies waarom. We zitten in de laatste fase van oma’s biografie en daar gaat mijn volledige aandacht naar toe op dit moment. Het zandkasteelproject moet gewoon even wachten en wanneer de laatste loodjes zijn gelegd, ga ik er weer mee verder.

Hoe gaat het met jouw schrijfprojecten?

Liefs,
Femke

Lees hier de andere delen terug:

Schrijffabriek #1

Schrijffabriek #2

Schrijffabriek #3

Schrijffabriek #4

Schrijffabriek #5

Sta jij al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief? Aanstaande maandag maak ik de titel van oma’s biografie bekend. Dus schrijf je nog snel even in!

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. johanna
  1 juli 2020 / 15:19

  Leuk om het proces te volgen. Nu mijn schrijfprojecten staan nog in de kinderschoenen. Het ideeen en soms eens een paar bladzijdes over een thema geschreven, maar meer niet. Is ook ok zo. Komt nog.

  • Femke
   Auteur
   1 juli 2020 / 15:30

   Bedankt Johanna! Iedereen heeft zijn eigen voortgang, maar ik wens je veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights