De schrijffabriek #2

Mijn nieuwe rubriek ‘de schrijffabriek’ documenteert mijn voortgang tijdens het schrijven van een boek. Ik vertel je alles over de realiteit van schrijven van een fantasie boek. Dit is deel twee van de schrijffabriek waarin ik verder inga op mijn nieuwe project ‘zandkasteel’, deel een lees je hier terug. 

De portretfoto van deze blogpost is van een inspiratiebord op Pinterest. Zo vertelde ik in deel een dat het Colosseum en Arc de Triomphe grote inspiratiebronnen zijn geweest voor dit verhaal.

2 februari – World building #2

Ik tekende de eerste wereldkaart! Vorig jaar tekende ik nog een wereldkaart door eerst mama’s knopendoos op mijn A3-vel neer te leggen, maar dat lukte niet en pakte ik de pot met rijst en gooide die leeg op mijn vel. Dat is het gekste wat ik gedaan heb voor het schrijven, maar hé, daar ben ik een schrijver voor. Dit keer ging ik aan de slag op mijn iPad. Ik had eerst een kleine wereld, de specifieke wereldkaart van het land waar het verhaal zich afspeelt. Later tekende ik de hele wereld, maar bakende ik wel af welk deel ik zou gaan gebruiken. Uiteindelijk had ik zeven koninkrijken getekend. Je moet wat als je met je voet omhoog zit, haha. Ik ben hier wel een paar uur mee bezig geweest, maar durf niet te zeggen hoeveel. Misschien wel weer 2,5 uur, tussen 15.00 en 17.00 uur sowieso want het was na de koffie bij oma. 

Ik baseerde trouwens mijn werelden op Kolonisten van Catan. Daar had je kaartjes van ‘hier kan je stro/steen/wol/hout’ halen en daar haalde ik inspiratie uit voor de koninkrijken. 

Dit zijn zes van de zeven koninkrijken. De zevende met de hoofdstad hou ik nog even geheim.

8 februari – Plotten #2

Zaterdagmiddag begon met het koken van spaghettisaus en mam die me hielp met het maken van andijviestamppot. ’s Avonds keek ik Alice in Wonderland en deed ik een uurtje een poging tot plotten met sticky notes op een tijdlijn, maar dat werd niets. 

14 februari – Een baalmoment

Nu ik er over nadenk, het was Valentijnsdag. Ik baalde een beetje over mijn non-existing voortgang en daar rolde een column uit voor Profielen: Een eigen maatbeker van succes

15 februari – Plotten #3

Deze keer was ik drie uur bezig met het verhaal. Ik vulde de outline en scènelijst aan met wat ik bij oma in de luie stoel had bedacht en maakte een personage lijst. Maar ik wist ook niet zo goed of ik Hayden wilde laten slagen aan het einde, dus googelde ik naar een muntje-gooi-simulator en maakte ik een poll op Instagram. Die eerste faalde, en vervolgens stemde 69% procent op ja en 31% op niet laten slagen. Dat was super interessant. En iemand hielp me plotten in mijn IG DM’s, en dat zorgde ervoor dat ik weer verder kon.  

Om 23.15 uur kreeg ik, aan de hand van mijn jaartallenlijst, een idee voor een prequel. Misschien schrijf ik deze wel om alvast in de stemming te komen van het verhaal. 

16 februari – Worldbuilding #3

Doordat ik eerder in mijn outline had geschreven over mogelijke feesten, was het nu tijd om die feestdagen uit te denken. Ik deed eerst research naar feestdagen in China, waar ik er uiteindelijk binnen een uur drie inspirerende uithaalde: Het Drakenbootfestival, het Geestenfeest en Midherfstfestival. Ze sluiten alle drie zo goed aan bij het verhaal, dat ik besloten heb ze alle drie te laten terugkomen. 

Ik denk trouwens dat dit het moment was dat ik erachter kwam dat het helemaal niet over een maansverduistering ging, maar om een zonsverduistering. Wat een oen ben ik, haha! Dus ik mocht weer terug naar de tekentafel. 

22 februari – Plotten #4

Tijdens deze schrijfsessie zette ik weer Alice in Wonderland op, dit keer de tweede film: Through The Looking Glass. Ik vulde mijn outline aan, verwerkte de feestdagen en bedacht meer scènes. Qua muziek luisterde ik vooral naar ‘No Time To Die’ van Billie Eillish, de thema song van de nieuwe James Bond en naar een soundtrack van Game of Thrones. 

Na 45 minuten plotten zat ik, uitgaande op 60 scènes en dus een 50/50 verdeling, op 24 voor Romée en 17 voor Hayden. Het schoot niet zo op. 60 minuten later zat ik op 27 en 23 dus er was wel zeker vooruitgang.  

26 februari – Aankondiging nieuw schrijfproject

Ik kondigde aan dat ik bezig was met dit nieuwe project op mijn Instagram.

29 februari – Camp NaNoWriMo

Ik besloot mee te doen met Camp NaNoWriMo. Wat mijn plan voor deze schrijfmaand is, lees je terug in mijn aankondigingspost. Doe jij ook mee deze maand? Laat het weten! Dan kunnen we schrijfbuddies worden op de website. 

Het totale plaatje:

Februari telde in totaal slechts vijf schrijfessies. Dat waren twee worldbuilding pogingen, drie avondjes plotten en daarnaast nog een baalmomentje… Het was iets minder dan in januari, maar ik maakte wel vooruitgang. 

Aan het eind van deze maand komt er een derde deel van de schrijffabriek online waarin ik maart en april combineer. Dan komen de updates steeds per twee maanden. 

Hoe gaat het bij jou met schrijven? Doe je ook mee aan Camp NaNo?

Liefs,
Femke

Lees hier de andere delen terug:

Schrijffabriek #1

Schrijffabriek #2

Schrijffabriek #3

Schrijffabriek #4

Schrijffabriek #5

Volg:
0
Deel:

3 Reacties

 1. 8 april 2020 / 09:32

  Leuk om te lezen, krijg zelf ook weer zin en inspiratie om te gaan schrijven 🙂 En ik vind de titel echt fantastisch! Tof dat je meedoet aan Camp NaNo, ik ben ook van de partij, maar het schiet nog niet echt op allemaal :/

  • Femke
   Auteur
   8 april 2020 / 10:55

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Welk genre schrijf jij voor Camp? 🙂 Succes!

  • Femke
   Auteur
   30 april 2020 / 08:41

   Dankje Mirjam! Hoe staat het ondertussen met je project? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights