Het verlaten manuscript pt. 5

Een pauze is goed voor je. Een pauze van een hobby die je niet meer leuk vindt, een pauze van een lange documentaire of je bureauwerk om even je benen te strekken. Maar ook een schrijfpauze en dat is precies wat ik nu doe.

Versie drie is al een tijdje af. Ik ben een beetje laat met deze update en dat komt doordat ik het onbewust steeds voor me uitschoof, maar nu zit ik klaar met een kop thee in oma’s luie stoel en neem ik de tijd om aan je uit te leggen wat ik op dit moment allemaal doe.

Waar ben ik gebleven met mijn laatste update? Zondag 11 juni, ik maakte een berekening voor het aantal hoofdstukken dat ik per dag kon herschrijven om het in juni nog af te maken. Nou, dat lapte ik lekker aan mijn laars. Sinds de elfde ging ik wel sprongen vooruit. Op sommige dagen herschrijf ik twee hoofdstukken, en soms ook vier. Er is iets aan even getallen dat fijn werkt en dus hield ik me er ook aan! De enige uitzondering hiervan was dat ik hoofdstukken wilde samenvoegen, dan kwam ik op drie uit maar niet anders. Versie drie begon op 5 juni en op 8 juli sloot ik de draft af met 54 hoofdstukken. In totaal zijn dat 83.674 woorden, ik schrapte maarliefst iets van 40.000 woorden van mijn manuscript!

Maar wat heeft een pauze daarmee te maken? Een pauze heb je nodig voor verfrissing, inspiratie en motivatie. Ik bezoek musea, ik denk en schrijf eindelijk nieuwe ideeën uit, speel toerist in eigen land, met vriendinnen afspreken en brownies eten en heerlijke koffie drinken. Nu deze versie af is, laat ik Achter Hemel en Aarde even ademhalen en keer ik mijn gedachten naar andere ideeën. Even haal ik het hele manuscript uit mijn hoofd zodat ik er binnenkort weer met een frisse blik naar kan kijken want ik weet dat er verbeterpunten zijn. In mijn maand-update van juni heb je kunnen lezen dat ik voor het eerst mijn werk naar schrijfvriendinnen heb gestuurd in ruil voor feedback om het manuscript beter te maken. De eerste week rust is nu bijna voorbij en het voelt wel goed om er even afstand van te nemen. Het is wel spannend wat de meiden te zeggen hebben maar ik ben ongelofelijk benieuwd.

Processed with VSCO with hb1 preset

En dan: versie vier en vijf! Als ik de feedback van Nienke en Ismay terugkrijg, maak ik hier versie vier van. Er zijn nog enkele scenes die ik graag wil veranderen, een aantal is helaas nog underwritten, en sommigen kunnen nog wel wat duidelijkheid en betere beschrijvingen gebruiken. Daarna is het tijd voor versie vijf, en daar hoort een grote oproep bij. Proeflezers! Een paar lieve meiden op Twitter hebben mij al een berichtje gestuurd dat ze mijn fantasieboek graag willen proeflezen. Dat vind ik zo lief! Toen ik aan het herschrijven was kreeg ik bij sommige hoofdstukken al wel een idee van de vragen die ik zou willen stellen maar het grootste deel moet ik nog verzinnen. Er zijn natuurlijk wel wat standaard vragen om te stellen, die ik nog moet bedenken gaan dan specifiek op een hoofdstuk in.

Verder ben ik bezig met de research voor een goede book blurb/samenvatting. Ik heb wat notities gemaakt over mijn boek en vragen opgeschreven die ik aan mezelf moet stellen om een samenvatting te maken. Weet je wat ook leuk is om te doen? Andere fantasieboeken op Goodreads afgaan en hun book blurbs bekijken. Zo krijg je een goed overzicht van de stukjes informatie die boeken in jouw genre interessant maken. Mijn volgende schrijfdoel is om komende week de samenvatting of de book blurb te schrijven en ik ga de reacties van de meiden afwachten. Binnenkort gaan we ook weer meeten!

Wat trekt jouw aandacht naar een boek?

Liefs,
Femke

Het verlaten manuscript
Deel één
Deel twee
Deel drie
Deel vier
Deel vijf
Deel zes
Deel zeven
Deel acht
Deel negen
Deel tien
Deel elf
Deel twaalf
Deel dertien

img_0636

BewarenBewaren

Volg:
0
Deel:

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights