Het verlaten manuscript pt. 1 Achter Hemel en Aarde

Om heel eerlijk te zijn voelden de twee woordjes ‘the end’ niet heel euforisch, niet zoals ik verwacht had. Carré en haar vrienden en krachten sloot ik weer op in de doos van Pandora waar ze vandaan kwamen en in de tussentijd schreef ik boek drie, Zwemmen met Lood – een verhaal dat compleet losstaat van de fantasiewereld in Achter Hemel en Aarde. Ik was er gewoon het plezier in verloren. Vanaf het moment dat mijn derde school jaar begon, september 2016, staakte het schrijven en strandde het manuscript op Dropbox. Dit tot ‘s avonds negen uur op 31 december 2016. Best typisch, ik stond eigenlijk op het moment om een schone lei te beginnen maar mijn hoofd hield zich ineens aan een andere tijdzone en ik begon weer te schrijven. Op mijn YouTube-kanaal kan je heel wat video’s vinden over het schrijfproces van dit boek, maar helemaal niets over het editproces – aanschouw: het verlaten manuscript.

Wat is er in die vier maanden gebeurd? Niet zo heel veel, we verhuisden en dat is ook alles denk ik. Na twee geweldige vakanties in Sicilië en Griekenland kakte ik gewoon in. Ik durfde het manuscript er wel weer bij te halen en heb toen tot hoofdstuk 53 spellingsfouten gecheckt maar plezier raakte op en dus stopte ik. Eind februari stopte de teller weer! Dit keer op 121.580, ik verdeelde de hoofdstukken over twee wordbestanden en uiteindelijk eindigde ik met ongeveer 49.800 woorden in de eerste 25 hoofdstukken en meer dan 70.000 woorden voor hoofdstuk 26 tot en met ongeveer 65!

IMG_9730

Dit was trouwens een goede dag. ‘s Ochtends schreef ik een uurtje aan Zwemmen met lood, las ik een uurtje in King’s Cage en werkte ik ook een uurtje aan Achter Hemel en Aarde. Achteraf was ik zeker erg trots op mezelf!

En nu?! Vanaf het begin heb ik al gezegd dat AHEA mijn eerste boek zou zijn, tot er nieuwe ideeën kwamen en ik wat minder gemotiveerd raakte om met dit verhaal verder te gaan. Schrijverstwijfels, iedere schrijver kent dit wel. Iedere kunstenaar kent dit! Toch is het tijd om het boek weer op te pakken en dit is wat ik gedaan heb:

  1. Ik had de eerste hoofdstukken al geprint en dus printte ik nog een stapel (het staat op mijn to-do lijstje om tot pagina 100 te printen)
  2. Ik schreef bijna mijn rode fineliner leeg
  3. Kwam er halverwege pas achter dat het misschien wel handig is om de pagina’s te nummeren…
  4. Perforeren! Het is verschrikkelijk om zo’n stapel papier op je kamer te laten liggen maar om niet steeds alles er uit te halen om het op volgorde te leggen heb ik het allemaal op de kop in een mapje gestoken. Nu zit het gelukkig in een multimap.

En dan eigenlijk weer, wat nu?

Dat is een hele goede vraag. Nu ik AHEA weer in een nieuwe map heb gestopt gaat het editen stukken makkelijker. Dus ik verwacht dat ik er veel sneller doorheen zal gaan. De vraag blijft voorlopig nog even waar ga ik de rest uitprinten en hoe vaak ga ik er naast stage aan zitten maar daar zal ik even goed naar kijken. Wat ik in elk geval wel zeker weet, is dat ik de titel van deze nieuwe serie erg leuk vind! Als je nog vragen hebt over Achter Hemel en Aarde hoor ik ze natuurlijk graag, maar voor je die stelt: ik heb er een ‘alles over mijn boek‘ video over gemaakt. Dan kan je die eerst even kijken. Wat ik nu vooral aan het doen ben is uitdunnen. Ik haal overbodige dingen weg, er zit bijvoorbeeld een personage in wat helemaal niets met het verhaal te maken heeft en dus haal ik ook deze kleine meid er uit. Tot nu toe is het woordaantal met 2.000 geslonken.

Op Pinterest en Tumblr verzamel ik heel veel schrijftips. Zo las ik op Tumblr het volgende: DON’T EDIT > REWRITE THE WHOLE THING FIRST. Er staat ook echt bij ‘schrijfadvies wat je niet zo leuk zal vinden’. Ik bekeek het een keer, en toen nog een tweede keer. Alles overtypen? Woord voor woord? Hm, klinkt als veel werk. Maar een boek uitgeven is veel werk! Ik denk dat dit wel mijn tweede stap zal zijn in het bewerkproces. Eerst even afmaken waar ik nu mee bezig ben, en dat verloopt gelukkig erg goed.

Wil jij graag op de hoogte worden gehouden? Volg dan zeker mijn blog en YouTube-kanaal voor uitgebreide updates, maar voor korteren vlieg dan even door naar Twitter.

Tot snel! Liefs,
Femke

Het verlaten manuscript
Deel één
Deel twee
Deel drie
Deel vier
Deel vijf
Deel zes
Deel zeven
Deel acht
Deel negen
Deel tien
Deel elf
Deel twaalf
Deel dertien

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Volg:
0
Deel:

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights