Het verlaten manuscript pt. 10

9 december 2017

Het is al bijna een jaar geleden dat ik het schrijven van mijn boek Achter Hemel en Aarde weer oppakte na een soort writer’s block. Het vele schrijven met Camp NaNoWriMo had het plezier er een beetje uitgetrokken, en nu gebeurt dat weer met mijn manuscript Linguae in signum. Elf maanden zijn er voorbij gegaan en ik ben veel bezig geweest met het bewerken van dit boek. De proeflezerfase is voorbij en het is tijd om alle feedback te organiseren.

Het was voor mij de eerste keer om proeflezers in te schakelen, en na wat hulp en tips van Sanne Hillemans, kwam de oproep enkele maanden geleden tot stand. Deze hele fase is me goed af gegaan, al zeg ik het zelf. Ik was niet altijd de snelste met hoofdstukken uitsturen omdat ik niet veel op Survio keek. Dat laatste deed ik stiekem bewust. Als er iets niet helpt bij geduld, dan is dat wel constant checken of je al een reactie hebt op je vragenlijsten. Geduld is een schone zaak en dat heb ik zeker geleerd.

Melissa, Laurine en Rianne hebben alle bestandjes en enquêtes doorstaan die ik naar hen stuurde. Hun antwoorden zijn om beurten eerlijk en precies waar ze voor zijn; een boek beter maken. Als er dan af en toe een compliment voorbij kwam, was ik helemaal in mijn nopjes.

Het is heel anders om je bestanden uit te sturen naar proeflezers dan het aan je schrijfvriendinnen te laten lezen, maar ergens is het ook weer hetzelfde. Je stuurt verhalen uit naar mensen die van lezen houden, in dit geval van fantasie en mythes. Ik denk dat het ligt aan het woord proeflezers zelf, het maakt het gelijk zo officieel of professioneel maar het is niets om bang van te zijn.

Mijn vraag maandag 4 december was vooral, hoe ga ik de feedback duidelijk overnemen? Met de nadruk op duidelijk. Ik gaf het drie keer vorm. In meerdere kolommen, zoveel als dat de betreffende vragenlijst was ingevuld, bullet points onder elkaar met de namen in haakjes erachter en 1x 2x er bij voor hoevaak iets benoemd werd in de enquête en als laatste in een horizontale tabel. Dit is nu zo duidelijk als maar zijn kan en ik ben er blij mee. Onder iedere naam komen de opmerkingen en antwoorden uit de vragenlijsten en vervolgmails, en daaronder, wat groens. Ik ben van mening dat je complimenten ook met toevoegen. Er staat duidelijk wat lezers vinden dat je hebt goedgedaan, dat het ook zo kan. Een klein lichtpuntje dus. En een compliment never hurt nobody.

Hoe nu verder? Ik heb alle enquêtes al bekeken. Naarmate het einde naderde, waren er steeds maar drie kolommen maar ik nam alle informatie over. Ik ben wel gaan twijfelen of ik dit boek mijn debuut nog maak. Herinner je je nog dat ik hetzelfde zei toen Civiel af was, of Zwemmen met lood? Nu ik aan Linguae in signum ben begonnen, een contemporary, twijfel ik in welk genre ik mezelf wil neerpennen, maar updates over dit boek zullen zeker blijven volgen.

Liefs,
Femke

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Het verlaten manuscript
Deel één
Deel twee
Deel drie
Deel vier
Deel vijf
Deel zes
Deel zeven
Deel acht
Deel negen
Deel tien
Deel elf
Deel twaalf
Deel dertien

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 13 januari 2018 / 14:18

  Ik ben blij om te horen dat mijn feedback je geholpen heeft, het is met veel plezier gedaan. 🙂
  En verder denk ik dat het belangrijk is dat je niet per se aan één genre moet vastzitten als schrijver, je mag in meerdere genres schrijven. Zolang je maar geniet van het schrijven. Liefs!

  • Femke
   Auteur
   14 januari 2018 / 11:06

   Heel lief, dankjewel! Daar heb je helemaal gelijk in. Als ik iets doe, dan is dat wel genieten. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights