Het verlaten manuscript pt. 2 Achter Hemel en Aarde

Soms verlies je plezier in een manuscript, dat kan. Het mag in de prullenbak belanden, jij hebt het voor het zeggen. Maar ik ben zeker nog niet klaar met Carré, Pandora, de creaties en de Moirai. Het bewerken van Achter Hemel en Aarde verloopt deze maand enorm goed en daar ben ik blij mee. Voor ik begon had ik een lijstje met edits die ik wilde verrichten en nu gaat het bijna vanzelf.

Op vrijdag 19 mei tijdens stage vloog ik door hoofdstuk 30 tot en met 39. Dat was ook mijn doel voor die dag, maar dat het lukte binnen twee uur verbaasde me. I was on a roll (: Vlak daarna ben ik begonnen met de notities over de zetten in het worddocument, er kwam iets voorbij over een litteken waarvan er tot nu toe twee verhalen bestaan waardoor Carré het gekregen heeft en als ik het me goed herinner, komt er later in het verhaal nog een reden voorbij. Ik maakte er bladwijzers van, verhaallitteken1 en verhaallitteken2 om het aan het eind van de tweede draft nog eens recht te trekken.

En voor ik het wist had ik het eerste deel van de tweede draft af! Hoofdstuk 26 markeert het begin van het tweede document. De reden waarom ik het gesplitst heb is omdat als je meer dan 100.000 woorden in één bestandje schrijft, het woordaantal niet meer geteld wordt. Met twee bestanden hoef ik alleen zelf de twee aantallen bij elkaar op te tellen, en dat is makkelijk!

Wat daalde het woordaantal ook snel! Ik zag zoveel rode strepen voorbij komen en het slonk en slonk en slonk. Wat eerst ongeveer 49.800 woorden waren, kwam nu uit op 44.582. Niet te geloven! Stiekem is het woordaantal doen verminderen wel één van mijn doelen, het liefst breng ik het naar de 100.000. Voor nu staat het totaal nog steeds op 121.580 (beide bestanden), ik wil zelf het aantal pas weten als ook het tweede deel af is.

Binnen een uur had ik ook de laatste aanpassingen in het worddocument gemaakt. Hoe ik dit allemaal nog zo precies weet? Nou, ik typ dit nu vanachter mijn bureau. Geeuwend, van de kou haha.

Ik maakte mijzelf een belofte

Al weet ik niet of ik mezelf hieraan kan houden. Ik mag geen nieuw schrijfproject starten voor de derde versie van Achter Hemel en Aarde af is én ook niet voor ik een tweede versie van Zwemmen met lood gemaakt heb. Dit word moeilijk, dat snap ik, en in de week dat ik deze belofte maakte heb ik ‘m ook al meerdere keren doorgestreept omdat het me onmogelijk leek. Daarom sluit ik een compromis met mezelf. Voor die twee versies af zijn, mag ik geen grote schrijfprojecten starten. Short stories mag dus wel! Nieuwe ideeën uitschrijven ook! En veel lezen mag natuurlijk altijd! Maar echt beginnen is een no-go.

Ik wil heel even wiskundig worden voor dit boek. Het is best gek om hierbij stil te staan.

Juni 2016 – ik schreef ongeveer 15.000 woorden omdat ik dacht dat het al Camp NaNoWriMo was.

Juli 2016 – ik schreef 58.532 woorden voor Camp.

Augustus 2016 – het precieze woordaantal weet ik niet, ik schreef maar heel even.

31 December 2016 – ik pakte Achter Hemel en Aarde weer op. De soort schrijversblock/pauze was geheven.

Januari 2017 – ik tikte in totaal 10.620 woorden. Ik zat er weer lekker in.

Februari 2017 – mijn doel was meer dan 10.000 en dat behaalde ik met de 18.464 woorden die ik schreef.

Maart 2017 – en daar kwamen de laatste 3281 woorden.

Als je het eerlijk telt heb ik zeven maanden aan AHEA geschreven, maar omdat het misschien maar één week was in augustus en maart is het met oneerlijk tellen maar vijf maanden waarin ik het boek maakte. Het idee kreeg ik in januari of februari 2016, ik denk dat ik ongeveer drie maanden met het idee gelopen heb voordat er iets op papier kwam. Voordat Carré Wynwood-Zaiser geboren werd.

Wat helpt mij schrijven?

De zon op mijn gezicht, de fijne warmte. 7 Layers van Dotan, het album is rustig en kalmeert. Precies wat ik fijn vind als ik aan het editen ben. Gezellige schrijfvriendinnen die me blijven aanmoedigen en echt met complimentjes strooien als ik hen een update geef en daar ben ik ze enorm dankbaar voor, bedankt lieve Nienke en Ismay!

Wat moet er nog gebeuren?

Nog ongeveer 25 hoofdstukken die met de rode pen gecorrigeerd moeten worden, die natuurlijk ook in het wordbestand moeten komen. Ook moet er nog één scene geschreven worden. Dan de structuur, dit lijkt me wat moeilijker. Ik dacht eerst ook niet goed mijn subplots op papier te hebben maar die staan ook mooi in een lijstje. Ik ben gek op lijstjes. De subplots zijn goed in het boek verweven, maar of het lekker loopt, daar moet ik nog goed naar kijken. Hoe ik dat ga doen weet ik ook nog niet. Een tijdje geleden had ik Joyce Spijker gemaild wie me hele goede tips heeft gegeven dus ik hoop deze te kunnen toepassen. Voor ik het weet is de tweede draft/versie af, en dan is het tijd voor een verplichte pauze!

Ik heb er veel zin in om nog harder aan dit boek te werken. Er moet gesleuteld worden, dat is overduidelijk, maar ik ben voorlopig nog niet klaar met Carré, Alec, Rylan, Thorne, Jemma, Shenae en Elinoir. Ze zijn m’n schatjes. En het beste deel om te editen, mijn meest favoriete deel van heel het boek, moet nog komen: hun tijd in Egypte bij Elinoir!

Hoe verlopen jouw edits van je boek?

Liefs,
Femke

Het verlaten manuscript
Deel één
Deel twee
Deel drie
Deel vier
Deel vijf
Deel zes
Deel zeven
Deel acht
Deel negen
Deel tien
Deel elf
Deel twaalf
Deel dertien

Volg:
0
Deel:

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights