Mijn eerste half jaar als zelfstandig ondernemer

Vorig jaar februari zocht ik voor het eerst op hoe een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zou werken. Op 6 november stond ik officieel ingeschreven als zelfstandige ondernemer. Terug in februari had ik niet gedacht dat ik het zo snel zou regelen, maar ik had een doel. Ik wilde me niet door mijn twijfels en angsten laten tegenhouden. Nu ben ik al een half jaar zelfstandig ondernemer, dus wat is er allemaal gebeurd?

Sinds februari staat alles op pauze

In december had ik mijn laatste klus, dat was toen Laura Diane’s debuut ‘Als de nacht eindigt’ uit kwam en ik een aftermovie mocht maken. Ik heb ook een recensie over het boek geschreven. Januari stond toen in het teken van het afronden van al mijn schoolse activiteiten, zodat ik in februari aan mijn afstudeerstage kon beginnen. Ik kan je al vertellen dat ik grotendeels geslaagd ben. Over ongeveer een halve week heb ik mijn adviesgesprek en daarna laat ik het je weten of ik officieel geslaagd ben!

Eerder verscheen al ‘mijn eerste maand als ondernemer‘.

Toch zat ik niet stil 

Tijdens mijn stageperiode blogde ik door, zorgde ik dat ik actief op mijn Instagram plaatste en werkte ik aan mijn bedrijf zelf. Het belangrijkste was het uitvogelen van welke diensten ik wilde aanbieden, maar ik werkte ook mijn ideale klant uit en schreef mijn vijf jaren plan. Het was een doel om me in te schrijven als ondernemer, maar verder wist ik nog niet duidelijk genoeg welke kant ik ermee op wilde. Nu wel. Ook werkte ik een vragenlijst uit, zodat ik de nodige informatie van nieuwe klanten kon verzamelen. Dat deed ik in InDesign en met dat programma maakte ik er een formulier van, die je zo kon invullen. Weer wat geleerd, haha. 

Eerder verscheen al ‘mijn eerste kwartaal als ondernemer‘.

Toeval? Geluk? Manifestaties? 

Twee weken voordat ik mijn scriptie inleverde, kreeg ik een berichtje op mijn Instagram. Iemand was op zoek naar een tekstschrijver voor een websitepagina. Ik kon het niet geloven. Ik was nog niet eens echt klaar met mijn stage, maar de eerste aanvraag kwam al binnen. Al snel hierna kreeg ik een berichtje van Nikki Pommer, die misschien een klant voor me had. Zij dacht dat ik het wel kon, maar ik moest ook in mezelf geloven. Weet je, dat was nog best moeilijk. Ik ben niet opgegroeid met groot reservaat zelfvertrouwen, toch moet je je daar soms overheen zetten. Dat deed ik en ik zocht contact met deze potentiele klant. Uit het niets kreeg ik ook een mailtje, met de vraag naar mijn mogelijkheden over ondersteuning op social media. Binnen twee weken had ik al drie mogelijke klanten, en ik haalde ze alle drie binnen!

Omdat deze klussen dus nog maar heel recent zijn, kan ik er nog niets over delen. Ik wil ze eerst goed afronden. Maar hoe heb ik ze dan binnen gehaald? Twee van de drie kwamen naar mij via social media. De eerste volgt mij op Instagram, de laatste komt vanuit Twitter. Op beide platformen heb ik weleens een post of tweet geplaatst met mijn diensten. Dat was eigenlijk hele simpele zelfpromotie. 

Hoe zie ik het ondernemen voor me?

Als ik officieel afgestudeerd ben, wil ik me eerst focussen op het afmaken van mijn huidige schrijfproject. Welke dat is, lees je in schrijffabriek. Zodra die af is, wil ik verder kijken. Mijn ideale situatie is full time ondernemen, maar omdat ik nog maar net begonnen ben, zie ik dat nog niet helemaal zitten. Ik wil drie dagen in loondienst en twee dagen voor mezelf aan het werk. Gaat dat goed? Dan gooi ik de dagverdeling om – twee in loondienst en drie voor mezelf. Ik zie wel hoe het loopt en welke kant ik op ga. Ik heb er in elk geval zin in om het allemaal uit te vogelen.

Wat heb ik tot nu toe geleerd?

Ik ben een structuurjunkie en maak altijd lijstjes. Behalve nu. Aan het begin van de social media klus had ik geen to do lijst gemaakt waardoor ik al snel de draad kwijt was. Lekker handig, maar niet heus. Dat heb ik daarna toch nog even gedaan. Dus voor de volgende keer: maak altijd een to do lijstje. Dan weet je precies wat voor werk je te wachten staat. 

Hoe gaat het met jou?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 14 juni 2020 / 12:27

  Ik ben ook zo onwijs erg met lijstjes, maar het is toch wel onwijs handig!
  Hierdoor vergeet je namelijk niks, soms doe ik dan ook een extra melding in mijn agenda zetten.
  Verder ben ik onwijs ziek op dit moment, donderdag naar het Bronovo en dan hoop ik meer te horen.

  • Femke
   Auteur
   14 juni 2020 / 12:37

   Wat gedver dat je zo ziek bent, beterschap ? En ik hoop op goed nieuws! Lijstjes zijn geweldig, en vooral in drukke tijden zo verdomd handig haha. Als je ze maar niet vergeet te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights