Mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer

Mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer

Het kan je bijna niet zijn ontgaan als je me op Instagram volgt: vorige maand schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel! Het idee was er al een tijdje, maar ik durfde de stap niet te zetten. Op 6 november maakte ik toch eindelijk een afspraak en werd Femke Meijboom mijn bedrijf. 

Ik heb altijd al gezegd dat ik mijn boeken wilde uitgeven. Dat is werkelijk waar een droom, eentje waar ik hard voor werk. Met de jaren mee kwamen daar steeds meer ideeën bij. Ik bedacht promotiemiddelen voor wanneer het ooit zo ver was, hoe mijn boeklancering eruit zou zien (en wat ik aan zou doen) en hoe de blogpakketjes eruit zouden zien wanneer ik de boeken op zou sturen. Daaruit ontstonden nóg meer ideeën, en toen had ik ineens door dat het niet zomaar ideetjes waren. Ik had echte ondernemersgedachten. Een webshop, een stationary lijn, het managen van anderen – noem maar op. 

Mijn eerste twee klussen stonden al op me te wachten voor ik me echt had ingeschreven. Daardoor kon ik ook direct aan de slag. Dat is zeker wel een geluksmomentje, want niet bij iedereen zit het in de eerste maand al mee. 

✨ Dit mocht ik al maken ✨

Hou mijn Instagram in de gaten want zodra deze twee live gaan, laat ik het zeker weten!

Terug in september kreeg ik een belletje van Wendy, de eigenaresse van de sportschool, met de vraag of ik het zag zitten om de website te vertalen. Alles moest van het Nederlands naar het Engels. Toen ik Wendy liet weten over mijn officiele inschrijving bij de KvK zei ze, “Wij willen je eerste factuur zijn” – hoe leuk?! 

Laura’s dm op Instagram zal ik ook niet zo snel vergeten. Op 11 oktober vroeg ze of ik in december tijdens haar debuutlancering wilde filmen. Natuurlijk! Een aftermovie van je boeklancering is het beste wat je kan overkomen. Die avond zei Laura meerdere keren dat ze volledig vertrouwen in me had om deze video te maken, dat vond ik heel speciaal. 

Mijn eerste les als zelfstandig ondernemer is… 

… tóch btw apart rekenen voor bedrijven en ondernemers, ook al had je daar niets over afgesproken. Wendy en ik hadden een vast bedrag afgesproken, maar toen het moment kwam van het versturen van de factuur had ik de btw inclusief gedaan. Dat vond ik netter, juist omdat we een vast bedrag hadden besproken. Om haar dan ineens meer te laten betalen vanwege het btw-bedrag vond ik niet cool. Maar zo hoort het wel. Voor bedrijven reken je altijd exclusief btw. 

Als kers op de taart vroeg ik op Instagram en Twitter wat er niet aan deze blogpost mocht ontbreken. Zelf vind ik het heel leuk om dit soort blogposts van andere ondernemers te lezen, zo doe ik ervaring op en bundel ik moed want zo’n inschrijving is niet niks. Ik wil dat dat jij net zoveel aan deze blog hebt als dat ik aan al die anderen heb gehad. 

Waarom koos je voor zelfstandig ondernemen?

Omdat ik weet dat loondienst niets voor mij is. Het is een heel kort en krachtig antwoord, en misschien is dat gek om te zeggen na slechts drie baantjes van allemaal zo’n twee jaar en vier stageperiodes. Ik vind dat ik in loondienst niet genoeg vrijheid heb en vaak voelt het teveel als repetitief werk. Duur woord, maar dat komt er als het eerst in me op – het was vaak werken op de automatische piloot. Zo keek ik er de hele dag tegen ’s avonds drie uurtjes vakkenvullen op of vond ik dat mijn dag verpest was na ’s ochtends vier uur. Ik wil meer vrijheid, meer uitdaging en meer zelf doen, meer zelf keuzes maken. Als ik een van mijn diensten niet meer leuk vind, dan kan ik daar sneller iets aan veranderen. 

Is het zoals ik had verwacht dat het zou zijn? 

Ja en nee, want ik had me van tevoren wel veel ingelezen (en dan bedoel ik veel blogposts over ‘mijn eerste maand als’ en ‘het eerste kwartaal/jaar als’ en dat vond ik heel interessant. Nee zeg ik omdat ik niet had verwacht dat het zo rete spannend is dat je klanten, of gewoon de toffe mensen waarvoor je iets mag maken, eindelijk het eindproduct zien. Als persoon maak je je dan automatisch meer zorgen, ‘wat als ze het niet leuk/goed genoeg/professioneel vinden?’. Daar wil ik nog meer mijn draai in vinden. 

Ik heb zelf ook nog steeds vragen, maar het is fijn dat er mensen zijn zoals Lenneke van freelennse bestaan die over ondernemen schrijven, en Nikki Pommer, aan wie ik al mijn vragen kan stellen, en de fijne groep BusinessBabesNL waar meer dan 6000 zakenvrouwen te vinden zijn.  

Ik zou willen zeggen het komt vanzelf wel maar als ik met die instelling wil ondernemen, dan wordt het niets. Een portfolio uitbreiden, mijn eigen manager zijn, zelf de administratie regelen, zelf mijn promotor zijn; er gaat veel meer zitten in zelfstandig ondernemen. Ik hoop dat ik je in de toekomst nog meer kan vertellen over mijn ervaringen.

Dus, zie je een samenwerking met mij wel zitten? Neem dan een kijkje op mijn samenwerkingspagina voor alle mogelijkheden.

Op naar nog meer leuke klussen!

Liefs,
Femke

PS. Deze week komen er zelfs drie blogposts online, hoera kerstmis

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. Nikki
  31 januari 2020 / 18:59

  Wat een leuke blog, Fem! Ik luister nu je memo’s en lees je blog – dus het is fangirl fem time. Lekker bezig!!!

  • Femke
   Auteur
   31 januari 2020 / 19:00

   Ahw vet cute en lief! Dankjewel Nikki!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights