Zo schrijf je een vijf jaren plan

Een tijdje geleden schreef ik dat ik mijn vijf jaren plan wil schrappen. Hij was te oud en paste niet meer bij de persoon die ik wil zijn. Maar daar liet ik het niet bij zitten: ik schreef een nieuwe vijf jaren plan. Eentje die nu meer past bij de weg die ik wil volgen. Wat die inhoudt, vertel ik in de video. 

De reden dat ik er een video van heb gemaakt, is omdat ik weer begonnen ben met video’s maken. Mijn YouTube-kanaal was voor het laatst in september geüpdatet, maar dankzij het coronavirus besloot ik door te zetten. Zo kwam mijn introductievideo tot stand. De rest van deze blogpost is meer een transscript van de video en een how-to om het zelf aan te pakken. 

Hoe is mijn vijf jaren plan tot stand gekomen?

Hannah Witton is al een lange tijd een inspiratie wat betreft ondernemen. Zij maakte een video over haar vijf jaren plan en dat herinnerde mij eraan dat ik er ook eentje had. In haar video liet ze weten dat ze een nieuwe aanpak had om haar vijf jaren plan zo duidelijk mogelijk te maken. Dit inspireerde mij om de mijne helemaal om te gooien. 

De invulling van een vijf jaren plan

Kies je categorieën

Ik besloot verder te gaan met vier duidelijke categorieën: carrière, persoonlijk, financieel en plezier. Bij mij is gezin nog geen groot onderdeel van mijn leven, omdat ik nog thuis woon en geen partner heb zoals Hannah haar situatie uitlegde.  

Maak twee kolommen

In de eerste kolom staat waar je over vijf jaar graag zou willen zijn. Voor mijn persoonlijke doel breng ik op mezelf wonen weer terug. Uit huis gaan is namelijk bijna een wekelijks gesprek. Een grapje van ‘Femke gaat binnenkort uit huis’ hier en een familievraag over dezelfde situatie daar. 

In de tweede kolom beschrijf ik wat de eerste stap zou kunnen zijn. Den aan kijken naar je budget, een spaarplan maken, onderzoek doen naar huizen in je omgeving maar ook het aanmelden bij een woonvereniging. 

Waar wil je over één jaar al zijn?

Om een stapje verder te gaan, kan je alvast een situatie schetsen voor over een jaar. Dat kan je als meetpunt gebruiken. Op deze manier combineer je je doelen voor over vijf jaar met je eerste stap. Je moet deze situatieschets niet zien als ‘oh, ik ben daar nog niet dus ik heb het niet gehaald’. Het is slechts een leidraad zodat je weet welke richting je op kan.

Wil je meer weten over mijn vijf jaren plan? Neem dan eens een kijkje bij de video. Vergeet niet te abonneren voor meer leuke video’s. 

Ga jij ook met jouw vijf jaren plan aan de slag? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd.

Liefs,
Femke

In de tussentijd een van mijn boeken lezen?

‘Jo’ volgt over mijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog en Watersnoodramp. Die bestel je hier.

‘Slashwerk’ gaat over het vinden van je ideale loopbaan na het afstuderen. Die bestel je hier

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt. Laat je het me weten in de reacties of via Instagram op @femkemeijboom

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights