De 6 maanden bij het CB zijn voorbij, wat nu?

mijn boek slashwerk met boekenlegger en bedankkaartje met motiverende quote. Daarom heen ligt confetti.

Als je mijn blog hierover hebt gelezen, dan weet je het al een tijdje: ‘Slashwerk’ is officieel te koop in elke boekhandel. Via het Centraal Boekhuis kan elke boekhandel/boekverkoper in Nederland (en België!) mijn boek kan bestellen en wordt de distributie voor me geregeld. Eind maart liep mijn contract na zes maanden af en nu is de grote vraag: ga ik dat verlengen?

‘Slashwerk’ verkrijgbaar via het CB, hoe heb ik dat gepromoot?

Een boek verkoopt zichzelf niet, tenzij je al een sterk merk voor jezelf hebt opgebouwd en men je naam al kent. Dan kan dat in je voordeel werken. In mijn situatie is dat niet zo. Ja, ik heb inmiddels twee boeken op mijn naam maar veel meer aan PR en marketing doe ik voor mezelf als auteur niet. Dus wat heb ik dan wel voor ‘Slashwerk’ en het CB gedaan? 

Ik heb boekhandels bezocht

Om mijn boek echt in boekhandels te krijgen, heb ik een paar boekhandels zelf benaderd. Dat was super spannend. Boekhandel Libris in Breda is daar een voorbeeld van. Een van mijn proeflezers voor de serie is Marissa en zij werkt in deze mooie boekhandel. Ze had voorgesteld dat ik eens kon langskomen als haar baas er was en dan zouden ze kijken wat ze konden doen. Marissa mocht daarna gelijk het boek in kopen! Toen stond het boek nog niet officieel op de website van het CB, dat zou pas vanaf een week later kunnen, maar de eerste connectie was gemaakt. 

Voordelen van op bezoek gaan: de eigenaar had mijn gezicht kunnen zien, we hebben een gesprek kunnen voeren, hij wist van mijn verwachting (hij dacht dat ik een presentatie wilde organiseren, dus ik moest het goed uitleggen) en zo kon hij ook al gelijk het boek inzien (want ik had het meegenomen). 

Ik heb 242 boekhandels in Nederland gemaild

Omdat ik in deze maanden niet de gelegenheid was om elke boekhandel in Nederland te bezoeken, heb daarom een hele waslijst aan boekhandels gemaild. Ik had al een lijst met boekhandels verzameld door eerdere pogingen om via de mail en een consignatiecontract mijn boeken te verkopen, dus veel tijd hoefde ik hier niet in te steken. Wat heb ik gedaan? Ik heb een lijst van 262 boekhandels gemaakt en die heb ik gemaild. Niet allemaal in één keer, maar verspreid over de zes maanden van het contract. Zo spam je niemand en verdeel je je tijd over een bepaalde periode. Ik mailde hen niet vaker dan dat. Uiterlijk één keer per half jaar, anders één keer per jaar. 

Het resultaat: 242 boekhandels ontvingen de mail uiteindelijk (20 e-mailadressen waren buiten werking). Van die 242 boekhandels hebben er zes boekhandels een inkooporder geplaatst. Daarnaast kwamen er ook nog twee bestellingen via Bol bij het CB binnen en een van Biblion, de bibliotheek stichting.

Voordelen van mailen: je slaat veel vliegen in één klap. Vooral als je niet naar de boekhandels toe kunt. Je kunt hen direct het ISBN voorleggen en daarmee kunnen ze gelijk naar de inkoopwebsite van het CB toe. 

117 boekhandels in België kregen ook een mail

Omdat ik het niet alleen bij Nederland wilde houden (en ook wat Vlaamse contacten heb dankzij het schrijven en streamen) heb ik ook 117 boekhandels in België gemaild. Daar is uiteindelijk geen resultaat uitgekomen. 

Ga ik het contract voor ‘Slashwerk’ verlengen?

Het korte antwoord is ja! Nu zit daar een heleboel denkwerk achter, inclusief een voordelen- en nadelen-lijstje. 

Voordelen van via het CB verkopen:

  1. Het is een brug tussen de auteur en de boekhandel (het maakt het makkelijker om te verkopen);
  2. Het mailen neemt weinig tijd in beslag (30m per week);
  3. Ik had meer paperback sales via het CB in zes maanden dan in heel 2023;
  4. Het verzenden en de administratie wordt allemaal voor je geregeld door het CB.

Nadelen van via het CB verkopen:

  1. Het kost minimaal €40 per maand, het loopt op als je sales hebt;
  2. Je wordt pas twee maanden later uitbetaald;
  3. Mijn huidige resultaat was nu minimaal (op 242 mails 8 totale bestellingen, 17 verkochte boeken, maar daar kan ik aan werken door de mail te veranderen);
  4. Je boek wordt voor 60% ingekocht vanwege boekhandelskorting. 

Omdat ik in deze zes maanden maar heb kunnen inspelen op één inhaker (de afstudeerstages beginnen in februari), wil ik doorzetten. In mei/juni horen studenten of ze hun scriptie hebben behaald, in augustus en september zijn meestal de diploma-uitreikingen en in september begint het nieuwe schooljaar. Het volgende contract zou t/m september lopen, dus dat is een win-win situatie. Dus ik heb besloten om gewoon door te zetten! Er zijn nog genoeg kansen om meer boeken te verkopen, dus waarom niet? 

Waar kun jij ‘Slashwerk’ kopen?

Slashwerk: Waarom kiezen als je kan combineren?’ gaat over het vinden van je ideale loopbaan als jongvolwassene; loondienst, ondernemen/freelancen, of beide! Ben jij er klaar voor om je eigen pad te kiezen? Ik geef je 220 pagina’s aan tips voor élke carrière en er zijn andere beginnende ondernemers aan het woord. Voor lezers van ‘Babe, You Got This’ en ‘You Are a Badass’. Laat je inspireren! 

Bestel ‘Slashwerk’ via mijn eigen webshop en steun mij als auteur!

Koop het boek via Libris

Bestel ‘Slashwerk’ via de Bruna

Of spot het boek in een van deze boekhandels: Libris Breda, Paagman Gouda, Van Piere Eindhoven, Veenendaal Boekhandel of Athenaeum Boekhandel. 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights