Mijn omzet als auteur en content creator in 2023

Mijn omzet als auteur en content creator in 2023

Daar is de jaarlijkse blog weer! Elk jaar blik ik samen met je terug op mijn inkomsten van het jaar ervoor. Hiermee geef ik je een realistisch beeld van mijn verdiensten als auteur en content creator, voor zowel mezelf als mijn opdrachtgevers. Eerder verschenen al mijn verdiensten van 2020, omzet van 2021 en omzet van 2022. Lees je mee? 

Mijn ondernemersjaar als auteur en content creator in 2023

Het jaar was hooguit drie weken bezig, toen er voor mij een geweldige kans voorbij kwam. Uitgeverij Palmslag in Groningen plaatste een vacature voor 16 uur per week in de marketing, natuurlijk solliciteerde ik gelijk. Hoewel ik niet had verwacht dat ik het zou worden (vanwege de gigantische afstand), was dat wel zo en inmiddels is zelfs mijn contract weer verlengd. 

Het zorgde ervoor dat de rest van het jaar ook een andere wending nam: ik verdiende genoeg om uit huis te gaan. Dankzij de uren bij Palmslag, plus mijn eigen verdiensten, had ik nu genoeg inkomsten om aan de woningbouw te kunnen verklaren dat ik op mezelf kon. Dat was een fijne ontwikkeling! 

Doordat ik minder tijd had voor goede marketing liep de boekverkoop langzaam door en ook het streamen ging daardoor op een iets lager pitje door. Al met al heb ik daar toch leuk mee verdiend. 

De omzet van 2023 in een diagram

Hieronder staat een afbeelding van de visuele diagram waarin je de verdeling van mijn inkomsten van mijn ondernemersjaar in 2023 kan zien. 

Mijn omzet van 2023 uitgelegd

Mijn omzet splitste ik in twee categorieën: mijn primaire inkomstenbronnen en mijn secundaire inkomstenbronnen. Het deel waarin ik mijn omzet het allerliefst wilde halen en wat ik er nog ‘bij’ deed. 

Mijn primaire inkomstenbronnen: 

Social media beheer – 50,1%. Dit zijn mijn eigen drie klanten. 

Social media freelance Palmslag – 40,8%. Het eerste jaar met mijn vaste opdrachtgever, Uitgeverij Palmslag uit groningen. 

Boekverkoop shop – 1,51%. In 2023 verkocht ik 16 boeken via mijn eigen shop

Boekverkoop derden – 0,77%. Boven op die 16 boeken via mijn eigen shop verkocht ik er 17 via derden (denk aan boekhandels in consignatie, via het CB en via Bol).  

Mijn secundaire inkomstenbronnen:

Affiliate marketing – 0,24%

Spreken – 1,01%. Deze vind ik stiekem best grappig. Ik heb één geweldige spreekklus mogen doen vorig jaar voor Bibliotheek Katwijk wat niet alleen een superleuke samenwerking was, maar ik kon ook mijn oudste schrijfvriendin ontmoeten. Dus eigenlijk is die 1,01% voor mij tien keer zoveel waard. 

Livestreamen op Twitch – 4,81%. (Kom eens bij de stream kijken!).

Twitch donaties – 0,75%

Zijn mijn doelen voor 2023 uitgekomen?

Kort samengevat: Nee, bij lange na niet.

  • Social media dienst laten groeien naar 60%, half gehaald. In totaal is het zo’n 90%, maar als freelancer eigen baas is het 50% (voor Palmslag werk ik in freelance dienst met een uurcontract per week).
  • Meer boeken verkopen en daarmee naar 10%… dit is zelfs 4x minder geworden. Van 6% naar 1,51% 
  • Mijn inkomsten voor Twitch naar 20%… ook niet. 
  • 10% invulling aan verrassingen, dat is vooral het spreken, hoewel dat maar 1% is ben ik er toch erg trots op. 

Wat zijn mijn doelen qua omzet voor 2024?

Wat wil ik qua doelen voor mijn omzet in 2024? Als je mijn brief aan 2024 hebt gelezen, weet je dat mijn omzetdoel in het algemeen €27.500 is. Van die €27.500 wil ik nog steeds dat social media exclusief Palmslag 50% is. Ik kan nu al garanderen dat Palmslag weer ongeveer 40% gaat uitmaken van de omzet. Maar hoe ga ik die overige 10% dan invullen?

  • Ik gok dat spreken, dono’s en affiliate alle drie onder de 1% zullen zitten. 
  • Ik hoop op 3% boekverkoop in totaal, zowel eigen shop als via derden. Met als side goals: uit de kosten zijn qua ‘Slashwerk’ en minstens tien exemplaren van mijn nieuwe boek verkopen. 
  • De overige 5% hoop ik op te vullen via Twitch. 

Was dit wat je van de groei had verwacht dit jaar qua omzet?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights