Mijn eerste kwartaal als zelfstandig ondernemer

In de afgelopen vier maanden heb ik weer genoeg bewijs gekregen dat zelfstandig ondernemen een hele goede stap is geweest. Ik heb er zeker geen spijt van. Het is tijd om terug te blikken op mijn eerste kwartaal (plus een extra maand) ondernemen. 

Het is eerlijk gezegd alweer even geleden dat ik mezelf heb ingeschreven. Het afstudeertraject is van start gegaan en ik werk vier dagen in de week waardoor het ondernemen niet mijn eerste prioriteit kan zijn. Dat komt wel, wanneer ik ben afgestuurd ben ik van plan om er volledig voor te gaan en mijn weg te vinden.  

Het voelde als een faalmoment

Motivatie gierde vanaf november door mijn aders. Dat merkte ik ook we tijdens mijn eerste update als zpp’er. Maar ik zat ook te veel met mijn hoofd in de wolken. In mijn brief aan 2020 blogpost schreef ik dat ik graag elke maand een klus zou willen hebben. Dat was letterlijk shooting for the stars. Maar toen ik in december mijn tweede en tot nu toe laatste betaalde klus had gehad, viel alles stil. Ik had geen klus klaar staan. Het is iets waar alle blogs met freelance ervaringen en tips over gaan: have jobs lined up. Maar dat had ik niet. Het voelde alsof ik faalde. 

Ik deelde mijn baalmomentje met businessvriendin Nikki Pommer. Ik vertelde van mijn doel en het graag willen hebben van een klus per maand terwijl ik voor de stageperiode al moeite had met alles hoog te houden. Laat staan tijdens stage, haha. Toch wilde ik heel graag. Nikki liet me iets realiseren. Zoals je misschien wel weet schrijf ik ook regelmatig voor Profielen, het nieuwsplatform van de Hogeschool Rotterdam. Nikki zei, ‘volgens mij heb je niet helemaal door dat je al elke maand een klus hebt. Je schrijft toch voor Profielen?’ Daar sloeg de ze spijker op z’n kop. Ik schrijf niet zomaar regelmatig voor Profielen, ik schrijf inderdaad elke maand voor het platform. Omdat ik zo met mijn hoofd in de wolken zat en te veel nadacht over doelen, had ik niet door dat ik mijn doel al had behaald. Profielen is al een maandelijkse klus! 

Had ik me nou maar iets minder druk gemaakt over die klus, dan had ik ook wat minder stress gevoeld. 

Inkomende en uitgaande cijfertjes

Tja, belasting. Dat is natuurlijk een groot onderdeel van ondernemen. Maar ik moet zeggen dat mijn eerste kwartaalaangifte goed is verlopen. Ja, ik wist een paar betekenissen niet maar uiteindelijk kwam ik op de juiste bedragen uit. 

Maar dat waren niet de enige cijfertjes. Van het geld dat erbinnen kwam, en een gedeelte van mijn eigen spaarrekening, investeerde ik in een logo en complete huisstijl. Daarover binnenkort meer. Ik dacht, dat doe ik wel effe. Uiteindelijk gaf ik meer geld uit dan ik had (waardoor ik geld van mijn eigen spaarrekening moest pakken) maar dan nam ik allemaal voor lief. Ik voelde me een echte businessbabe! 

Wat ik vooral geleerd heb ik dit kwartaal, is dat ik er echt tijd voor moet nemen. En eerlijk gezegd, kan dat nu niet, maar daar maak ik me niet meer zo druk om. Ik zorg ervoor dat ik op tijd mijn blogs voor Profielen schrijf en in de tussentijd blog ik lekker verder, want dat is ook een manier van ondernemen. Alles op m’n eigen tempo. Eerst maar afstuderen. Dan zien we wel weer verder.

Vertel ‘ns, denk jij ook wel eens na over zelfstandig ondernemen? Wat houd je tegen? 

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights