Een schrijftip voor Camp NaNoWriMo: zo behoud je motivatie

Een schrijftip voor Camp NaNoWriMo: zo behoud je motivatie

Motivatie vasthouden kan best een lastige taak zijn. Zeker als je in een maand als Camp NaNoWriMo een bepaald schrijfdoel wil halen. In een eerdere blog gaf ik je al mijn eerste vijf tips om motivatie te bewaren, maar nu gaan we een stap verder om gemotiveerd te blijven. 

Stap 1 – Blijf in beweging

Heb je de afgelopen drie uur naar je lege pagina zitten staren? Dat is niet bevorderlijk en ik ken het gevoel. Wat mij bij de meeste manuscripten erg helpt is om lekker in beweging te komen. Een wandeling of een work-out routine is een optie, maar soms sta ik alleen maar op en ga ik lekker dansen. Zet een goed nummer aan en spring een paar keer op en neer.

Niet alleen helpt het om je bloed te laten vloeien, maar het is ook een manier om je houterige lichaam weer op te warmen. Al is het maar voor drie minuten, één liedje, get moving!

Stap 2 – Bedenk een beloning

Een boek schrijven is niet niks. Soms heb je kleine beloningen nodig als je alleen maar een moeilijk hoofdstuk erop hebt zitten. Maar 50.000 woorden later, of soms zelfs nog veel meer – soms zelfs het dubbele – mag je jezelf ook even heel goed belonen! Staat er iets al een lange tijd op je verlanglijstje? Een paar boeken die je pas wilde kopen als je jarig bent geweest? Een nieuw toetsenbord die beter is voor je houding? Koop het. Beloon jezelf!

Toen ik mijn manuscript die ik in de schrijffabriek blogs benoem afmaakte, kocht ik voor mezelf een iMac. Stiekem kocht ik deze al iets eerder, ik zat op 80% van het boek en ik had nog studentenkorting, haha. Maar het heeft zoveel geholpen met mijn motivatie, omdat ik mijn eigen werk erkende. Dude, je hebt gewoon een heel boek geschreven. Een écht boek. Je mag trots op jezelf zijn. Je mag jezelf best een schouderklopje geven. 

Stap 3 – Jouw boek is iemands favoriete boek in de toekomst

Heb je daar wel eens over nagedacht? Je schrijft op dit moment aan iemands favoriete boek. Iemands favoriete personage. Iemands favoriete wereld om aan te ontsnappen. Weet je nog wat jouw favoriete boek voor jou gedaan heeft? Heeft het jou uit een diep dal of een moeilijke tijd geholpen? Je weet nooit wat jouw boek ooit voor iemand anders gaat betekenen. Representatie, een gevoel van gehoord worden, liefde, zelfliefde, een les die iemand moet leren – je boek kan iemand helpen. Het gaat iemand helpen als je het afmaakt. 

En misschien is die persoon jij zelf wel. Misschien is jouw boek het boek dat jij vroeger moest lezen. Misschien is het een les die jij moest leren of iets dat je moest horen om jezelf te accepteren. Jouw boek is een goudmijn, het gaat levens veranderen. 

Hoe hou jij je motivatie vast? Laat met me weten, zo helpen we elkaar!

Liefs,
Femke

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights