Vandaag is ‘Jo’ drie jaar uit!

Vandaag is ‘Jo’ drie jaar uit!

Hiep, hiep, hoera! Drie jaar geleden werd mijn droom om auteur te zijn uit en publiceerde ik samen met mijn nicht Joke oma’s biografie, ‘Jo: Hier heb je ‘n schrepel en daar kan je beginnen’. Hoe bizar is dat? Hoe een idee om oma’s verhaal voor de jongste familieleden uitdraaide tot een fysiek boek, een Indie Award, meer dan vijftien verkochte exemplaren bij het Watersnoodmuseum en binnen 2,5 jaar compleet uitverkocht. Blik met mij terug op het afgelopen jaar!

Een half jaar weinig tot geen boekverkoop

Na vorig jaar augustus was het stilletjes rondom ‘Jo’. Augustus, september en oktober waren nulmaanden, maanden waarin ik geen boeken verkocht. Sinds januari was er alleen in juli één boek verkocht. Dat betekent dat ik in 2022 zeven maanden geen boeken van ‘Jo’ verkocht. Tot november en december, toen verkocht ik er weer zes. 2023 begon ook niet denderend. Niets in januari, niets in februari… in maart verkocht ik er zelf eentje en via het Watersnoodmuseum vier stuks en ik werd er een beetje somber van. 

Keuzes maken: houden we zelf meerdere exemplaren?

Omdat het boek dus niet verkocht, ging ik met Joke in gesprek. Ik had alle mogelijke marketingtechnieken ingezet om boeken te verkopen en ik vroeg haar om advies. Hoe nu verder? We besloten om allebei een vijftal boeken te houden en de laatste acht boeken in de verkoop te houden. Maar hoe we die zouden verkopen, wist ik ook niet. Iedereen die ‘Jo’ wilde lezen, had het boek al… dacht ik. 

Tot één TikTok alles veranderde; uitverkocht op 1 april

Eind maart maakte ik twee TikToks: make-uploos, haar niet gefatsoeneerd, een lelijke trui aan en met slecht licht. Maar ik vertelde dat we ‘Jo’ uit de verkoop zouden halen. Daar ging de eerste video over, heel kort en informatief. De tweede video gaf iets meer uitleg over de reden dat we het boek uit de verkoop zouden halen… en die ging viraal (voor mijn doen): 15.000 views. De volgende ochtend werd ik wakker met 22 mailtjes… acht bestellingen, acht betaalbevestigingen en ook nog eens vijf mails die vertelden dat de voorraad ERG laag was. Een van de boeken werd zelfs gekocht door een van mijn docenten toen ik nog aan het Albeda College studeerde, wauw. Het allerlaatste boek werd uiteindelijk gekocht door Rianne Robben, de auteur die ik in Australië heb bezocht.

En toen was ‘Jo’ ineens uitverkocht. (Op nog een laatste vijf exemplaren die naar het Watersnoodmuseum zouden gaan na).

Vandaag is ook oma Jo jarig

In 2020 vroegen we onszelf af; wat zou een ideale datum voor de boeklancering zijn? Toen we oma’s verjaardag voorstelden, wilden we wel toestemming aan haar vragen. Het zou natuurlijk niet haar verjaardag overschaduwen, maar het zou wel het perfecte cadeau zijn om te geven én een goed moment zijn om het aan alle familieleden cadeau te geven. En zo geschiedde! Vandaag vieren we ook oma’s verjaardag. Ze is 91 geworden! 

De toekomst van ‘Jo’

Het voelt ook raar om te zeggen, maar dit is de allerlaatste keer dat ik samen met jou terugblik op het verkoopjaar. Omdat er geen fysieke boeken meer beschikbaar zijn, en alleen eBooks (via mijn webshop en via Kobo), zal er (denk ik) weinig gebeuren om je over te updaten. Daarom zal ik in de toekomst korte updates via mijn Instagram delen. 

Lees ‘Jo’ via Kobo en Kobo Plus

Lees jij weleens digitaal, op je telefoon of Kobo e-reader? Dan is dit een perfecte oplossing voor jou! ‘Jo’ is namelijk te lezen via Kobo en Kobo Plus. Voor €9,99 lees je de biografie van mijn oma al. Wist je dat het boek binnen een uur te lezen is? Perfect voor een regenachtige dag. En extra voordelig: ‘Jo’ is gratis te lezen als je Kobo Plus hebt. Dus waar wacht je nog op, zet ‘Jo’ (en ‘Slashwerk’) op je digitale TBR voor 2023.

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights