Hoeveel schreef ik in 2023?

Hoeveel schreef ik in 2023?

Als schrijver zit ik nooit stil. Ik vertel niet altijd waar ik mee bezig ben – zo maakte ik half 2023 pas bekend waar ik al twee jaar aan werk – maar ik ben wel druk bezig met het schrijven van nieuwe boeken. Hoe zag dit schrijfjaar eruit en hoeveel schreef ik in 2023? Je leest het hieronder.

Het eerste kwartaal van 2023

Het eerste kwartaal begon redelijk goed qua schrijven. Oké, dat is een understatement; het was een mega goed kwartaal. Ik schreef meer dan 130.000 woorden in die drie maanden, maar waar werkte ik aan? In januari schreef ik de eerste versie van het tweede boek en in maart uiteindelijk de tweede versie van het boek. Als je gaat tellen, breidde ik de eerste versie (van +- 50.000 woorden) met zo’n 19.000 woorden uit. Maar ik schreef ook de overige woorden. Wanneer ik herschrijf, typ ik letterlijk alles zin voor zin over. 

Het tweede kwartaal van 2023

In het tweede kwartaal schreef ik vrij weinig. Ik deed een poging tot een nieuwe versie van het eerste boek (wat ik in K4 af maakte), maar omdat ik stijf stond van de spanning rondom mijn zusjes eerste bevalling (en andere dingen) kon ik de focus er niet bijhouden. Maar wat deed ik dan wel? Ik plotte boek 3 in de serie, ik verkocht de laatste exemplaren van ‘Jo’ (nu alleen nog als e-book via mijn webshop en Kobo te lezen) en ik organiseerde proeflezerfeedback van het eerste boek. 

Het derde kwartaal van 2023

Deze drie maanden schreef ik 0 woorden! Wauw, deze zomer had ik absoluut een dip. Maar met goede reden! Ik kreeg de sleutel van mijn huis, waardoor ik juli/augustus en september alleen maar heb geklust in mijn eigen huis. Hierdoor kon ik alle twijfels over mijn boeken even aan de kant leggen en me fysiek ergens op storten. Nu heb ik een hele fijne schrijfplek gecreëerd en die heb ik in het vierde kwartaal goed benut. 

Het vierde kwartaal van 2023

Na een zomer weinig te hebben geschreven, wilde ik het dit kwartaal graag weer oppakken. Ik had een lijstje met doelen gemaakt waarmee ik het jaar wilde afsluiten en elk van die doelen heb ik gehaald. Dat was onder andere: feedback toepassen van de eerste lezer (Veer is echt een aanrader!), het tweede boek naar proeflezers sturen en de vierde versie van het eerste boek schrijven. Dat deed ik vooral in november en december. 

Het complete overzicht: zoveel schreef ik per maand

 • Januari: 52.567 woorden 
 • Februari: 7.695 woorden
 • Maart: 71.148 woorden 
 • April: 0 woorden
 • Mei: 1.000 woorden
 • Juni: 1.000 woorden
 • Juli: 0 woorden
 • Augustus: 0 woorden
 • September: 0 woorden
 • Oktober: +- 1.900 woorden
 • November: 42.530 woorden
 • December: 35.209 woorden

Dat is in totaal 213.049 woorden! 

Wat zijn mijn schrijfdoelen voor 2024?

Misschien heb je mijn doelen blogpost voor 2024 al gelezen, dan weet je wat mijn specifieke doelen zijn voor dit jaar. Vandaag kom ik er toch nog even op terug. Ik ga ze niet veranderen, maar ik wil wel graag uitleggen waarom ik in 2024 langzamer wil schrijven. De afgelopen jaren schreef ik al mijn boeken, alle versies, met oogkleppen op. Ik had een doel, ik zette alles op alles, maar liet het normale leven aan me voorbij schieten. Eigenlijk voor niets… natuurlijk niet echt voor niets, maar wat heb ik tot nu toe met die boeken gedaan? Sinds ‘Slashwerk’ in 2021 is er niets meer van mij verschenen, terwijl ik meer dan genoeg heb geschreven. Ik haalde mijn schrijfdoelen, sommige sneller dan anderen (binnen dertig dagen 60.000 woorden) en huppelde direct door naar het andere schrijfdoel. Zoals je hierboven kon zien was het: schrijf sprint > burn-out/drukte > schrijf sprint > burn-out/drukte > schrijf sprint. Dat is geen tempo om te kunnen bijbenen. 

Dat wil ik dit jaar anders doen. Niet alleen wil ik meer genieten van het schrijfproject waar ik op dat moment mee bezig ben, maar ik heb dit jaar ook meer dat buitenom het schrijven speelt. Ik heb een vaste freelance klus voor twee dagen per week, sinds een half jaar heb ik een huishouden waar ik voor moet zorgen, daarnaast heb ik ook mijn andere opdrachtgevers én ik wil nog steeds leuke dingen blijven doen. Dus wil ik minder hooi op mijn vork nemen en het rustiger aanpakken. 

Wat zijn jouw schrijfdoelen voor 2024?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights