Ik ga uit huis!

Ik ga uit huis!

Het gaat eindelijk gebeuren. Na al die blogs over mijn toekomst en of ik ooit uit huis ga, heb ik nu, na lang wachten én ook ineens veel sneller dan gepland, het grote nieuws. Een stap in mijn leven wat na jaren eindelijk werkelijkheid wordt. Wat betekent dat ik écht volwassen ben, haha. Oké, oké, ik ga niet langer tijd rekken…

Ik ga uit huis!

De afgelopen twee maanden waren echt een rollercoaster. Begin dit jaar had ik namelijk besloten dat ik rond het vierde kwartaal van 2023 “wel eens…” uit huis zou willen. Tegen die tijd zou ik dan genoeg omzet kunnen maken, zodat ik mezelf kon onderhouden. Dat was vóórdat ik de geweldige opdrachtgever Uitgeverij Palmslag erbij kreeg, waar ik twee dagen in de week freelance voor werk. 

Het is zo’n gek idee dat ik zo vaak blogs heb geschreven over uit huis gaan, de meest recente blog op 11 februari en ook laatst nog in mijn podcast in aflevering 26, en dat het nu ineens zo dichtbij komt! Tegelijkertijd gingen de afgelopen vier weken echt ontiegelijk sloom, waar mijn geduld echt op de proef werd gesteld, haha. 

Een huis vinden in deze tijd; zo deed ik dat

In de regio waar ik woon, zijn er weinig starterswoningen beschikbaar. Er wordt weleens wat gebouwd, maar dat begint dan bij €1500 huur per maand… niet echt starters-vriendelijk. Ik kan nog niets kopen, dus dat viel af, evenals de 75% seniorenwoningen. Al sinds mijn 21e sta ik ingeschreven bij de woningbouw hier in de regio. Dat kon vanaf je achttiende, maar dat was ik toen vergeten. Elke dinsdag komen er dan nieuwe woningen online waar je op kan reageren, maar ik met mijn 4,5 jaar inschrijftijd… zou niet ver komen omdat dit erg kort is. 

Vanaf de eerste dinsdag in mei hield ik de website van de woningbouw in de gaten, om mee te krijgen wat voor soort woningen er voorbij kwamen en ik me een beetje kon oriënteren. Er kwamen leuke woningen voorbij! Maar op de meeste huizen kon ik niet reageren omdat ik een eenpersoonshuishouden ben. Dat ging vaak om huizen die drie slaapkamers hadden… terwijl ik wel minimaal twee slaapkamers nodig heb: een thuiskantoor en een slaapkamer. 

Op 30 mei kwamen er vijf woningen online, waarvan twee bijna identieke woningen waren – een achter de school en de ander iets verder weg. Die ene achter de school stond ook weer “op slot”, omdat ik dus alleen ben… maar die andere woning, daar kon ik wel op reageren. Om mijn profiel “wakker te schudden” heb ik op dat huis gereageerd. Zo zou de woningbouw kunnen zien dat ik op zoek ben, dat was de gedachte erachter. Maar toen ging de week voorbij en stond ik ineens vijfde van de 213 inschrijvingen!

En dan denk je vast, “vijfde? Hoe kreeg je dan alsnog het huis?”. Dat vraag ik mezelf ook af. Met de dagen vielen steeds meer personen voor mij in de rij af en ineens stond ik eerste! Hoe dat kwam? De vier inschrijvingen voor mij hadden keuze uit meerdere huizen in de regio en kozen allemaal wat anders. Ineens maakte ik kans op een woning! 

Dit was een heel emotionele dag, dus wil je alle emoties ook zien? Abonneer dan op mijn YouTube-kanaal zodat je als eerste op de hoogte bent van de allereerste verhuisvlog.

Dé bezichtiging

Na dat ene belletje had ik drie dagen om een afspraak te plannen met de huidige bewoner. Anne wilde mee (en ik wilde ook heel graag dat Anne mee ging) en natuurlijk had ik graag mijn moeder mee, zij heeft inmiddels veel ervaring met verhuizen dus die kennis was fijn. Het was even puzzelen om een juiste dag te vinden. Annes agenda was erg vol en ik wilde er alles voor laten vallen zodat zij mee kon, haha. Maar toen was het zover. 

Ik durfde niet eens over de drempel te stappen. Het was zo zenuwslopend, maar ook het idee dat je bij een vreemde naar binnen moet om te kijken of je het huis leuk vindt… is raar. Je moet vooral door iemands inrichting en leefstijl kijken en dat vond ik ergens ook heel lastig, maar ook beschamend. Het zorgde ervoor dat ik minder goed naar bepaalde delen van het huis keek. Daarom was het wel weer erg fijn dat mam en Anne er waren.

Maar ik wist het gelijk: beter dan dit komt voorlopig niet voorbij. Energielevel A, grote kamers, een keukenrenovatie (die ik mocht uitzoeken), een rustige wijk… ik wist het gelijk. Ik ga het doen. 

Als ondernemer een huis huren… ik twijfelde of dit ging lukken

De reden dat ik nu vooral had gereageerd op dit huis was dus om de ervaring te hebben. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik ineens bovenaan stond. Maar toen ik mijn gegevens moest invullen, voordat ik het aanbod accepteerde, kwamen de twijfels pas echt binnen.

Particulieren moeten alleen een inkomensverklaring insturen; ondernemers moeten een financiële prognose en de meest recente omzetaangifte aanleveren. 

Ik begon te twijfelen of ik, als ondernemer met nog relatief weinig salaris (anders dan omzet), wel goedgekeurd zou worden. Toch zette ik mijn halfjaarcijfers onder elkaar, inclusief wat ik verwacht met mijn huidige samenwerkingen die tot het eind van het jaar lopen en ik schreef erbij dat er nog meer bij kon komen door eenmalige klussen. Toen was het wachten. 

Tot ik werd gebeld dat ik een keuken mocht uitzoeken. Het was de ochtend na mijn Hans Zimmer concert en ik moest een afspraak inplannen. Mijn eerste vraag was natuurlijk: “Is mijn inkomen goedgekeurd dan?” Het antwoord was ja! En zo geschiedde… 

En nu ben ik eigenaar van een huis!

De laatste weken waren echt moeilijk voor iemand met weinig geduld. Ik kwam de maand door, door naar de IKEA te gaan, inkopen te doen bij de Action met Anne, door weer de IKEA te bezoeken, de Xenos leeg te kopen… noem het maar op. Bij de Action haalde ik alvast een hoop gereedschap-gerelateerde boodschappen. Daar heb ik natuurlijk veel shoplogs van opgenomen 😉 

Het hielp ook dat mijn contactpersoon bij de woningbouw al mijn vragen kon beantwoorden. Als iemand die dit nog nooit zelf heeft moeten regelen en graag weet wat ze kan verwachten, hielp mijn contactpersoon me er wel echt doorheen. 

En nu is het tijd om te klussen in mijn huis! Er moet een hoop gedaan worden. Plafonds verven, muren verven, kozijnen/deuren/deurposten/plinten witten, er moet een compleet nieuwe vloer in. Maar de rest verhuizen kan ik allemaal zelf. En dat ga je zien 😉 

Hoe gaat de komende tijd eruit zien?

Na hier jarenlang blogs over te hebben gemaakt en video’s over mijn uitzet, kun je het misschien al raden. Ik ga hier natuurlijk video’s over maken. Ik ben stiekem al begonnen, haha. Vanaf het eerste uur dat ik het belletje kreeg stond de camera aan! Dus ja, er komen echte verhuisvlogs aan. Ik ga alles vastleggen op zowel mijn Instagram @ondernemendonderweg én mijn Ondernemend Onderweg YouTube-kanaal (ik gok vanaf de eerste week van augustus). 

Lijkt het je leuk om die video’s te zien? Abonneer dan nu op YouTube en mis niets!

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights