Mijn omzet als auteur en content creator (2021)

Mijn omzet als auteur en content creator (2021)

Vorige week kon je het eerste deel in deze blogserie al lezen: mijn inkomstenbronnen als ondernemer in 2020. Mijn laatste administratie zit erop. Dus dat betekent dat ik je nu ook een kijkje kan geven in mijn verdiensten als auteur en online content creator in het jaar 2021. Tijd voor de statistieken!

Mijn ondernemersjaar van 2021

Ik had een baan in loondienst eind 2020 eigenlijk opgegeven. Na zoveel afwijzingen voor sollicitaties wilde ik niet meer. Maar toen kreeg ik toch nog een baan aangeboden, dus heb ik een half jaar bij een bedrijf gewerkt. Ook daardoor waren sommige maanden minder goed dan de ander, soms zaten er zelfs gaten in. Lees ook vooral mijn blogpost over de inkomsten van 2020.

Mijn omzetdiagram

Mijn inkomsten van 2021

Boekverkoop via eigen webshop – 48%. In 2021 had ik niet één, maar twee boeken in mijn webshop. De verkoop van ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ liepen goed en ik kan met trots zeggen dat het de helft van mijn omzet is.

Boekverkoop in consignatie – 3,75%. Dit is enorm verminderd, maar ook wel logisch vanwege corona. Maar toch was er goed nieuws! Het Watersnoodmuseum vroeg vijf boeken aan en Boekhandel Donner vroeg er zes! Deze kon ik pas in K1 van 2022 factureren, want de voorraad was nog niet op.

Schrijfcoaching – 4,31%. Dit doel heb ik bijna gehaald! In december heb ik o.a. mijn aanbod voor schrijfcoaching uitgebreid.

Social media – 7,99%. Verrassend genoeg had ik meer social media klussen. Een grote klus was voor The Indie Awards. Sanne vroeg mij de socials van TIA te verzorgen en dat resulteerde zelfs in mijn dienst: social media beheer.

Transcripten – 13,39%. Zoals ik in de blogpost over 2020 al vertelde, wilde ik dit eerst naar beneden brengen, maar dat was voordat ik mijn huidige opdrachtgever sprak. Ik heb heel fijn met haar samengewerkt! Bovendien heb ik ook een hoop geleerd over mentale gezondheid dankzij haar opdrachten.

Tekstschrijven – 3,99%. Aan het eind van het jaar had ik één schrijfklus: een SEO-onderzoek.

Affiliate marketing – 2,24%. Dit had trouwens meer kunnen zijn, maar ik haalde de uitbetalingsgrens net niet voor 31/12/2021.

Twitch – 6,77%. Dit verbaasde me enorm. Ik had een doel gesteld voor 2% maar mijn geweldige community had heel veel liefde voor mij.

Twitch donaties – 9,73%. En vervolgens bliezen ze me omver met hun donaties. Holy guac. Ik spaarde samen met de community voor een game pc zodat ik betere streams kan creëren en we haalden mijn doelen sneller dan ik dacht. (Spoiler alert: januari 2022 was hierin écht een game changer, maar dat lees je volgend jaar).

Zijn mijn doelen voor 2021 uitgekomen?

Nee, haha! Dit vind ik best grappig. In de blogpost over 2020 had ik doelen gesteld voor omzetjaar 2021. Maar geen enkel doel heb ik behaald. Niet precies en sommige helemaal niet, omdat ze er of ver onder of ver boven zitten.

Categorieën die boven mijn doel zitten: Transcripten, Tekst schrijven, Social media, Twitch

Omzetgroepen die onder mijn doel zitten: Boekverkoop webwinkel én consignatie, schrijfcoaching (op 0,69% dus ik tel deze gewoon als gelukt), affiliate, spreken.

Categorieën die gelukt zijn: Fotografie is 0% geworden (dus verdwenen).

Wat is mijn doel voor mijn inkomstenbronnen in 2022? 

In plaats van dat ik voor 2022 voor elk onderdeel een doel bedenk, doe ik dat nu alleen voor de die grootste omzetcategorieën. De boekenvoorraad slinkt ook, dus wil ik niet dat de helft van mijn omzet afhangt van mijn boeken. Op een moment zijn de boeken op en kan ik er niet meer verkopen haha, maar dat betekent niet dat mijn volledige omzet dan ook stopt en dus niet meer kan groeien. Bovendien loopt mijn nieuwe dienst social media al goed, dus dat is een groter doel geworden.

Funfact: ik heb mijn omzetdoelen voor 2022 al drie keer verandert in de maanden januari en februari. Maar hier zijn ze: zo’n 65% voor social media en 35% schrijfafhankelijk (dus boekverkoop, coaching en trainingen). Mijn grote doel voor mijn omzet is: €25.000.

Natuurlijk is dit compleet afhankelijk van hoeveel ik ga omzetten in 2022, maar het jaar is veelbelovend. Dit is mijn eerste omzetjaar zonder afstuderen of een baan in loondienst waardoor ik een half jaar ‘kwijt’ ben. Bovendien zijn nu mijn diensten een stuk duidelijker voor mezelf, weet ik wat mijn omzetdoelen zijn en heb ik plezier in wat ik doe.

Kijk jij weleens zo uitgebreid naar je inkomsten?

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights