Mijn omzet als auteur en content creator in 2022

Mijn omzet als auteur en content creator in 2022

Voor alweer drie jaar op rij vertel ik je over mijn omzet als ondernemer. Dat doe ik om mijn ervaring te delen en mijn groei te monitoren, maar ook om jou een realistisch beeld te geven over ondernemerschap. Na 2020 en 2021 is het nu tijd voor ondernemersjaar 2022. Hoeveel omzet maakte ik als auteur en content creator?

Mijn ondernemersjaar als auteur en content creator in 2022

Het volledige kalenderjaar was als ondernemer zijnde best… een rollercoaster. Zo had ik veel stress over mijn omzet toen ik een dip meemaakte zodra de lente begon, toen dat na de zomer ook aanhield besloot ik mijn aanbod offline te halen en dat was de beste keuze ooit. Mezelf even geen zorgen meer maken over mijn diensten, waarvan ik meer dan de helft wilde annuleren, en gewoon doen wat ik toen deed. Daar maakte ik een podcastlafevering over, mocht je die willen luisteren: ‘Ik weet niet wat ik met mijn leven wil’ en ‘Ik haalde mijn aanbod offline’. 

Maar toen ik in oktober van Australië in terug kwam, ging het ineens als een speer. Mijn bedrijf maakte een echte groeispurt mee! Ook toen deed ik ‘gewoon’ wat ik voorheen al deed. Maar wat ik dit jaar vooral veranderde, is een extra dienst toevoegen. Dat is de reden waarom mijn bedrijf aan het begin van het jaar groeide en later die groeispurt meemaakte. Dit jaar startte ik met social media beheer en dat is mijn grootste inkomstenbron geweest, volgens mij.

De omzet van 2022 in een diagram

Mijn omzet van 2022 uitgelegd

Mijn omzet splitste ik in twee categorien: mijn primaire inkomstenbronnen en mijn secundaire inkomstenbronnen. Het deel waarin ik mijn omzet het allerliefst wilde halen en wat ik er nog ‘bij’ deed. 

Mijn primaire inkomstenbronnen: 

Social media beheer – 54%. Het is bizar dat een dienst die ik in januari besloot toe te voegen en die pas in april voor het eerst begon, mijn omzetjaar heeft gedomineerd. Het was heel erg leuk om deze dienst te doen, ook al was het in het begin lastig om nieuwe opdrachtgevers te vinden.

Schrijfcoaching – 0%. Surprise! Nadat ik mijn aanbod in december van 2021 had aangepast, dacht ik, dit gaat wel lopen. Nee, absoluut niet. Het grappige? Ik moest zelf een coach inschakelen en dat was de beste keuze die ik heb gemaakt. De tweede beste keuze? Deze dienst schrappen.

Boekverkoop shop – 6%. Dit jaar zijn er 37 boeken (en 4 e-books) verkocht. Dat zijn er fors minder dan vorig jaar, toen verkocht ik er 68. Waarom dat zo was, vertel ik hieronder bij ‘zijn mijn doelen uitgekomen?’ 

Boekverkoop derden – 2%. Dit jaar hadden we ook veel minder inkooporders dan het jaar ervoor. Zo vond ik het heel moeilijk om ‘Slashwerk’ meer onder de aandacht te krijgen. Maar ik weet wel waar die 2% vandaan komt: de grote inkooporder van Biblion (‘Slashwerk’ voor alle bibliotheken in Nederland) en het Watersnoodmuseum (waar ‘Jo’ nog steeds ligt). 

Mijn secundaire inkomstenbronnen:

Teksten schrijven – 6%. In januari en februari had ik, waarvan ik dacht, een vaste samenwerking binnengesleept. Maar na een laatste opdracht in februari kwam er radiostilte. 

Transcriberen – 0%. Wat in 2021 makkelijk geld verdienen was, was niet per se leuk werk, maar het leverde me inkomsten op. In 2022 deed ik daar helemaal niets mee. 

Affiliate marketing – 1%. Dit jaar ben ik twee keer door Bol.com uitbetaald. Daar schreef ik ook een blogpost over: wat heb ik tot nu toe verdiend met affiliate marketing

Livestreamen op Twitch – 16%. Het jaar waar ik mijn 1-jarige jubileum vierde, bizar veel gulle kijkers had en mijn avonden entertainend doorbracht. Deze inkomstenbron bestaat uit subs (abonnementen waarmee je zonder reclame kan kijken en speciale emoticons kan gebruiken), bits/cheers (de valuta van Twitch) en reclame inkomsten. 

Twitch donaties – 15%. Er is een grote reden waarom dit onderdeel zo hoog is: ik had een spaardoel voor een game pc en dat haalde we al in het eerste kwartaal van 2022. Dat bedrag gaven we ook gelijk weer uit, aan de onderdelen van de pc dus. 

Zijn mijn doelen voor 2022 uitgekomen?

Het was mijn doel om mijn omzet op twee manieren te verdelen: zo’n 65% van mijn omzet komt door voor social mediabeheer en 35% is schrijf-afhankelijk (dus boekverkoop, coaching en trainingen). Zoals ik hierboven al vertelde, ben ik met een deel van mijn inkomstenbronnen/diensten gestopt. Maar, heb ik dit gehaald? De verdeling was: 54% social media/8% schrijven/en 38% voor andere onderdelen. 

Nee dus, haha. Waar ik totaal geen rekening mee had gehouden, is dat ik een groot spaardoel op Twitch had gesteld waardoor mijn inkomsten via Twitch door het dak gingen. Dat was een uitzondering, dat begrijp ik ook wel, maar daardoor is deze verdeling niet uitgekomen. 

Maar er is wel een andere vraag die ik kan stellen: waarom is het percentage boekverkoop niet hoger? Het antwoord daarop is heel simpel: ik maakte geen promotie voor mijn boeken. Daardoor bleef de verkoop ook uit. Pas in november en december, toen ik in november mijn verjaardagsactie hield en in december een Instagram-post maakte, ging de verkoop weer omhoog. En dat na maanden geen sales. Ik heb mijn les geleerd!

Wat zijn mijn doelen qua omzet voor 2023?

Als je mijn blogpost met doelen voor 2023 hebt gelezen, weet je dat ik een omzetdoel heb van €15.000 euro. Wat betreft mijn diensten en de verdeling daarvan, is dit mijn doel:

  • Ik wil mijn social media dienst laten groeien. Zo wil ik nog steeds dat dit minstens de helft van mijn omzet gaat zijn, maar eigenlijk wel wat meer, haha. Dus voor 2023 zet ik dit op 60%. 
  • Dit jaar wil ik meer boeken verkopen. Ik wil het verdubbelen vergeleken met 2022, dus op 10% zetten. Dat kan door de verkoop via mijn eigen webshop, via Bol.com maar ook via Kobo. Wist je dat ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ nu ook beschikbaar zijn via Kobo en Kobo Plus? 
  • Voor de categorie live streamen op Twitch heb ik een doel van 20%. 
  • In totaal is dat: 90%. De overige 10% laat ik over voor verrassingen, zoals affiliate marketing en teksten schrijven. Ik zou graag hier en daar wat meer columns schrijven, maar daar heb ik nog niet over nagedacht.

Zo zie je maar weer, het verandert elk jaar. En elk jaar leer ik meer over mezelf als ondernemer/freelancer. Dit jaar ligt mijn focus vooral op het versterken van mijn aanbod. Freelance diensten die goed bij mij passen en voor mij werken, maar ook diensten die meer met boeken te maken hebben. Dat moet ik nog gaan doen. Hoe dat loopt, hoop ik je volgend jaar in de omzet blogpost van 2023 te vertellen.

In de tussentijd een van mijn boeken lezen?

‘Jo’ volgt over mijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog en Watersnoodramp. Die bestel je hier.

‘Slashwerk’ gaat over het vinden van je ideale loopbaan na het afstuderen. Die bestel je hier

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights