Mijn omzet als ondernemer, auteur en content creator (2020)

Mijn omzet als ondernemer, auteur en content creator (2020)

Een blogpost waar ik al bijna anderhalf jaar naar uit kijk: een stuk waarin ik je een eerlijk en open kijkje geef in mijn omzet als auteur en online content creator. Vanaf het moment dat ik de allereerste blogpost van Hannah Witton hierover las (2018, daarna verschenen ze als video’s), wist ik dat ik dit ooit voor mezelf ook wilde doen. Tijd voor de statistieken!

Kleine disclaimer: 2020 was mijn eerste volledige ondernemersjaar (inschrijving was november 2019). In 2020 studeerde ik zelfs nog af. Daarom heb ik niet in elke maand omzet gehad. Dat is belangrijk om in het achterhoofd te houden. 

Mijn ondernemersjaar in 2020

In mijn eerste ondernemersjaar vroeg ik mezelf regelmatig af hoe ik als beginner genoeg geld kon verdienen. Ik las blogs en keek graag video’s van andere ondernemers om mezelf met hen te kunnen vergelijken. Als ik iets geleerd heb in de loop van 2020, was dat ik daar al de fout in ging. Daar schreef ik dan eind september 2020 ook een stuk over in mijn boek ‘Slashwerk’, over ondernemen combineren met een baan. 

Omdat ik te nieuwsgierig was waar mijn grootste inkomstenbron zit, besloot ik net als Hannah Witton een cirkeldiagram te maken. Ik dacht dat als ik dit deed, ik veel meer kon inzien wat voor hard werk ik had verricht in mijn eerste volledige ondernemersjaar. En eerlijk: het motiveerde zeker weten! Maar omdat ik afstudeerde, had ik in sommige maanden geen omzet omdat ik geen tijd had voor klussen en dat demotiveerde. Dat was echt balans zoeken.

Ik zette om: ruim €2100

Tijd voor een diagram!

Mijn inkomsten van 2020 

Boekverkoop webwinkel – Alle sales van ‘Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’ die via mijn webshop liepen.

Boekverkoop consignatie – Alle sales van ‘Jo’ die via consignatiecontracten met boekhandels zoals de Bruna liepen.

Transcripten – Interviews die ik voor andere tekstschrijvers en journalisten uitwerkte. 

Affiliate – Bij affiliate marketing gebruik ik de traceerbare links van vooral Bol.com waarbij ik dan een klein deel van de aankopen die via mijn links worden gedaan krijg. Lees mijn blog over affiliate marketing. 

Tekstschrijven – Ik schreef blogs, over mij-teksten en columns voor anderen. 

Fotografie – Een paar fotografie klussen zoals portretfoto’s.

Social media – Dit gaat om social media teksten maar ook over het maken van de afbeeldingen en content kalenders. 

Schrijfcoaching – Als schrijfcoach ondersteun ik andere schrijvers bij het schrijven van hun boek en beantwoord ik alle vragen die zij hebben over het vak. 

Je kunt wel zien dat ik in mijn eerste jaar mijn diensten en bedoelingen nog niet helemaal duidelijk had. 

Wat betekent het allemaal?

De auteur in mij schreeuwt heel hard om de boekverkoop. Samen komen die categorieën uit op 67% van mijn totale omzet. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Dat is iets wat ik heel graag wil als auteur, mijn volledige inkomsten via het schrijven van boeken. 

Wat was mijn doel voor mijn inkomstenbronnen in 2021? 

Ik ben Femke Meijboom niet als ik geen een planning heb gemaakt voor het jaar erop. Hier komt het: 

Boekverkoop webwinkel – Voor de boekverkoop via mijn eigen webshop wilde ik graag van 56% naar 65%. Dat is een hele groei. Ik weet niet meer of ik, toen ik dit doel maakte, al wist dat ik ‘Slashwerk’ in het nieuwe jaar wilde uitgeven.

Boekverkoop consignatie – Boekverkoop in consignatie mocht hetzelfde blijven, 11% dus. 

Transcripten – Dit is iets wat ik graag wat minder wilde doen. In 2020 werkte ik voor een groter bedrijf waarbij je je mocht inschrijven op elk interview dat er stond. Dat beviel niet zo, dus wilde ik van 12% terug naar 5%. Spoiler alert: dat was voordat ik mijn huidige opdrachtgever leerde kennen, haha, dus ik weet niet of het zo is gebleven. 

Schrijfcoaching – Dit is iets dat ik in 2021 heel graag meer zou willen doen. Vandaar dat mijn doel was om schrijfcoaching naar 5% te laten groeien. 

AffiliateAffiliate marketing wilde ik graag laten groeien naar 5%. Daar heb ik ook wel meer tijd en promotie in gestoken.  

Tekstschrijven – Ik twijfelde begin 2021 lang of ik dit als inkomstenbron wilde houden. Daarom bracht ik mijn huidige stand van 6% terug naar een doel van 1%. 

Social media – Ook deze inkomstenbron wilde ik verminderen. Ik wilde me meer focussen op dingen in het schrijfgebied. Mijn doel voor 2021 was van 10% naar 3%. 

Fotografie – Fotografie wilde ik eigenlijk weghalen, maar besloot het op 1% te zetten. 

Twitch – Een nieuwe categorie. Toen ik mijn cirkeldiagram halverwege 2021 maakte, was ik net begonnen met Twitch en had ik mijn affiliate status al behaald. Mijn doel voor 2021 was dat Twitch 2% van mijn inkomsten zou zijn. 

Spreken – Nog een nieuwe categorie. Hoe meer ik sprak met sprekers, hoe meer ik naar mijn missie keek, hoe meer ik wilde doen met spreken. Ik had in 2020 drie gratis spreekklussen en wilde daar in 2021 verandering in brengen door naar 2% omzet te gaan. 

Als ik eerlijk ben, heb ik hier totaal geen plan voor gemaakt. In de blogpost van volgende week kun je lezen hoe ik dat dan wel aangepakt heb. 

Ik hoop dat dit interessant was om te lezen. Ik vind het zelf enorm leerzaam en het helpt met het verkrijgen van inzicht in je onderneming. 

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights