Mijn eerste jaar als ondernemer

Mijn eerste jaar als ondernemer

Als je me een half jaar geleden had gevraagd of ik binnen 365 dagen de keuze zou maken voor fulltime ondernemen, had ik je uitgelachen. Maar het is echt gebeurd. Binnen mijn eerste jaar als zpp’er maakte ik al een paar belangrijke keuzes. Waren het leuke keuzes? Niet allemaal. Ben ik blij met hoe alles loopt? Ja! Happy one year!

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Ik ben totaal vergeten om mijn geleerde lessen van het afgelopen half jaar op te schrijven. Mijn eerste jaar als ondernemer was een rare. Eerst had ik twee maanden werk (een klus per maand), toen ging ik een paar maanden afstuderen en toen kwam corona, toch studeerde ik af. Ik had een handvol klanten, toen weer geen en begonnen de sollicitaties. Dat was geen pretje, niet voor mij tenminste. In blogpost ‘Ik ga fulltime ondernemen – als auteur en meer’ vertelde ik hoeveel afwijzingen ik had gekregen voor de sollicitaties die ik had verstuurd. Het zorgde ervoor dat ik in een dip kwam. Terwijl de oplossing gewoon voor mijn neus lag.

Voor het ondernemen moet je ook solliciteren

Nu ik er zo over nadenk, kan ik er wel om lachen. Ik doe nog steeds hetzelfde als eerst: solliciteren. Nog steeds voor banen, maar nu voor zoveel leukere en gavere klussen! Ik ga Indeed en LinkedIn niet meer af. Nu zoek ik naar klussen via Facebook, Instagram en via YoungCreators. Dat is ook wel heel anders. In de Facebookgroepen worden veel oproepjes geplaatst en dan moet je jezelf promoten. Dat vond ik in het begin best eng. Hoe val jij in hemelsnaam op tussen twintig andere tekstschrijvers? Maar toen ik het eenmaal een paar keer gedaan had en er leuke antwoorden uitkwamen (zoals een twee vaste klussen nu) vond ik het niet meer zo raar om te doen. Je moet er wel je eigen stijl in vinden. Dat is waar een elevator pitch wel van pas kan komen. 

Wil ik meer ondernemer zijn of meer auteur?

Dit is een goede vraag. Toen ik de vele afwijzingen kreeg, was een van de redenen dat ze in mij meer een auteur zagen dan een copywriter. Zo’n vijf weken later zei Nikki Pommer precies hetzelfde. Ik lachte toen weer wel. De opmerking deed me niet zoveel pijn meer als eerst. Maar ik waarschuwde haar wel en zei lachend: ‘Pas op met wat je zegt’. 

Maar hebben ze niet gewoon gelijk? Ik ben veel meer een auteur en schrijver dan een copywriter. Ik ben veel creatiever met woorden dan met beelden, waardoor fotografie en video voor anderen weer afvallen. Storytelling is waar ik goed in ben, maar waar ik ook nog meer in wil investeren. Maar waarom focus ik me dan niet meer op het schrijven? Omdat alleen boeken schrijven nu nog geen geld in het laadje brengt. Dat doe ik met tekstschrijven en advies geven voor social media. 

Hoe dan ook, het liet me wel realiseren dat Nikki en die afwijzingen gelijk hadden. Ik ben ook veel meer een auteur dan wat dan ook. Dus ben ik meer gaan focussen op het boeken schrijven. Oma’s biografie promoten, mijn fantasy manuscript gaat eind deze maand of begin december naar uitgeverijen en ik schrijf alweer aan mijn volgende non-fictie die ik in september van 2021 wil uitgeven.  

Hoe verdien je dan wel geld?

Op dit moment heb ik twee klussen. Eentje heeft te maken met interviews uitwerken en de ander is een tekstschrijfklus waarover ik nog niets mag delen, want dit project is nog niet gelanceerd. Bovendien is elk verkocht boek van oma’s biografie vanaf nu ook winst! Het was mijn doel om in oktober er een tekstschrijfklus bij te vinden en dat is me gelukt. Ik ben op weg naar mijn gewenste omzet in deze eerste drie maanden. Hoe tof is dat?

Maar ik verdien ook geld met affiliatie marketing. Ik heb daar nog niet heel veel over verteld, dat is voor een blogpost in 2021, maar ik deel alvast een tipje van de sluier. Ik ben aangemeld bij het affiliatie platform van Bol.com. Koop jij iets via een van mijn links? Dan betekent dat dat ik een commissie krijg, wat jou overigens niets extra’s kost. Dat hoeft niet per se dit product te zijn. Zodra iemand op één van de partnerlinks klikt, plaatst Bol cookies. Deze blijven vijf dagen staan. Bestelt de koper binnen vijf dagen iets via een van mijn links, dan krijg ik een deel van het bedrag dat de koper uitgeeft. Dit is voor mij dus een handige manier om een passief inkomen te genereren. En daar kan jij mij bij helpen!

Zo kan je bijvoorbeeld mijn favoriete schrijfboek, 55 Tips over schrijven en uitgeven kopen, of mijn favo planner die ik gebruik, de Structuurjunkie planner, of mijn koptelefoon die ik gebruik tijdens het schrijven om al het andere geluid buiten te sluiten. Heb je de links onderaan een recensie weleens gezien? Dat zijn ook affiliatie links. 

Je weg vinden als ondernemer

Dat is wel een dingetje. Door steeds meer te doen, te ontdekken en uit te proberen – zoals het spreken op mijn oude basisschool over mijn boek – merk ik steeds meer welk pad ik als zzp’er wil bewandelen. Maar ook ontdek ik wie ik ben als ondernemer. Mijn eigen identiteit, waar mijn discipline zit, waar mijn creativiteit zit en wat wel en niet werkt qua weekplanningen. Ik zoek het lekker uit, maar ik doe het in elk geval wel op mijn manier en dat is wat telt. Ik doe eindelijk wat ik écht wil!

Heb jij nog vragen over mijn eerste jaar als ondernemer? Laat ze dan hieronder achter. Ik beantwoord ze met plezier! 

Liefs,
Femke

De foto van deze blog is gemaakt door Iris Zaagman
Volg:
0
Deel:

6 Reacties

 1. 8 november 2020 / 12:11

  Proficiat Femke! Ik vind het heel boeiend om te lezen over de stappen die je maakt als ondernemer, heel fijn ook om te horen dat je nu gelukkig wordt van wat je doet!

  • Femke
   Auteur
   8 november 2020 / 14:13

   Bedankt Laurine! Heel erg leuk om te horen ?

 2. 13 november 2020 / 11:15

  Wat goed dat je deze stap hebt durven zetten en keuzes hebt durven maken, ook als ze niet altijd leuk of makkelijk waren.

  • Femke
   Auteur
   13 november 2020 / 11:18

   Thanks Giovanna! Soms moet je je daar gewoon overheen zetten en het gewoon doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights