Recensie: Voorbij het Wederwoud – Valentijn Ringelberg

Recensie: Voorbij het Wederwoud – Valentijn Ringelberg

Eindelijk was het moment daar. Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg kwam vorige maand uit. Het verhaal volgt Phaun die haar oudere zus probeert te redden. Dit vond ik ervan.

Waar gaat Voorbij het Wederwoud over?

Céli en Phaun wonen diep in het Wederwoud, een plek waar de natuur geëerd wordt en ongeziene gevaren zich verborgen houden. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en ongeneeslijke ziekte, die haar afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje. 

Phaun heeft zichzelf volledig weggecijferd om Céli te ondersteunen, waardoor ze geen opleiding of sociaal leven meer heeft. De situatie lijkt uitzichtloos, tot er plots een oplossing wordt aangereikt. Maar die oplossing heeft een prijs. 

Om haar zus en zichzelf een kans op een nieuw leven te geven, moet Phaun een reis maken door het majestueuze Wederwoud. Een tocht waarbij ze vreselijke keuzes moet maken en tot het uiterste moet gaan. 

Zes jaar werk is te terug lezen

Ik twijfelde in de eerste hoofdstukken een beetje of het meer een kinderboek was dan YA. Die twijfels werden al snel uit het veld geslagen toen ik verder las. Valentijn heeft de geschiedenis en de worldbuilding zo ontzettend mooi in het boek verwerkt, dat het niet geforceerd is. Daar is veel oefening voor nodig. Bovendien zit er ook zoveel representatie in het boek, en ook op zo’n goede manier! Props aan Valentijn! Het enige wat ik iets minder vond waren sommige dialogen.

Dit boek en Valentijn als schrijver maken me blij om een schrijver van Nederlandse bodem te zijn. Zeker in het fantasy genre!

Meer van Valentijn lezen? Hij werkte mee aan de blog over schrijfroutines.

Was dit boek het wachten waard?

Ab-so-luut! Het leest zo lekker filmisch, dat ik als een tierelier door het boek heen ging. Dat betekende dus dat ik af en toe op de rem moest trappen, anders las ik hem binnen een dag uit. Omdat het nog wel even duurt voor er een ander boek van Valentijn verschijnt, wilde ik er zo lang mogelijk van genieten. Daarom vond ik het wel een beetje jammer dat het boek niet zo dik was als ik had gehoopt, maar als dat betekent dat we nog veel meer boeken krijgen (and we will, this is only part one) dan vind ik dat helemaal niet zo erg meer!

Cijfer: 9
Sterren: 4

Liefs,
Femke

Koop hier Valentijns boek!

Lees nog veel meer recensies! Zoals die van Toxine, Als de nacht eindigt, Kopje onder en Indie.

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights