Wat heb ik geleerd van uitgeven in eigen beheer?

Wat heb ik geleerd van uitgeven in eigen beheer?

Heb jij weleens nagedacht over je opties als schrijver? Je kan een boek uitgeven op de zogenoemde traditionele manier, door je manuscript naar uitgeverijen te mailen, maar een andere optie is uitgeven in eigen beheer – indie auteur zijn. Eind 2020 gaf ik mijn debuut in eigen beheer uit. Dit is wat ik leerde over dit proces. 

In de zomer van 2019 dacht ik voor het eerst serieus na over uitgeven in eigen beheer. Sanne Hillemans vertelde me over haar proces en dat ik haar altijd vragen mocht stellen als ik vastliep of alle opties van het boekenschrijven wilde bespreken. Toen dacht ik nog niet dat het een serieuze optie was om oma’s biografie op die manier uit te geven, maar in 2020 werd het wel een echte mogelijkheid. Als ik er nu over nadenk is Sanne wel echt een coach geweest. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn eerste boek op deze manier heb uitgebracht, omdat ik nu zoveel meer over het boekenvak weet. Als indie auteur moet je namelijk alles zelf doen – promoten, kritisch zijn, verkopen, het schrijven, administratie, noem maar op. 

Ik leerde dat ik de omslag pas op Goodreads moet uploaden wanneer die officieel is

Oma’s biografie ‘Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’ staat op Goodreads. Dat is het platform waar je als lezer recensies kunt achterlaten en je leesvoortgang kan bijhouden. Alle boeken van de hele wereld staan op dit platform. Als auteur is het een manier om je boek bij lezers bekend te maken, recensies te verzamelen en je eigen bibliografie bij te houden. Als Goodreads Author kan je namelijk al je gepubliceerde boeken aan je profiel hangen.

Toen oma’s boek naar de drukker ging, werd ik super enthousiast. Ik wilde ook ons boek op Goodreads zetten, dat was een hele stap. Ik schreef de tekst, zette er links bij, koppelde het ISBN, liet onze auteursbio checken door de redacteur en publiceerde alles. Inclusief foto. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om de omslagfoto ‘coming soon’ te laten zijn. Tot ik na de bekendmaking van de omslag deze wilde veranderen. Je kan als Goodreads Author maar één keer een foto toewijzen. Daarna is het niet meer aan jou om het te veranderen. Dus moest ik contact zoeken met Goodreads, allemaal in het Engels, een Librarian vragen of ze de juiste foto wilde koppelen. Daar ging nog wel drie weken overheen. Dus, de volgende keer upload ik de omslag pas wanneer die officieel is. 

Ik leerde dat ik wel gebruik moet maken van een pre-orderlijst

Pre-orders, je hebt ze bij elke boekhandel. Zelf pre-order ik nog maar sinds het laatste jaar, omdat ik het eerst onzin vond om geld te besteden aan iets dat ik voorlopig nog niet zou zien. Terwijl het nu een verrassing is wanneer het boek op de mat verschijnt en het voelt alsof je er geen geld aan uit gegeven hebt. Het is een cadeau aan je toekomstige zelf.

Voor oma’s biografie kreeg ik meerdere keren de vraag of we met een pre-orderlijst werkten. Het antwoord was nee. Samen met Joke besloten we dat we het boek nog niet wilde verkopen voor oma het boek gezien had. Het boek kwam op de tiende binnen en de dertiende lanceerden we. Oma zou het die dertiende, op haar verjaardag, pas voor het eerst zien. Die dag verkochten we 25 boeken. Een geweldige mijlpaal. Wat ik achteraf pas leerde, was de toegevoegde waarde van een pre-orderlijst. Als je gebruik maakt van een pre-orderoptie test je van tevoren al uit hoeveel animo er voor je boek is en hoeveel mensen geïnteresseerd zijn. Je kan zelfs de meeste kosten al terugverdienen als je het goed doet. Met een pre-orderlijst verschijnt je boek al op de dag van de lancering bij de lezers in de brievenbus. Dat kan zo goed helpen bij de promotie van je boek. Ik wil deze kans geen tweede keer laten liggen. 

Ik leerde dat ik pas een deadline moet kiezen wanneer het meeste werk af is

Haha, deze klinkt heel logisch, maar toch maakten we deze fout. We hadden nog veel werk te doen. De eerste versie van oma’s biografie was bij lange na niet af. Toch opperde ik het idee van een lancering op oma’s verjaardag. Maar toen we gingen tellen, bleek dat al over zeven weken te zijn. Zeven weken om het boek af te maken, familieleden te laten lezen en de redactie, binnenwerk en omslag én het drukken te regelen. Geloof me als ik zeg dat daar best wel wat stress mee gepaard ging. Maar we hadden een geweldige redacteur (Sanne Hillemans) die ons boek prioriteit gaf en binnen vier weken hadden we alles af en ging het boek naar de drukker. Het boek werd in Polen gedrukt, vandaar dat het drie weken nodig had. Het was zo ongelofelijk spannend. We wisten niet of het boek wel op tijd in Nederland zou zijn. Tot er op maandag 10 augustus een enorme vrachtwagen voor de deur stopte en ik vier mega zware dozen in mijn handen kreeg. We hadden het gered. Maar de volgende keer doe ik dit wel anders!

En dat zeg ik wel, maar ik heb voor mijn nieuwe non-fictie ook al een datum voor de lancering gepland. Maar dat is nog ver weg, pas in september en de eerste versie is zo goed als af. 

Is uitgeven in eigen beheer iets voor jou?

Uitgeven in eigen beheer moet niet gezien worden als laatste toevluchtsoord wanneer je boek niet door een uitgeverij in hun fonds opgenomen wordt. Deze manier is voor de ondernemers, de schrijver die het hele proces in eigen handen wil houden, de creatieveling die een webshop wil openen en zelf de promotie wil regelen. Het is wel veel werk, maar het is het dubbel en dwars waard door alle lessen die je leert. 

Heb jij nog vragen over het hele uitgeefproces in eigen beheer? Laat ze dan achter in de reacties zodat ik je kan helpen.

Liefs,
Femke

Dit zijn alle boeken die Joke en mij geholpen hebben bij het schrijven en uitgeven van oma’s biografie:

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights