Jo: Hier heb je ‘n schrepel en daar kan je beginnen

Winnaar The Indie Awards‘Meest leerzame boek van 2020’

Voor lezers van 'Het dagboek van Anne Frank', 'Een muur van water' en 'De zee kwam door de brievenbus'

Oma Jo heeft zoveel meegemaakt, daar kun je een boek over schrijven’

Jaren na de eerste keer dat dit idee geopperd werd groeit nieuwsgierigheid uit tot een plan om dit boek te schrijven. Auteurs Joke en Femke willen begrijpen welke wortels ze hebben en hoe hun oma geworden is tot de vrouw die ze vandaag de dag is. Welke ervaringen hebben deze familie gevormd? Wat verklaart hun ondeugende karakter? Wat maakt dat Jo zo’n sterke vrouw is geworden?

Deze biografie volgt het verhaal van Jo Sala-Pollemans, die als jong meisje haar weg moest vinden tijdens historische momenten zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Het ene obstakel na het andere volgde, terwijl Jo niets liever dan een normaal meisje wilde zijn dat naar school kon. Uiteindelijk maakte dit haar de sterke vrouw die ze nu is; de oma die Joke en Femke kennen.

Reacties van lezers

“Wat heb je iets ontzettend moois gemaakt voor je oma en je hele familie.”

“Bij het eerste hoofdstuk zat ik al in tranen.”

“Naast de Flakkeese wortels willen we ook het begrip van het dialect meegeven.”

In de eerste maand al 125+ exemplaren verkocht!

Kleindochters Joke (1980) & Femke (1997) zijn allebei naar hun grootmoeder Jo vernoemd, met Johanna als een van hun doopnamen, en hebben haar nieuwsgierigheid geërfd. Dat leidde naar deze zoektocht over hun geschiedenis. 

Ver voor 2017 deed Joke al een eerste poging om aan Jo’s biografie te beginnen. Ze was bewapend met een stamboom van haar en haar broer die tot het jaar 1600 terug ging, maar het Flakkeese dialect zorgde voor wat hobbels op de weg.

In september 2017, op de verjaardag van oma’s vierde achterkleinkind, stelde Joke Femke de grote vraag: “Zie je het zitten om samen oma’s biografie te schrijven?”.

Zelfs nu zij allebei dit dialect meer kunnen verstaan, was het af en toe nog lastig om te begrijpen wat er gezegd werd, maar dat weerhield hen er niet van om te blijven proberen. Drie jaar wilskracht, motivatie en nieuwsgierigheid bundelt zich in deze biografie: 

Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen

Onze portretfoto’s zijn gemaakt door Sophie Theunissen van SOOF IS FINE

De omslag van het boek is gemaakt door Sanne Hillemans

Ook een recensie schrijven over 'Jo'?

“Als ik oma ben en mijn kinderen schrijven zoiets fantastisch voor me, dan zouden dat mijn favoriete kleinkinderen zijn.” Sanne Hillemans

“De liefde voor oma spat van de pagina’s af en het is ontzettend inspirerend. De oma van Femke wordt een beetje je eigen oma!” Veronique’s Boekenhoekje (recensie)

“Prachtig mooi boek. Sommige stukken zijn erg ontroerend en anderen juist weer luchtig en nuchter, dat houdt het boek mooi in balans.”  Anne Meijboom

“Dit boek is wat mij betreft hét boek voor de herfst van 2020. Ik zal er nog regelmatig doorheen bladeren, het cadeau geven en het een ereplekje in mijn kast bieden.”  Nikki Pommer

“Wie een langdradig en wollig verhaal verwacht over een oma, moet niet bij Femke en Joke zijn. Jo is juist op zo’n vlotte manier geschreven dat je binnen no-time in het verhaal zit en je onderdompelt in de gebeurtenissen die Jo daadwerkelijk heeft meegemaakt. “  Paula van Bookbreak (recensie)

De paperback is uitverkocht

Op zondag 2 april 2023 bereikten we een mijlpaal voor ‘Jo’: De biografie is uitverkocht. De paperback-versie is bij mij niet meer te koop. De laatste exemplaren zijn te koop bij het Watersnoodmuseum.

Het e-book is altijd te lezen. Dat kan via mijn shop of via Kobo/Kobo Plus. 

Beschikbaarheid boekhandels

Koop je het boek liever bij een winkel? Hieronder vind je een overzicht waar je exemplaren van het boek kan vinden. 

  • Bruna Oude-Tonge, Dabbehof 40-42 – 3255XN Oude-Tonge (uitverkocht)
  • Boekhandel Van der Boom, Voorstraat 41 – 3245BG Sommelsdijk (uitverkocht)
  • Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5 4305RJ Ouwerkerk (op voorraad, laatste vijf!)

'Jo' in de media

Geverifieerd door MonsterInsights