Jo: Hier heb je ‘n schrepel en daar kan je beginnen

Cover Jo Hier heb je n schrepel en daar kan je beginnen

Een biografie van Jo Sala-Pollemans uit Oude-Tonge

Oma heeft zoveel meegemaakt, daar kun je een boek over schrijven’

Jaren na de eerste keer dat dit idee geopperd werd groeit nieuwsgierigheid uit tot een plan om dit boek te schrijven. Auteurs Joke en Femke willen begrijpen welke wortels ze hebben en hoe hun oma geworden is tot de vrouw die ze vandaag de dag is. Welke ervaringen hebben deze familie gevormd? Wat verklaart hun ondeugende karakter? Wat maakt dat Jo zo’n sterke vrouw is geworden?

Deze biografie volgt het verhaal van Jo Sala-Pollemans, die als jong meisje haar weg moest vinden tijdens historische momenten zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp. Het ene obstakel na het andere volgde, terwijl Jo niets liever dan een normaal meisje wilde zijn dat naar school kon. Uiteindelijk maakte dit haar de sterke vrouw die ze nu is; de oma die Joke en Femke kennen.

Verschijnt op 13 augustus 2020

Reacties van lezers

“Wat heb je iets ontzettend moois gemaakt voor je oma en je hele familie.”

“Bij het eerste hoofdstuk zat ik al in tranen.”

“Naast de Flakkeese wortels willen we onze kinderen ook het begrip van het dialect meegeven.”

De omslag van het boek is gemaakt door Sanne Hillemans

Kleindochters Joke (1980) & Femke (1997) zijn allebei naar hun grootmoeder Jo vernoemd, met Johanna als een van hun doopnamen, en hebben haar nieuwsgierigheid geërfd. Dat leidde naar deze zoektocht over hun geschiedenis. 

Ver voor 2017 deed Joke al een eerste poging om aan Jo’s biografie te beginnen. Ze was bewapend met een stamboom van haar en haar broer die tot het jaar 1600 terug ging, maar het Flakkeese dialect zorgde voor wat hobbels op de weg.

In september 2017, op de verjaardag van oma’s vierde achterkleinkind, stelde Joke Femke de grote vraag: “Zie je het zitten om samen oma’s biografie te schrijven?”.

Zelfs nu zij allebei dit dialect meer kunnen verstaan, was het af en toe nog lastig om te begrijpen wat er gezegd werd, maar dat weerhield hen er niet van om te blijven proberen. Drie jaar wilskracht, motivatie en nieuwsgierigheid bundelt zich in deze biografie: 

Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen

Onze portretfoto’s zijn gemaakt door Sophie Theunissen van SOOF IS FINE

Schrijf een recensie

%d bloggers liken dit: