Welke bijbaantjes heb ik gehad voor het ondernemen?

Welke bijbaantjes heb ik gehad voor het ondernemen?

Bijbaantjes – het is altijd fijn om een knaak bij te verdienen. De eerste introductie met werken waren snuffelstages op de middelbare school en op mijn vijftiende ging ik voor het in loondienst. Nu mijn studie bijna is afgerond, leek het me leuk om terug te kijken op al mijn werkervaringen. Niet in één lange cv, maar als leuke ervaringenlijst.

15 jaar – C&A

Als veertienjarig meisje wilde ik al graag bijverdienen. Soms deed ik dat met klusjes rondom huis, maar het was ook een manier om me juist buiten het huis te krijgen. Rond oktober en november in 2012 ging ik de winkels in de grote stad Vlissingen af om te solliciteren, om er vervolgens achter te komen dat veel winkels pas jonkies vanaf zestien jaar aannamen. Behalve de C&A, daar moest je vijftien zijn. Laat ik nou net in november verjaren! Ik weet nog hoe mijn vader in de ijssalon om de hoek op me zat te wachten toen ik mijn eerste gesprek had. Het was allemaal zo dicht bij mijn verjaardag, dat het als een extra cadeautje voelde om aangenomen te worden. In mei 2013 nam ik weer ontslag. Een klein random feitje: op mijn állerlaatste dag hield ik nog mooi een dief staande!

15 jaar – PZC 

Van alle stageperiodes, is dit mijn favoriet. Het was slechts een week in februari (en het was te koud om van Vlissingen naar Middelburg te fietsen), maar in 2013 bevond ik mezelf op het hoofdkantoor van de PZC, de Zeeuwse courant, waar ik onder begeleiding van mijn mentor Maurits Sep stukjes voor de krant schreef. Dat was een heel trots moment voor mij als schrijfster. Ik heb mijn krantenknipsels al die jaren bewaard. Op mijn middelbare school mocht ik op de foto met mijn grootste artikel (een derde pagina) en die hing vervolgens een aantal jaren op de Wall of Fame. Hoe tof! Maar ik raakte een hoop krantenknipsels met alle verhuizingen kwijt. Tot ongeveer een half jaar geleden! Ik waagde nog een poging om mijn columns online terug te zoeken en kwam erachter dat ik daar niet in 2012, maar in 2013 stageliep. Toen vond ik alles weer terug en nu heb ik ze online allemaal veilig bewaard.

15 jaar – Albert Heijn

Met vijftien (en een half) werd ik aangenomen bij de Albert Heijn bij mijn moeder in het dorp, toen ik terugverhuisde. Daar werkte ik bijna twee jaar: eerst een jaar als vakkenvuller en daarna ook op de broodafdeling tot ik bijna zeventien werd. Dat was vroeg mijn bed uit! Als koukleum was het werken in de vriezer bij brood ook niet heel fijn, maar het zorgde wel voor een goed zakcentje. Ik werkte twee of drie avonden in de week en vaak ook een zaterdag ochtend. Het werken bij de Albert Heijn zorgde voor een goed gevulde spaarpot, die ik vervolgens uitgaf aan een iPhone én een Macbook, haha. Iets met een gat in mijn hand, of zo. O, en ik spaarde ook voor het halen van mijn rijbewijs. Dat had ik wel goed nodig. Ik deed drie keer over mijn theorie en drie keer over mijn praktijk. Het is nooit mijn favoriete bezigheid geweest. 

17 jaar – Ik startte de opleiding Directiesecretaresse aan het Albeda

Omdat de opleiding in hetzelfde dorp was als waar ik woonde, leek dit me een hele goede keuze. Het was vooral een makkelijke manier om een papiertje binnen te halen, en dat is me gelukt! Dan had ik tenminste één diploma op zak. 

18 jaar – KWx

Tijdens mijn eerste jaar liep ik stage in Oud-Beijerland bij KWx, een bedrijf dat elektrische goederen produceert en distribueert. Op kantoor deed ik vooral veel administratieve werkzaamheden zoals facturen versturen en archiveren. 

18 jaar – Onwijs

Begin 2016 startte ik met een stage bij Onwijs, dat was ook op een steenworp vanaf mijn huis. Vergeleken met KWx was ik hier binnen vijf minuten thuis in plaats van een uur. Bij dit bedrijf verrichtte ik voor het eerst werkzaamheden die ook met mijn hobby’s te maken had: ik mocht namelijk nieuwsbrieven en nieuwsberichten voor de website schrijven. Verder testte ik applicaties voor de MultiTouch tafels en herindeelde ik de archiefkasten.

19 jaar – RGO

Mijn allerlaatste stage voor deze opleiding was op de school waar ik mijn laatste jaar middelbare school had volbracht, toen ik weer bij mijn moeder woonde. Het was een groter bedrijf dan de vorige twee, maar het was heel interessant om op deze manier ook met kinderen te kunnen werken. Ik werkte vier dagen op kantoor, zat op donderdagen bij de herkansingsmiddagen en op vrijdag was ik de juf van de mediatheek. Maar daar schreef ik vooral mijn boek Achter Hemel en Aarde, haha. 

19 jaar – Marskramer

Ik ben nooit een rekenwonder geweest, maar ik was geloof ik negentien of bijna twintig jaar toen ik in juli 2019 begon bij de Marskramer. Ik werkte daar ook als vakkenvuller, maar maakte al snel promotie tot Filiaalmanager, zodat de sleutelverdeling wat meer gevarieerd was. Het was een fijn tijdverdrijf voor mijn tussenjaar, zeker toen ik door mijn werk bij de Marskramer een collega leerde kennen die me vervolgens tipte over mijn vervolgstudie. 

20 jaar – Crossmediale Communicatie

In september van 2018 begon ik aan mijn opleiding Crossmediale Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam. Het is een Associate Degree, daarom duurt het maar twee jaar. Maar deze twee jaar wordt gewoon gezien als hbo, alleen dan als twee jaar op hbo-niveau in plaats van vier. Over deze opleiding schreef ik geregeld updates over de periodes en semesters.

21 jaar – Uitgeverij Snor

Het leuke aan stageperiodes is dat je een bedrijf kan uitzoeken die binnen je interesses valt. Zo kwam ik bij Uitgeverij Snor terecht. Het was wel in Utrecht, dus het betekende vroeg mijn bed uit en ’s avonds laat thuis want ik moest steeds twee uur reizen. Ik mocht vooral helpen met het organiseren van het Snorfestival, daarnaast zorgde ik ervoor dat bestellingen via de webshop (WooCommerce) goed liepen en verkocht ik boeken zoals Instaproof en Holy Happy Belly.

21 jaar – Zelfstandig ondernemer

Ja! Ik zette eindelijk de stap en schreef me in als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Dat voelde goed! Op mijn blog staan al een aantal blogs met verhalen en ervaringen van het afgelopen jaar, zoals mijn eerste maand als ondernemer en mijn eerste kwartaal als ondernemer. Maar in februari 2020 moest ik even op de remmen trappen, want ik moest nog afstuderen. 

22 jaar – Kunsthal Rotterdam

Voor mijn afstudeerstage ben ik terecht gekomen bij de Kunsthal in Rotterdam. Dat was een spannende keuze! Ik trad namelijk uit mijn comfortzone om niet voor Boekhandel Donner te kiezen, omdat ik mezelf wilde challengen. Ik hoop dat mijn pad met de Donner ooit nog een keer kruist! En bij de Kunsthal ben ik nu nog steeds, maar over tweeënhalve week loopt dit avontuur ook af want dan is mijn stageperiode voorbij. Althans, dan hoor ik of ik mijn scriptie mag verdedigen en dat ik dus een voldoende heb voor mijn afstudeeronderzoek. It’s been a wild ride, zeker met het coronavirus tussendoor. 

Het is een lange lijst, als ik er zo op terugblik. Ik heb er zelfs nog een snuffelstage bij het verzorgingstehuis van mijn moeder uitgelaten, toen was ik denk ik ook vijftien jaar. Ik ben negen ervaringen rijker geworden in de afgelopen zeven jaar, en dan heb ik het niet eens over mijn eigen onderneming – nummer tien, mijn kersverse avontuur.

Wat is jouw leukste baantje geweest?

Liefs,
Femke

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights