5x motivatie om door te zetten met schrijven

Hé schrijver, hoe gaat het met Camp NaNoWriMo? Heb je je doel al behaald of ga je nog voor een schrijfsprint naar het einde van de maand? We hebben er al 25 dagen opzitten, maar ook ik kak een beetje in. Daarom heb ik vijf van mijn favoriete motivatiehulpsteuntjes op een rijt gezet zodat jij ook nog je schrijfdoel kan halen.

Beeld jezelf in terwijl je aan het schrijven bent

Sluit je ogen. Soms is het idee om aan te kleden en op je bureaustoel te zitten al vermoeiend genoeg. Je laptop schijnt fel in je ogen en de cursor blijft maar knipperen en knipperen en knipperen. Niet bepaald writer-friendly, zeg ik maar. Als je met je ogen gesloten jezelf inbeeld dat je aan het schrijven bent, gaan je gedachten vanzelf naar het papier en naar het verhaal. Het beeld verandert van jezelf naar je personages in een ruimte en laat de scène waar je tegenop keek afspelen. Dit is een manier van pre-writing, schrijven zonder te schrijven maar het wel voorbereiden. 

Herinner jezelf eraan waarom en voor wie je schrijft

Een lange tijd schreef ik voor mezelf. Zodat mijn hoofd leeg raakte en de personages in mijn hoofd eruit sprongen om hun eigen leven te leiden. Nu schrijf ik voor vriendinnen, voor lezers en voor verhalen die nog niet verteld zijn. Ik schrijf voor mijn oma. Ik schrijf voor de vrijheid van meningsuiting en ik schrijf om personages een stem te geven, en stem die zij vroeger niet had. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen reden om te schrijven. Schrijf die eens lekker op. Gooi de woorden eruit, schrijf het op mooi papier en plak het bij je werkplek in de buurt zodat het je altijd kan motiveren. 

Beeld jezelf in op je eigen boeklancering

Ik weet dat ik gelukkig niet de enige ben die hier weleens over (dag)droomt. Zeker als ik naar boeklanceringen van schrijfcollega’s/vriendinnen ga, zoals die van Laura Diane of Chinouk Thijssen. Ik beeld mezelf in met mijn eigen boek in mijn handen, voor een middelgroot publiek en denk na over de ruimte. Daar kwam trouwens ook een dilemma uit. Als ik het in de stad organiseer, dan kan een groot deel van mijn familie niet komen (daar zijn ze te oud voor) maar als ik het hier in het dorp vier, dan kunnen veel internetvrienden niet komen want ik woon in een gat, haha. Het is dus tijd voor meer dagdromen, zodat ik een tussenweg kan bedenken.

Neem een pauze en speur Pinterest af om schrijfmotivatie te vinden

Hoewel het je afleidt van ‘the writing thing’, is het wel een fijne manier om inspiratie én motivatie te verzamelen. Als ik over mezelf twijfel en deze vorige tips niet werken, dan ga ik naar mijn Pinterest-account en lees ik posts in mijn Tips: Writing bord waar ik een hele hoop tips, adviezen en verhalen van andere schrijvers heb verzameld. Wil je niet in de draaikolk van de Pinterest-homepage raken? Klik dan gelijk door naar mijn ‘writing motivation’-bord. 

Beeld jezelf in dat je in je favoriete boekenwinkel staat met je eigen boek

Dit is het moment waar de meesten naar toe werken. Het idee dat je boek ooit in een echte winkel ligt, of je nou traditioneel je boek uitgeeft of een bossbabe bent die het in eigen beheer doet (Sanne en Nikki, ik kijk naar jullie) – ooit je eigen boek vasthouden is een mijlpaal. Het is het begin van een avontuur, maar ook het einde van een bepaald avontuur want na publicatie kan je er weinig aan veranderen. Ik zie mezelf al lopend in de Donner van Rotterdam, of zelfs de Bruna in mijn kleine dorp, en daar mijn eigen boek tegenkomen… tjonge. Alleen daarvan kan ik al volschieten. En dan signeer ik gelijk het boek en peer ik ‘m, die is voor de gelukkige vinder.

Oké, de laatste dagen gaan in. Ik weet dat je het kan! Ik wens je heel veel succes en sterkte. En lukt het nou niet dan dat is ook oké. Camp NaNoWriMo is ervoor om te experimenteren, om dingen uit te vogelen, je schrijfstijl je vinden of om gewoon lekker je hoofd leeg te maken. Het is geen wedstrijd.

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 29 april 2020 / 21:20

  Ik heb gisteren mijn doel behaald en vandaag de tweede versie van mijn verhaal afgeschreven, dus nu vol motivatie aan de slag met het verhaal doorlezen en te laten lezen door proeflezers! 🙂 Zeker je tweede tip helpt bij mij enorm!

  • Femke
   Auteur
   30 april 2020 / 08:41

   Wauw, wat geweldig Joost! ??? Gefeliciteerd! Op naar de volgende stap ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights