Mijn vijf jaar plan, ben ik na twee jaar goed op weg?

Het is alweer twee jaar geleden dat ik mijn vijf jaar plan opstelde. Een plan voor iets wat ik over vijf jaar bereikt zou willen hebben of waar ik over vijf jaar zou willen staan. Hoe zit het eigenlijk met die doelen? Sta ik er na een jaar nog steeds achter? De blogs daarvan staan ook nog op mijn website: zo schrijf jij een vijf jaren plan en ik schrapte mijn eerste plan.

Categorie een van mijn vijf jaar plan: ondernemen

Mijn eerste doel gaat over het focussen op minder kanalen. Dat is een lastige. Ik raakte soms overweldigd door alle opties en altijd maar aan staan. In 2021 pakte ik er twee kanalen bij (TikTok en Twitch) maar ik liet wel YouTube vallen en ook mijn website had aan het eind van het jaar ook wat minder artikelen. Ik heb nu betere focus en heb mijn systeem beter gevonden. Misschien laat ik dit doel voor het derde jaar wel vallen. 

Mijn tweede doel gaat over het doorleren met cursussen. Ik schreef me vorig jaar februari in voor een gebarentaal cursus die het hele jaar zou duren, maar door alle tegenslagen moet ik bekennen dat dit me niet helemaal gelukt is. Het lukte me niet om er tijd voor te maken. Ik dompelde mezelf onder in werk om daar afleiding in te zoeken. Uiteindelijk pakte ik dit in het laatste kwartaal wel weer actief op.

Mijn derde doel is voor het geld verdienen met ondernemen. Deze kan ik kort afsluiten met een gelukt! 

Categorie twee van mijn vijf jaar plan: persoonlijk

Doel 1: op mezelf wonen

Ik heb het spaarbedrag gehaald dat ik wilde halen, zodat als ik ooit op mezelf ga, ik al een hele hoop kan regelen qua klussen en meubels. Een ander onderdeel van dit doel is kostgeld betalen. Vanaf 2021 betaal ik al kostgeld aan mijn moeder. Ook is mijn uitzet voor de keuken bijna compleet en voor de rest kan je niet veel sparen. 

Doel 2: een gezondere lifestyle

Dit is me een tijdje gelukt. Van de zomer 2021 sportte ik drie keer per week. Ik had ook eindelijk een wandelroutine, zelfs met dat hele warme weer en ik had ook mijn vreetmomenten door. Maar door een klein ongelukje tijdens een familiedag (oktober 2021) kon ik een paar weken niet meer lopen waardoor ik weer opnieuw moest beginnen. 

Doel 3: een baan

Ik wilde een baan zoeken voor mezelf zodat ik naast het ondernemen een stabiel inkomen kon hebben. De eerste helft van 2021 had ik dat wel. Maar het maakte me zo ongelukkig en het lukte me niet om dat te combineren met alle tegenslagen, waardoor ik besloot te stoppen. Nu focus ik me weer op het schrijven en ondernemen en dat is de beste keuze die ik gemaakt heb!

Categorie drie van mijn vijf jaar plan: financieel

Sparen voor mijn pension is mijn eerste doel voor deze categorie. Ik moest een spaarplan maken… dat is me niet gelukt. Maar ik zet nog steeds wat ik kan over van mijn salaris. Ik zou eens moeten kijken naar de regelingen en coaching hierin, zodat ik als zelfstandige ondernemer later toch ook verzekerd ben. 

Categorie vier van mijn vijf jaar plan: plezier

Vaker op vakantie kon ik in 2021 nog steeds op mijn buik schrijven. Ik vond het in het najaar wel een beetje tricky om te gaan, dus besloot ik gewoon in Nederland te blijven. We zijn eind juli/begin augustus van 2021 nog naar Friesland geweest en dat was leuk, maar geen verre reisjes meer. 

Mijn plan voor volgend jaar per categorie

Ondernemen – Ik wil nog steeds heel graag een fantasieboek van mijn hand uitgeven, dus daar wil ik aan werken. Ik wil hier geen specifiek doel aan hangen, maar zie het meer als ‘speak it into the universe’. Dit komt wanneer het er klaar voor is. Maar wat ik wel wil is minimaal drie facturen versturen per maand naast de boekverkoop. Dat zou ervoor zorgen dat ik kan groeien in mijn doel van geld verdienen met ondernemen en persoonlijke doelen kan realiseren. Leren kan op allerlei gebieden: sales, promotie, schrijven, enzovoorts. Ik heb dit jaar al een coachingsessie gehad en een call met een sales expert, voor de verkoop van mijn boeken, dus dat gaat de goede kant op. Ik sta open voor hulp/begeleiding en dat is ook een leerpunt!

Persoonlijk – Op mezelf wonen klinkt steeds aantrekkelijker. Ik ben nu 24 en hoewel dat geen reden moet zijn om wel of niet uit huis te gaan, merk ik wel vaker dat ik me wat claustrofobisch voel. Ik kom ruimte tekort voor alles wat ik zou willen doen en dat kan in een groter huis of eigen huis wel. Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om in 2023 uit huis te gaan, als dat lukt met de woningmarkt. Aan een gezondere lifestyle wil ik altijd wel werken. Ik wilde sporten in maart 2022 weer oppakken (na de hele maand december en januari te hebben gesport) maar toen brak ik mijn kleine teen. Wat is dat toch met mij en weer willen sporten?

Financieel – Ik moet hoognodig advies gaan vragen voor mijn pensioen. Dat staat voorop. Ik zal geen nieuwe doelen stellen voor dit jaar. Dit is het belangrijkste. Maar mijn omzet gaat ook groeien. Daar heb ik vertrouwen in. Zo kan ik uiteindelijk ook meer voor mijn pensioen sparen.

Plezier – Hoewel op reis gaan me goed in de oren klinkt, weet ik niet zo goed wat ik wil. Ooit naar Parijs of Rome staat sowieso op de lijst, maar wat betreft grotere reizen wil ik wel naar Japan en China. Terug naar Edinburgh wil ik ook wel. Maar plezier hoeft niet per se te gaan over die reisjes die ik steeds benoem. Waarom kan ik niet op reis binnen Nederland? Ik wil dit jaar graag op schrijfretreat dus wie weet organiseer ik dat wel. 

Werk jij met een vijf jaar plan?

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights