Hoe zorg ik dat ik tijd maak voor het schrijven? (5 tips)

Hoe zorg ik dat ik tijd maak voor het schrijven? (5 tips)

Net als met elke hobby moet je tijd investeren in het schrijven van een boek. Voorheen combineerde ik het met een studie of een baan en zo zijn er nog genoeg mensen die het combineren met kinderen. Je moet tijd maken om te schrijven en ik vertel je hoe ik tijd maak voor het schrijven.

Tip 1 om meer te schrijven: Plan het in

Deze tip zie je vaak voorbijkomen als je zoekt naar advies over het schrijven van een boek. Een routine hebben is altijd goed, maar een routine begint ook ergers. Door het in te plannen in je agenda, werk je aan je routines en creëer je ruimte om het wel te kunnen doen. Lukt het een keer niet om je schrijftijd niet te halen, dat is dat ook niet erg. Wees lief voor jezelf.

Afgelopen november plande ik elke weekdag een ochtend schrijven in. Zo zorgde ik ervoor dat ik tijd vrijmaakte en vrijhield voor het schrijven. Voor NaNoWriMo is dat ook heel belangrijk. Tijd nemen om die 50.000 woorden (minstens) te halen gaat je zeker helpen. 

Vanaf half april heb ik besloten een dag per week aan mijn nieuwe serie te wijden. Dat worden de Fantasy Fridays. Het lukt mij om de vrijdag hiervoor te pakken omdat ik zelfstandig ondernemer ben en mijn eigen weekplanning kan vullen. Kijk vooral welk plan je kunt trekken met jouw agenda, benut elk beetje tijd om te schrijven.

Tip 2 om meer te schrijven: Schrijfsprintjes

Drie uur lang aan een stuk doorschrijven werkt niet altijd. Voor mensen die het vaker doen lukt het inmiddels wel, maar dat komt omdat ze hun schrijfspier regelmatig gebruiken. Staren naar je scherm werkt natuurlijk ook niet en er is een kans dat dat wel gebeurt als je drie uur lang probeert te schrijven. Daarom is mijn tweede tip het gebruikmaken van sprintjes. In die drie uur kun je drie schrijfsprintjes inplannen van drie kwartier. In die drie kwartier focus je hard op het schrijven en zet je goed door. Wanneer je tijd op is, neem je even pauze, beweeg je of drink je wat. Daarna geef je je weer over aan je document. Maak het kleine wedstrijdjes zoals rensprintjes op de sportdagen waren! 

Tip 3 om meer te schrijven: Neem notitieboekjes mee voor onderweg

Elk schrijfmoment is een schrijfmoment. Elk idee is het waard om opgeschreven te worden. Krijg je onderweg een idee, schrijf het op en probeer het een beetje uit te werken. Dat telt ook als schrijftijd, helemaal als het een idee voor een scene is voor het project waar je op dit moment aan werkt. 

Tip 4 om meer te schrijven: Spreek het in

Heb je wel eens gebruik gemaakt van de dicteerfunctie? In mijn blogpost over het schrijfproces van ‘Slashwerk’ vertel ik dat ik niet zo snel gebruik meer zou maken van deze functie, maar op WhatsApp en in mijn notities zweer ik erbij. Soms lukt het beter om hardop te praten in plaats van te typen. Ook zo kun je een boek schrijven. Bovendien leer je dan iets over zinsvolgorde: raak je buiten adem tijdens het vertellen van een van de zinnen, dan is ‘ie te lang. 

Tip 5 om meer te schrijven: Maak gebruik van verloren tijd

Ik had nog niet van deze term gehoord, tot ik het ging opzoeken en erachter kwam dat dat was wat ik al die tijd heb gedaan toen ik nog dagelijks naar Utrecht reisde voor een stage. Maak gebruik van verloren tijd, de tijd die je ‘verdoet’ als je met het openbaar vervoer reist of ergens staat of zit te wachten, zoals bij de huisarts of voor de les begint. Verloren tijd is perfect om wat schrijftijd in te halen. Hoe zorg jij ervoor dat je meer tijd maakt voor het schrijven?

Hoe zorg jij dat je tijd vrijmaakt voor het schrijven of werken aan je creatieve projecten?

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights