Plan een schrijfjaar in 5 stappen

Plan een schrijfjaar in 5 stappen

Vorige week kon je al lezen hoe mijn schrijfjaar er in 2022 uitzag. Vandaag vertel ik je hoe ik mijn schrijfjaar voor 2023 heb gepland. Want ja, in plaats van een los doel om een nieuw boek te schrijven, heb ik er ook een plan van aanpak voor gemaakt. 

Waarom heb ik een schrijfplan gemaakt?

Vorig jaar stelde ik mezelf het doel om een nieuw boek te schrijven. Vervolgens lukte het zeven maanden niet om daaraan te beginnen. Hoe later het in het jaar werd, hoe schuldiger ik me voelde dat ik mijn doel nog niet had gehaald. Toen ik in november werkte aan mijn doelen voor 2023, besloot ik dat ik voor elk doel ook een plan van aanpak wilde maken. Een doel kan nog zo SMART geschreven zijn, maar als je er geen stappenplan voor maakt, hoe weet je dan waar je moet beginnen? Dus pakte ik mijn notitieboek erbij. 

Stap 1 van een schrijfplan: wat is je doel?

Voor 2023 heb ik twee schrijf-gerelateerde doelen: het verfijnen van boek 1 en het schrijven van boek twee. Door zwart op wit te zetten wat mijn doelen zijn, elimineer ik ook afleidingen. Ik focus alleen op boek een en twee, en dus niet plots de eerste versie van boek drie en vier. Dat is niet mijn prioriteit. Zorg dus voor jezelf dat je weet wat je wil bereiken. In dit doel heb ik ook geschreven hoe ik de eerste versie voor me zie (zo’n 60.000 woorden) en hoe het ‘verfijnen van’ boek een eruit ziet: feedback van mijn eerste lezer verwerken en daarna met een groep proeflezers aan de slag. 

Stap 2 van een schrijfplan: welke onderdelen horen bij dat doel?

Om een goede planning te maken, is het belangrijk om te weten wat er bij elk doel hoort. Zoals ik hierboven al schreef, moet ik er een stuk feedback verwerken inzetten en ook proeflezers zoeken. Dit is een greep uit de onderdelen die in mijn planning voor beide doelen staan: V1 Boek2 schrijven, V1 Boek2 doorlezen, V2 Boek2 herschrijven, Boek1 feedback verwerken (2x), Boek1 proeflezeroproep, V2 Boek2 naar eerste lezer, Neem tijd om het boek weg te leggen.

Stap 3 van een schrijfplan: weet hoeveel tijd je nodig hebt voor alle onderdelen

Ik weet van mezelf hoe snel ik iets kan doen. Zo time ik mijn werk voor mijn opdrachtgevers, maar doe ik ook hetzelfde voor mijn schrijfwerk. Dankzij het overzicht van vorig jaar (en het plotten van boek 2 in december) kan ik het een en ander overslaan en weet ik precies hoe lang ik daar de tijd voor moet nemen. Zo weet ik nu dat een eerste versie in een maand geschreven kan worden, evenals de tweede versie. 

Stap 4 van een schrijfplan: plan alles breed in

Dan is het vervolgens tijd om na te gaan denken wanneer je welk onderdeel zou willen uitvoeren. Ik weet dat ik gelijk kan gaan schrijven in januari. MAAR, ook al weet ik dat ik een eerste versie in dertig dagen kan schrijven, betekent niet dat ik daar slechts dertig dagen voor inplan. Als 2021 en 2022 me iets geleerd hebben, dan is dat wel dat er genoeg gebeurd in het leven waardoor een planning niet altijd te volgen is. Daarom heb ik zestig dagen gepland voor de eerste versie. 

Zo ziet mijn schrijfjaar er nu uit:

Januari: V1 boek 2

Februari: V1 boek 2

Maart: Rust boek 2 + V3 boek 1

April: V2 boek 2 + Boek 1 naar proeflezers

Mei: V2 boek 2

Juni: Boek 2 naar eerste lezer Veronique Janssen + V4 boek 1

Juli: Boek 2 naar eerste lezer + V4 boek 1 (als ik wil, brainstormen over boek 3)

Augustus: V3 boek 2

September: Boek 2 naar proeflezers

Oktober: Brainstormen + plotten boek 3 en 4 (voor schrijfjaar 2024)

November: V4 boek 2

December: Boek 1 + Boek 2 doorlezen als lezer

Stap 5 van een schrijfplan: de uitvoering

Je kan wel een mooi schrijfplan maken en er allerlei kleuren en motiverende quotes aan toevoegen, de belangrijkste stap is om het daadwerkelijk uit te voeren. Een planning is altijd handig. Het zorgt voor een leidraad binnen je jaar, maar het is ligt niet vast. Het is niet het einde van de wereld als het niet lukt om je aan de planning te houden. Elk klein beetje voortgang is voortgang. Een planning motiveert, maar doe het op je eigen tempo. 

De reden dat ik mijn schrijfplan heb gedeeld, is omdat ik die vraag op Instagram heb gehad. Ik vond het juist een heel leuk idee en wilde graag de visuele versie laten zien via een Reel, maar dat werd ‘m niet. Vandaar een blog!

Ik wens je heel veel succes dit jaar als je ook met een schrijfproject aan de slag gaat.

In de tussentijd een van mijn boeken lezen?

‘Jo’ volgt over mijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog en Watersnoodramp. Die bestel je hier.

‘Slashwerk’ gaat over het vinden van je ideale loopbaan na het afstuderen. Die bestel je hier

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt. Laat je het me weten in de reacties of via Instagram op @femkemeijboom

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights