Mijn juli 2022 maandoverzicht

Mijn juli 2022 maandoverzicht

Aan het eind van elke blik ik terug op de highlights en leermomenten van die maand. Zo leer ik reflecteren, terugkijken op mooie momenten en heb ik altijd een herinnering aan bepaalde momenten. Dit keer is dat juli. Lees je mee wat ik deed in juli?

Dit was juli:

 • Ik begon weer met schrijven! 
 • De eerste twee video’s op mijn nieuwe YouTube-kanaal verschenen.
 • Ik maakte veel podcast- en videocontent voor september.
 • Deze maand had ik last van veel twijfels over mijzelf als persoon als ondernemer
 • Ik hakte de knoop door: ik haal officieel mijn aanbod als ondernemer/freelancer offline

In juli schreef ik meer

Zeven maanden lang schreef ik niets. Ik probeerde na een lange tijd geen fictie schrijven in november mee te doen aan NaNoWriMo (de schrijfchallenge van 50.000 woorden in 30 dagen). Dat lukte, maar ik was niet tevreden met het boek dat ik toen schreef. Elke poging daarna mislukte. Na twee boeken te hebben geschreven en deze zelf uit te geven, voelde ik een soort druk en toen het niet lukte, werd die druk alleen nog maar groter. Ik had gedachten als:

“Wil ik dit nog wel?”

“Was mijn schrijfdroom geen eendagsvlieg?”

“Ben ik een mislukking?”

Dat is zo motiverend. Ik geef het toe. In april had ik een korte inspiratie-spurt, waarin ik een serie plotte (ja, gelijk ook weer groots aangepakt, oeps), werd het daarna weer meer een burnout. Het lukte weer niet. Als je dan zoveel twijfels hebt – vooral in combinatie met nog meer twijfels over de richting van je eigen bedrijf – kom je gemakkelijk in een doemdenkbui terecht. Daar zat ik een tijdje, tot ik bij Sanne Hillemans aan de bel trok. Ik had hulp nodig. Hulp nodig om weer terug in routines te komen, hulp nodig qua mindset en over mentale blokkades stappen en gewoon weer te schrijven en mezelf (en ook het boek/idee) niet bij elk woord af te kraken. 

Zo schreef ik meer: 

En dat heeft geholpen! We spraken het volgende af: geen geschreven woorden, maar geschreven tijd. Oftewel, tijd spenderen aan het schrijven in plaats van focussen op resultaat. Toch voelde dat apart. Ik ben altijd woord-gedreven geweest qua schrijven. Ik besloot wel te willen werken aan dit idee voor de serie die ik heb, maar nog niet aan het boek. Het voelde alsof ik daar nog niet klaar voor was, zeker niet na zeven maanden niks doen.. Dus wat deed ik? Zonder plan schrijven (beter bekend als ‘pantsen’ of ‘free writing’) en ik schreef tien scènes aan achtergrondverhaal voor een van mijn personages. 

Na acht uur schrijven tikte ik dan toch de 10.000 woorden aan. Ik kon wel huilen. Na al die twijfels, al dat doemdenken en mezelf afvragen of dit nog wel de carrière is die ik wil nastreven, tikte ik deze magische mijlpaal aan. Voor mij is ‘ie magisch, want in mijn vroegere schrijfjaren was dit altijd het moment dat ik afhaakte.

Maar daar bleef het niet bij. Vlak erna begon ik dan toch op het boek! Na nog eens acht uur schrijven tikte ik nogmaals de 10.000 woorden aan (zelfs de 11.000). De eerste tien scènes van het nieuwe boek staan! Aaaah! Ik kon wel weer janken, haha. But I did it again and I will do it again, and again, and again!

Deze maand haalde ik mijn aanbod offline

Tja, een controversiële beslissing als ondernemer zijnde. Althans, dat dacht ik. Ik weet dat ik de enige ben die keuzes voor mijn bedrijf kan maken, maar het aankondigen is altijd iets spannends. Ik was bang dat het heel wat rare opmerkingen zou opleveren. Toch kreeg ik die niet. Ze bleven uit op LinkedIn. Dit deelde ik daar:

“Plottwist: Ik ga mijn aanbod offline halen. De laatste tijd zit ik veel in mijn hoofd en het wordt steeds moeilijker om eruit te komen. Wat wil ik doen met mijn leven? Welk werk wil ik doen? Wat wil ik aanbieden? Wil ik nog wel schrijven? Waarom lukt het niet/blijft resultaat uit?

In deze drie jaar ondernemen heb ik veel gedaan. Portretfotografie, productfotografie, ik heb een bruiloft gefotografeerd, ik blog al zo’n 6/7 jaar, daarnaast bied ik nu diensten als tekstschrijver, spreken, social media (eerst in 2020, nu in 2022 opnieuw gelanceerd) en schrijf ik nog steeds boeken boeken (die ik uitgeef) en stream ik op Twitch (games en kletsen). Oftewel: naast het schrijven van boeken, nooit écht één specifieke richting. De laatste weken ben ik zoekende. Waar ik 2022 goed startte, merkte ik weinig resultaat en nu twijfel ik al een tijd over werkelijk waar a-l-l-e-s wat met mijn bedrijf te maken heeft. 

En als er iets stress oplevert, dan is dat mijn aanbod. Ik weet dat ik mijn droomklanten niet kan bereiken als ik niet zeker weet wat ik wil en dan is mijn aanbod (teksten schrijven + social media + spreken over mijn boeken) te chaotisch. Om daarom meer rust te creëren, haal ik mijn aanbod van mijn website. Niet compleet offline, ik ga er alleen niet meer naar linken. Weg uit de footer, weg uit het menu – alleen nog maar vermelden in mails als ik op opdrachten reageer.

Is dit slim? Dat weet ik niet. Denk ik dat ik hier meer rust uit kan halen? Ja. Over zes weken zit ik in het vliegtuig naar Australië. Daar ga ik eerst focussen op plezier en ontdekking. Ik kruip uit m’n schulp, om mezelf even goed te leren kennen. Tot die tijd blijf ik nog steeds werken. Ik blijf nog steeds mijn social media dienst aanbieden en schrijven voor klanten. Maar ik ga het niet meer adverteren totdat ik heb ontdekt wat ik wil. Over en uit.”

De best beluisterde podcast-aflevering was:

Aflevering 7 gaat helemaal over geld! Als ik iets belangrijk vind, dan is dat het bespreekbaar maken van geld om het taboe te doorbreken. Daarom schreef ik vorig jaar een blogpost over mijn omzet van mijn eerste volledige ondernemersjaar, om jou een realistisch beeld te geven van hoe de omzet van het eerste jaar eruit kan zien. Aflevering 8 is een direct vervolg op deze aflevering.

Dit staat er in augustus op de planning:

 • Uiteten met het gezin om mama’s verjaardag nog te vieren.
 • Oma’s 90e verjaardag.
 • En dus het twee-jarige jubileum van mijn allereerste boek ‘Jo’.
 • De laatste maand werken voor mijn reis naar Australië.
 • De laatste content voor de komende twee maanden inplannen.
 • Zoveel mogelijk schrijven 😉 

Hopelijk heb je een hele fijne juli gehad en ga je een net zo mooi augustus tegemoet. Wat was de highlight van jouw juli?

Liefs,

Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights