Een kijkje in mijn kasboek als ondernemer

Een kijkje in mijn kasboek als ondernemer

In januari schreef ik een blogpost over het verdienen van geld doormiddel van passief inkomen en affiliatemarketing. Nu sla ik mijn kasboek van mijn eerste ondernemersjaar open en vertel ik je over alle ups en downs met geld en mijn money mindset. 

Waarom zou ik je een blik geven in mijn jaarcijfers?

Zodat we samen het taboe van geld als gespreksonderwerp kunnen doorbreken. Ook schrijf ik erover om bepaalde verwachtingen van het eerste jaar te delen. Zo had ik gedacht vet weinig omzet te maken in mijn eerste volledige jaar, terwijl sommige ondernemers misschien hopen op direct heel veel. Dit kijkje in mijn kasboek geeft je een realistisch beeld voor een ondernemer van het eerste jaar

Wat was mijn omzet?

Het is best spannend om te vertellen hoeveel ik dit jaar heb omgezet. In de zeven maanden dat ik aan mijn eigen bedrijf werkte heb ik net iets meer dan €1900 omgezet. Dat is voor mij heel speciaal! €2000 had natuurlijk net iets mooier gestaan, maar man, €1900 is voor een starter echt heel erg veel. Ik ben trots op mezelf.

Welke kosten heb ik gemaakt?

Deze vraag kan ik op twee manieren beantwoorden, dus dat ga ik ook zeker doen. Mijn kostenplaatje heeft namelijk twee grote categorieën. De kosten voor mijn bedrijf en de investering voor mijn debuut als schrijver, oma’s biografie. Zo zouden mijn kosten niet zo hoog zijn als ik dat niet had gedaan, daarom geef ik van beide kostencategorieën een overzicht.

De algemene bedrijfskosten die ik maakte was bijna €700,- Dit was mijn hele huisstijl en cursus voor Instagram. Ik vroeg iemand als proeflezer die ik betaalde voor zijn geweldige feedback. Ik liet iemand mijn boekvoorstel corrigeren. Maandelijks maakte ik ook kosten van mijn boekhoudprogramma (€14,50 vanaf augustus). Ik gaf geld uit aan mijn nieuwe planner en twee bedrijfsnotitieboeken, een voor het schrijven en onderweg en een voor aantekeningen tijdens calls. In december verlengde ik ook weer de hosting van mijn website voor €69

De investering/bedrijfskosten die ik maakte voor oma’s biografie was bijna €1900,- Dit bedrag bestaat uit het drukken van 300 biografieën, dat was iets meer dan €1000. Dan zijn de overige bedragen het bestellen van een ISBN (ik kocht gelijk een rit van 10 vanwege mijn toekomst als schrijver). Maar ook de redactie, binnenwerk, opmaak, omslag en e-book (bijna €300 exclusief btw). Daarnaast ook nog een portretfotoshoot, de verpakkingsmaterialen zoals de enveloppen en de bedankkaartjes waar ik bij elke bestelling een persoonlijke boodschap op schrijf. 

Conclusie over verwachtingen in je eerste jaar

Als ik terugkijk op mijn omzet en kosten van mijn eerste volledige ondernemersjaar, dan ben ik best tevreden. Maar ik ga ook heel eerlijk zijn: ik fantaseer ook over wat mijn omzet geweest zou zijn als ik in mijn afstudeermaanden meer gewerkt had. Dat was qua tijdsplanning niet realistisch geweest, zeker omdat ik op mijn scriptie moest focussen, maar ik denk er zeker wel over na. Daarom ben ik nu al nieuwsgierig naar de jaarcijfers van 2021, ook al zijn we daar nog maar net aan begonnen. Ik heb zeker wel een omzetdoel. Die is €5000 aan alleen omzet, winst is natuurlijk een ander verhaal. Hoe ik dat ga doen? Door meer spreekklussen te doen, meer boeken te verkopen en natuurlijk mijn diensten als tekstschrijver te verhuren.

Heb jij weleens stilgestaan bij jouw droom omzet of salaris?

Liefs,
Femke

Heb jij weleens nagedacht over jouw money mindset? Lees deze boeken om daar meer over te weten te komen:

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights