Ga je voor een maand op reis? Twijfel je over je backpack en de inhoud? Wat schrijf je op zo’n inpaklijst? Australië is niet mijn eerste solo reis, maar het is wel mijn eerste verre reis (lees: langer van vier uur vliegen). Voor deze reis had ik ruim vier maanden van tevoren, nog voordat ik mijn ticket had geboekt, al twee inpaklijsten gemaakt. Ik hou van reisvoorbereiding. Om mede-eerstekeer-backpackers te helpen met hun inpaklijsten, deel ik wat ik meeneem op een reis van één maand.
Een kleine disclaimer: dit is mijn inpaklijst van vóór mijn reis. Na mijn reis (eind oktober) zal ik een nieuwe blog schrijven met tips voor jouw inpaklijst en maak ik een video over alles wat ik heb meegenomen en of ik het wel gebruikt heb. Zo kan ik een veel meer specifieke inpaklijst voor je creëren.
Mijn reisinformatie: In september ga ik naar Australië. Dat is de eerste maand van de lente, vergelijkbaar met mei/juni in Nederland. Het kan daar ‘s avonds flink afkoelen en daar wil ik op voorbereid zijn. Ik reis met een 50 liter backpack (ruimbagage), 19 liter rugzak als handbagage en een heuptasje voor mijn belangrijkste items zoals telefoon, paspoort en portemonnee.
Hoeveel kleding neem je mee voor één maand op reis?
De meningen hierover zijn verschillen. Er zijn minimalistische backpackers die vijf onderbroeken en één paar sokken inpakken, maar er zijn ook backpackers die liever tien onderbroeken inpakken en ook nog vijf setjes badkleding inpakken. Dit is wat ik meeneem:
- 4 Packing cubes – Handige organisers voor je kleding
- Ondergoed voor een week (of tien dagen)
- 3 Bh’s
- 2 Bikini’s (verschillende soorten topjes voor verschillende tanlines)
- 3 Paar enkelsokken
- 1 Paar slippers (gympen/wandelschoenen trek ik aan)
- 7 Bovenstukken (t-shirts, hemdjes en een luchtige blouse)
- 4 Onderstukken (drie korte broeken, maar ook één langere/luchtige broek)
- 1 Vest of trui voor het reizen of koude avonden
- Een luchtige pet of hoed
- Een pyjama waar je je goed in voelt
- Een winddichte (regen)jas
Inpaklijst voor toiletspullen en EHBO voor onderweg:
- Basis toiletspullen zoals tandenborstel, tandpasta, deodorant
- Shampoo en conditioner
- Zonnebrand, bodylotion én Aloe Vera voor wanneer ik erg verbrand
- Mini EHBO-kit met pleisters, pincet, tekentang, paracetamol en dergelijke
- Persoonlijke verzorging zoals anticonceptie, scheren en inlegkruisjes
- Haarelastieken
- Mondkapjes voor in het vliegtuig en onderweg
Deze elektronica gaat mee op reis:
- Een stekkerdoos – in hostels heb je vaak maar één oplaadpunt tot je beschikking (LDNIO via Bol)
- Laptop
- Een elektronica etui van YONO – een organiser voor alle kabels
- Alle opladers – telefoon, laptop, camera, Apple Watch
- Kaartlezer en harde schijf (Seagate 1TB via Bol)
- Canon G7x Mark II als camera + statief
- Koptelefoon + reserve oordopjes
- Powerbank voor nood (Mojogear via Bol)
- Een wereldstekker
Reisdocumenten die mee moeten op reis:
- Paspoort of ID-kaart
- Vaccinaties per land of coronavaccinatiebewijs (nu is het voor Australië veranderd qua coronavaccinatiebewijs, maar ik neem mijn papieren alsnog mee)
- Zorgverzekeringspas
- Bankpassen en creditcards
- Eventueel ook een internationaal rijbewijs
- Overzicht met belangrijke nummers van thuis (zoals je reisverzekering)
- Een reisoverzicht – reis je met enkele vluchten, dan kan je gevraagd worden naar bewijs van verblijf en doorreis-informatie.
Items die je reis comfortabeler of veiliger maken:
- Een slot – in hostels voor je locker, onderweg tegen diefstal
- Een fluitje – als alarm voor persoonlijke veiligheid onderweg
- Nekkussen
- Slaapmasker
- Oordopjes voor ‘s nachts
- In elke tas kopieën van reisdocumenten en vaccinaties
- Een extra onderbroek in je handbagage
- Een eigen waterfles (plastic of staal)
- Een notitieboekje (of twee) – een A5-formaat als reisdagboek en een dunne pocket notitieboek voor in mijn heuptas met adressen, telefoonnummers en belangrijke informatie.
- Tupperware + reisbestek – dit is een tip van alle video’s en blogs die ik gelezen heb, voor eventuele lunch, snacks of leftovers van de avond ervoor.
Hoeveel tassen neem ik voor een reis van een maand?
Geloof het of niet, maar in mijn Google Spreadsheet voor Australië heb ik zelfs twee tabbladen met inpaklijsten. Eentje per soort (zoals kleding en elektronica) en een specifiek voor elke tas die ik meeneem. Zo kan ik van tevoren alles uitzoeken en in de week van de reis alles in de juiste tas opbergen. Ach, who am I kidding? Ik weet dat ik die tassen een maand van tevoren al heb ingepakt, hahaha!
- Een backpack van 50 liter, Forclaz Quechua Easy-Fit voor dames (geleend van mijn nichtje Jolijn). In deze tas gaan mijn kleding, de stekkerdoos en mijn toiletspullen, maar ook kopieën van reisdocumenten. Ook wil ik in deze tas een opvouwbaar tasje stoppen om te gebruiken als waszak. De Osprey 50 liter is een vergelijkbare tas.
- Een dagrugzak van 19 liter, Herschel donkergrijs met laptopvak. Al mijn elektronica, notitieboek, waterfles en items van nood gaan hierin. Denk bij deze laatste aan een extra onderbroek, mini EHBO-kit en mijn tandenborstel voor een fris gevoel onderweg. In deze tas gaat ook een opvouwbaar tasje voor eventuele boodschappen.
- Een heuptasje van 2 liter, Forclaz van Decathlon. Mijn paspoort, telefoon, geld en pleisters voor nood gaan hierin. Misschien ook mijn powerbank, als dat past. Dit is een vergelijkbare heuptas op Bol.com
Ga ik echt alles van mijn inpaklijst gebruiken?
Dat kan ik niet zeggen. Misschien trek ik mijn trui nooit aan want heb ik geluk met de avondtemperatuur, wellicht mis ik nog iets. Als ik iets nodig heb, kan ik het ook op locatie aanschaffen. Zodra ik terugkom van mijn reis, maak ik een video en blog van alle items in mijn bagage en vertel ik of ik ze wel of niet gebruikt heb. Zo krijg jij een beter beeld voor jouw inpaklijst.
Deze blogpost bevat affiliate links.
Goede lijst. Voor langere reizen is het altijd beter om meer ondergoed en sokken mee te nemen, omdat deze erg snel vies worden.