1,5 jaar affiliate marketing – verdiensten en ervaringen

1,5 jaar affiliate marketing – verdiensten en ervaringen

Anderhalf jaar geleden zette ik voor het eerst de stap: mijn eigen affiliate account bij Bol. Ik stond helemaal te springen toen ik mijn allereerste uitbetaling kreeg. Nu ben ik nog steeds blij met elke uitbetaling, vooral omdat het soms als een cadeautje voelt. Wat is affiliate marketing? Hoeveel verdien ik ermee? Wat is mijn ervaring? Ik vertel het je allemaal. 

Een kleine uitleg over affiliate marketing

Als ondernemer kan je gebruik maken van meerdere verdienmodellen. Naast uurtje-factuurtje, projectprijzen en op maat gemaakte facturen heb je ook passief inkomen. Op dit moment haal ik passief uitkomen uit de boekverkoop van mijn e-books ‘Jo: Hier heb je ’n schrepel en daar kan je beginnen’ en ‘Slashwerk: Waarom kiezen als je kan combineren?’. Daarnaast ben ik aangemeld bij het partnerprogramma van Bol.com, wat betekent dat ik links kan creëren met mijn speciale code erin. Deze links plaats ik in mijn blogposts, zoals bij een boekrecensie, een plaatje met de titel van het boek dat je vervolgens naar de boekenpagina op Bol.com brengt, mijn favoriete producten-blog of op mijn Twitch-gear pagina.

Hoe verdien ik daar dan geld mee, vraag je? Wanneer jij een product koopt waar je via mijn link bent beland, krijg ik een kleine commissie over jouw aankoop. Dat hoeft niet per se dat product te zijn, dat is het mooie van dit partnerprogramma. Zodra iemand op mijn partnerlink klikt, plaatst Bol cookies. Koopt een lezer binnen vijf dagen iets bij Bol, dan krijg ik een deel van het bedrag dat jij uitgeeft. Zo gaat er bijvoorbeeld 8% over schoenen en e-books, 6% over boeken, speelgoed en artikelen voor in de keuken en ik ontvang 3% commissie voor onder andere elektronica.

Naast de partnering met Bol kun je dit ook met Amazon en Coolblue doen. Sommige bedrijven en ondernemers doen er ook aan mee, zo heeft Charlotte van ’t Wout ook affiliate links voor mensen die haar cursussen aanraden. 

Wat heb ik met affiliate marketing verdiend?

Laten we er maar gelijk induiken. Praten over geld is enorm leuk en interessant en daarom geef ik je graag een kijkje in mijn verdiensten. De betalingen zijn als volgt benoemd: op volgorde van verdienen, daarnaast over de periode van het behalen van de uitbetalingsgrens en dan het bedrag exclusief btw.

De eerste uitbetaling – januari 2021 – €27,43

De tweede uitbetaling – februari t/m april 2021 – €18,69 

De derde uitbetaling – mei t/m september – €52,05

De vierde uitbetaling – oktober t/m januari – €55,98

De vijfde uitbetaling – februari t/m mei – €54,02

Zie je het grote verschil? Bij de eerste ging het goed, bij de tweede duidelijk langzamer, maar bij de derde maakte Bol een verandering. Zij verhoogden hun uitbetalingsgrens naar €50, waardoor het vijf maanden duurde voordat ik uitbetaald werd. 

Mijn ervaring met affliate marketing

Ik keek regelmatig naar de orders die binnenkwamen, want ik wilde graag weten hoeveel ik verdiende. Bovendien laat Bol hele fijne statistieken zien van alles. Ik maakte uiteindelijk van al mijn producten linkjes. Toen ik stopte met recensies schrijven (omdat ik mijn eigen boeken ging uitgeven), merkte ik wel dat er minder op mijn links geklikt werd (de meeste affiliate links die ik plaatste waren voor de recensies). Je creëert mettertijd echt een band met je lezers via het platform waar jij actief bent en zij luisteren graag naar je mening.

Wat ik dus als eerste les leerde was dat ik meer tijd moest steken in de promotie en verspreiding van mijn affiliate marketinglinks. Dat kan door middel van kennisverspreiding en doorverwijzing, het aanraden van producten, maar ook door een soort advertentieachtige post te maken. Dat doe ik ook, dan plaats ik op Facebook dat kerst er aan komt en dan vraag ik mijn volgers en vrienden of ze al cadeautjes hebben ingeslagen. De ene keer zet ik erbij dat ik commissie krijg, maar ook niet altijd. Dat voelt soms als bedelen terwijl ik het juist als slim omzet maken kan zien. 

Al met al ben ik wel blij met mijn affiliate marketingsamenwerking. Het onregelmatige is iets wat je moet liggen, je kunt het zien als onconventioneel of juist als een cadeau. Zo zie ik het, juist vanwege dat onregelmatige aspect. 

Dus, wil jij me steunen zonder er zelf iets voor te doen? Hou dan mijn Bol.com partnerlink in je achterhoofd wanneer je nieuwe gadgets, agenda’s of boeken koopt. 

BoekenBoeken
Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights