Hoe zit het met mijn 5 jaar plan? Ik schrap ‘m!

Ongeveer twee jaar geleden schreef ik een blogpost over mijn vijf jaar plan. Ik vroeg mezelf: waar wil ik over vijf jaar zijn? Maar nu ik er nú, in 2020, over nadenk – schrap ik ze allemaal. 

Schrappen? Hè, wat, waarom? Toen ik de blogpost schreef, zat ik niet zo lekker in mijn vel. Mijn tussenjaar kwam aan een eind, ik stond toen op het punt om aan mijn nieuwe opleiding te beginnen en nu sta ik op het punt af te studeren. De tijd vliegt. Het waren meer doelen, ideale situaties, maar niet hoe ik er wilde komen. Ook al schrap ik ze, wil ik er wel even op terugblikken want ik heb er wel twee van behaald.

1 “op mezelf gaan”

Het is een onderwerp dat thuis minimaal één keer in de twee weken ter sprake komt. Ik schreef er zelfs een blog voor Profielen voor: over in limbo zitten. Drie jaar geleden zou ik misschien naar Arnhem verhuizen voor een opleiding, maar blies dat plan op het laatste moment af. De opleiding was op dat moment dé opleiding voor een schrijver in Nederland, maar had toen alleen de optie om voor poëzie of historische verhalen te gaan en dat zijn niet mijn genres.

Ik vind het thuis nog steeds wel best. Ik help hier en daar mee, kook mijn eigen eten, zorg voor de bovenverdieping en trek mijn eigen plan. Het is vooral het idee dat ik dicht bij mijn oma ben, mocht er iets gebeuren. En nu moet ik zeggen dat er hier helemaal geen huisjes beschikbaar zijn voor starters én dat ik nog lang niet genoeg gespaard heb of een fatsoenlijk inkomen heb waarmee ik mezelf compleet kan ondersteunen. Dat brengt me op mijn tweede doel:

2 “een stabiel inkomen”

Tja, the tables have turned nu ik ondernemer ben. Je inkomen als ondernemer kan allesbehalve stabiel zijn. Maar het was een doel om over vijf jaar te spreiden, misschien dat het dan wel haalbaar was. Ik schreef bij dit doel ook over mijn opleiding, Crossmediale Communicatie, en dat ik graag nog een hbo-opleiding zou volgen. Dat is me gelukt. Wat helaas niet gelukt is, is op de vrije twee dagen in de lesweek te werken. Ik solliciteerde wel, raakte bij de tweede rondes, en viel toen alsnog af. Voor je het wist stond ook de stageperiode weer voor de deur en verdiende ik voor een maand of drie wel iets, maar ook dat was niet stabiel. 

3 “Instagram als fotodagboek gebruiken”

Het klinkt nog steeds heel suf, maar ik liet me te veel sturen door de likes en volgers. Het had veel negatieve kanten voor mij, maar daar ben ik nu bijna overheen. Ik verwijderde zelfs meer dan 200 volgers, het waren allemaal lege accounts. Nu ben ik wel over mijn hartjesverslaving heen en is het plaatsen op Insta weer leuk. Volg je me al op @femkemeijboom

4 “iets met vegan”

Hoe vaag was dit doel? Ik schreef hoe ik met Nienke en Ismay bijna altijd naar vegan plekjes gingen voor Nienke en dat prikkelde mijn interesse. Ik merkte dat ik in 2019 steeds minder zin had in vlees. Zodra ik bepaalde soorten vlees in mijn mond had, wilde ik het uitspugen – bang voor een peesje, botje, spiertje noem maar op. Het was ranzig. Ik was een half jaar echt vegetarisch, maar nu pik ik af en toe nog een klein blokje kip als mama aan het koken is. Het zijn vooral de huiselijke geuren die ik ruik als ik ’s avonds met de bus thuiskom. Maar het is niet het vlees dat ik ruik, het zijn de kruiden, en daarom probeer ik nu lekkerder te koken met meer kruiden. 

5 “iets publiceren”

Dit is het doel dat me echt gelukt is! Ik schreef over het publiceren van een boek, maar ook over het gastbloggen en columns schrijven. Het leek me tof om ooit weer een stukje van mezelf terug te lezen in een krant of tijdschrift, net als tijdens mijn stage bij de PZC in 2012/2013. Halverwege 2019 solliciteerde ik voor het blogteam van de HR, en uit heel wat aanmeldingen werd ik gekozen om voor Profielen te schrijven. Er staan al zes blogs van mij online, waaronder de twee die ik in deze blogpost noemde, maar er zijn er nog meer. Je kunt ze terugvinden op mijn publicatiepagina

6 “vijf jaar, vijf reisjes”

Hoe ambitieus is dit doel, en duur ook. In 2016 had ik het geluk om op twee vakanties te gaan, Trapani en Kos, en in 2018 ging ik naar Edinburgh. Ik vond dat ik de smaak wel echt te pakken had. Ik schreef ook dat ik graag naar Parijs zou gaan, en dat wordt hopelijk dit jaar werkelijkheid. Als ik geslaagd ben, wil ik mezelf trakteren om naar Parijs te gaan en Sam gaat dan mee. Nu eerst afstuderen, maar in de tussentijd droom ik lekker verder over de architectuur en de croissantjes. 

In april is het precies twee jaar geleden dat mijn vijf jaar doelen online kwamen. Daarom publiceer ik binnenkort mijn nieuwe vijf jaar plan, eentje die algemener is en een stappenplan zal hebben. Geniet in de tussentijd van al mijn andere blogs.

Waar zou jij over vijf jaar willen staan?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 18 maart 2020 / 16:37

  Dingen die je wilt bereiken op een moment ik je leven kunnen van het ene op het andere moment zo makkelijk veranderen. Daarom is het heel goed om eens in de zoveel tijd je doelen (in dit geval je 5 jaren plan) een herevaluatie te geven. Ik vind het heel leuk om te zien dat je nu 2 jaar later heel anders naar je doelen kijkt. Liefs, Citlali

  • Femke
   Auteur
   18 maart 2020 / 17:40

   Wat een lieve reactie, dank je wel! Ja, ik ben het echt met je eens en ga snel eens zitten om het nieuwe plan af te maken ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: