Boekentips voor schrijvers | Het hoe

Boekentips voor schrijvers | Het hoe

Een keer per maand deel ik op mijn blog een boekentip voor het schrijven. Van plot tot dialoog – er komt van alles voorbij. De boekentip van vandaag is: Het hoe van Jan Brokken.

Hier gaat Het hoe over

Na De wil en de weg, volgens Mark Schaevers in Humo ‘het interessantste schrijvershandboek dat in ons taalgebied op de markt is’, richt Jan Brokken zich in Het hoe tot de meer gevorderde schrijvers. Het componeren van een boek staat centraal in Het hoe, waarbij het Brokken niet uitmaakt of het een roman, een novelle, een thriller of een non-fictieboek is. In alle literaire genres moet het verhaal pakkend verteld worden en het drama een dwingende intrige krijgen. Brokken plukt zijn voorbeelden uit de wereldliteratuur en soms ook uit zijn eigen lange ervaring als schrijver. Aan de hand van toneelstukken en films laat hij de finesses van de dramatische opbouw zien. Het hoe nodigt schrijvers uit tot nadenken over vorm, stijl, taal. Tegelijk spoort het aan tot grondig lezen

Waarom is dit boek handig voor het schrijven?

Het hoe is een goed boek voor jou als je beter zou willen weten hoe veel teksten zijn opgebouwd. Dat kan dus om allerlei teksten gaan, maar Jan Brokken pikt er dan wel de structuur uit en vertelt jou wat dit stuk goed maakt. Als je meer wil weten over de theorie achter een verhaal, dan is dit boek was voor jou. 

Wat heb ik geleerd van deze boekentip?

Dat vind ik een lastige. Het hoe was interessant omdat het veel aspecten van de literatuur beschrijft, maar in mijn ogen was het juist te veel. Omdat het zoveel voorbeelden geeft en zoveel genres zou moeten aanspreken, was het in combinatie met de schrijfstijl, niet het ideale schrijflesboek voor mij.

Welk boek met schrijftips raad jij aan?

Liefs,
Femke

Het hoe van Jan Brokken vind je terug op Bol.com 

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights