Boekentips voor schrijvers | Dialogen schrijven

Boekentips voor schrijvers | Dialogen schrijven

Een keer per maand deel ik op mijn blog een boekentip voor het schrijven. Van plot tot dialoog – er komt van alles voorbij. De boekentip van vandaag is: Dialogen schrijven van Don Duyns.

Hier gaat Dialogen schrijven over

Dialogen schrijven van Don Duyns gaat over hoe je dialogen opschrijft en over methodes om goede tweegesprekken te maken. Onder het motto van John Gardner: ‘Een goed schrijver kan alles duidelijk maken door middel van handeling en dialoog.’ Dialogen vormen de essentie van allerlei fictie: van toneel tot romans, van televisiescenario’s tot essays. Wat is het geheim van een goed tweegesprek?

Waarom is dit boek handig voor het schrijven?

Het boek van Duyns leert je hoe de structuur van een goed gesprek in elkaar zit. De auteur heeft teksten en artikelen van meerdere auteurs voor het boek verzameld en deze uitgelicht. Een dialoog in een boek kan soms wat houterig aanvoelen wanneer je niet gebruik maakt van dialogue tags, zoals kortgezegd ‘zei hij’ en ‘ze huiverde’ om de zinnen af te breken. 

Wat heb ik geleerd van deze boekentip?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik heb wel gemerkt dat ik de theorie achter het schrijven van een dialoog begon te begrijpen, maar ik leerde veel meer over dialogen schrijven door meer fictieboeken te lezen, films te kijken en het allerbelangrijkste: in het openbaar naar gesprekken te luisteren. Ik bedoel dan niet het afluisteren van gesprekken, maar de manier waarop men tegen elkaar praat. Straattaal onder een bepaalde doelgroep, vakjargon, uitspraak van dialecten en accenten en hoe emoties daar ook in meespelen. Wil je geloofwaardige dialogen schrijven? Dan raad ik je aan om met mooi weer eens in het park te gaan zitten en te luisteren naar de gesprekken om je heen. 

Welk boek met schrijftips raad jij aan?

Liefs,
Femke 

Dialogen schrijven van Don Duyns vind je terug op Bol.com

Wil je weten wat dit voor link is? Lees dan mijn affiliate marketing-blog.

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights