Hoe research je geschiedenis?

Hoe research je geschiedenis?

Het was Donald Trump die de inspiratie was, de Oempa Loempa de verkiezingen in Amerika won. Eigenlijk was het oma die mij inspireerde, Trump was slechts de aanleiding van het verhitte gesprek dat wij die avond voerden. Oma lieten woorden vallen over de oorlog, over muren en het gevecht tussen Afghanistan en Rusland. Het was toen ik die tweede hoorde dat ik een big magic ideetje kreeg voor een achtergrond geschiedenis in Achter Hemel en Aarde. Oma’s verhalen, en grote hoeveelheid meer kennis, over geschiedenis zijn bijna altijd inspirerend. Big magic zit vaak maar honderd meter verderop.

Soms laat een idee een halfjaar op zich wachten. En hoe frusterend dit soms kan zijn, zo is het leven bla bla, dit is gezond. Het is een kleine vonk die de kaars weer laat branden, je motivatie weer laat bloeien. Ik had niet verwacht dat ik na vijf maanden op iets zou belanden dat voor mij zo’n vonkje zou zijn. Bij Desenio vond ik leuke posters voor aan de muur, er zaten er zelfs al een paar in mijn winkelmandje, en daar stuitte ik ineens op een ontwerp wat precies aansloot bij de Speld in AHEA. Ik glimlachte als een malloot.

Van Daphne heb ik geleerd vaker uit mijn comfort zone te stappen en iets meer te genieten van de dingen om me heen. Ik wilde al een lange tijd naar het Oudheden museum in Leiden, sinds juni al toen ik het idee voor AHEA kreeg. Doubts got the best of me. Toch prikte ik eindelijk een datum en Leiden stond vast. Eindelijk, verzuchtte ik.

Processed with VSCO with hb1 preset

“I believe that our planet is inhabited not only by animals and plants and bacteria and viruses, but also by ideas. Ideas are a disembodied, energetic life-form. They are completely separate from us, but capable of interacting with us—albeit strangely.”
― Elizabeth Gilbert, Big Magic

Ideetjes komen op de meest vreemde momenten. Ik wachtte op een beschaafd moment, niet ‘s avonds om tien uur, om contact op te nemen met de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en vroeg hen, mag ik bij jullie komen filmen? JA! Dus nam ik mijn camera, vlogcamera en natuurlijk een vertrouwd notitieboekje mee en ging ik aan de slag. Maar hoe research je geschiedenis?

Ik wist wat ik wilde onderzoeken, welke woorden ik wilde begrijpen en welke beelden ik wilde zien. Ik heb één tip voor je die voor mij wonderen doet: ga op onderzoek uit. Ga naar buiten, ga naar een museum en laat je ogen alle cultuur opnemen, lees over Rusland tot je ogen er moe van worden en je vingers ruw van het papier maar bovenal, bewaar de informatie die je tot je neemt. Ik schreef alles op, maakte notities van wat ik zag ik het museum en schoot zelfs een paar foto’s. Hier een pin en daar een pin, steampunk vintage scissors waren mijn zoekwoorden en ideeën vloeiden voor de Speld.

Processed with VSCO with hb1 preset

Ik zeg natuurlijk niet, koop een ticket en vlieg naar Egypte om de sfeer echt te proeven. Zo gek ben ik ook weer niet, ook al heb ik Egypte wel op mijn reis bucketlist gezet… Met een app zoals Pinterest en geweldige informatiebronnen in de buurt kom je al een heel eind. Ga naar musea, lees tientallen boeken in de bibliotheek, bekijk reisvideo’s op het internet, proef de cuisine, echt, zoek het uit! ;] Zelf las ik eens dat je een stad bezocht moest hebben om er echt over te kunnen schrijven, en toen ik daarover twijfelde, raadpleegde ik een schrijfster waar ik tegenop kijk. Jenna antwoordde, en ik hoorde het haar al zeggen: Whoever said that is an idiot. That’s my opinion. 

Wat is jouw beste tip om research aan te pakken?

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights