Dit is een brief aan 2020

Dit is een brief aan 2020

Hee, hallo 2020. Daar ben je dan. Een opening voor een nieuw decennium, en dat brengt enige druk met zich mee om deze met een knaller te beginnen. Ook ik voel het. 2020 is het jaar waarin ik ga afstuderen, mijn laatste studie afrond, en de volwassen wereld in ga. Dat klinkt best een beetje gek. Daarom schrijf ik nu een brief aan 2020.

Later deze week deel ik een lijstje met je, waarin ik alle grote gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar op een rijtje zet. Toen ik dat deed, stond ik toch wel een beetje raar te kijken. Ik ben gegroeid. Zowel in centimeters, en niet zo’n beetje ook, maar vooral in mijn zelfvertrouwen en mijn zelfbeeld, en in mijn passies heb ik een pad gekozen waar ik naar toe wil. In tien jaar ben ik opgegroeid, ik werd 12 en werd 22 – moet je nagaan wat er in die tijd allemaal is gebeurd. 

Maar deze blogpost is geen blik terug, daarvoor moet je even wachten op zaterdag. Vandaag kijk ik vooruit, leg ik mijn wensen voor het nieuwe jaar vast – iets met goede voornemers en een stok achter de deur, enzo – en manifesteer ik het afstudeerjaar dat ik voor me zie. 

“ma·ni·fes·te·ren (manifesteerde, heeft gemanifesteerd) openbaren, bekendmaken een betoging houden zich manifesteren zijn aanwezigheid laten blijken”

Wat zou ik graag in 2020 willen doen?

LIFE

  • Lezen voor ontspanning. In 2020 zou ik willen dat lezen slechts voor plezier gebruikt wordt, en voor het plezier van anderen door het delen van aanraders en recensies. Dat betekent geen Goodreads leeschallenge meer, geen halve pagina’s lezen om sneller te zijn, maar op het gemakje door een boek heen gaan. Ik wil fantasie blijven lezen, maar ook meer thrillers, romans en non-fictie. 
  • Afstuderen. In de eerste vijf maanden heeft afstuderen mijn hoogste prioriteit. Dat betekent dat ik veel beter moet plannen, vooral op mijn vrije dagen. Scriptie-dag Vrijdag zal in het leven geroepen worden. De onderdelen van het afstuderen zijn een plan van aanpak, een onderzoek, het verdedigen ervan en het beroepsproduct ontwikkelen – in mijn geval video’s maken. Ik weet dat ik het kan en ik wil er helemaal voor gaan. 
  • Recreatief schrijven. Het liefst zie ik dat ik vaker voor mijn plezier schrijf. Niet met een doel van uitgeven voor ogen, maar voor mindfullness, ontspanning en creatief zijn. Naast mijn bed staat een zwarte journal, een die ik voor dagboekuitingen heb gebruikt, maar de laatste aantekening was van 9 december 2018, 22:40 uur. Daar mag best verandering in komen met een meer recentere datering.  
  • Wanderlust. 2020 mag ook het jaar zijn waarin ik mezelf trakteer op een klein reisje. Na mijn tussenjaar (toen ging ik naar Edinburgh, Schotland) en twee jaar half druk, half rustig hbo heb ik behoefte aan een paar daagjes weg en inspiratie opdoen. Misschien niet eens inspiratie opdoen, maar vooral ontspannen en ontdekken. Ik weet al precies naar welke stad ik wil, maar dat hou ik nog eventjes voor mezelf.
  • Laat angst toe. In 2020 wil ik mijn angsten nog meer durven toe te laten en persoonlijker en eerlijker zijn over alles wat er in mijn koppie omgaat. Om de dood als voorbeeld te nemen, iedereen heeft ermee te maken, maar niemand weet wat er gebeurt wanneer het gebeurt… en wat daarna speelt. Ik ben er bang voor. Dat hoeft niet, maar dat mag. Er zijn te weinig resources voor tieners. En door mijn blog in te zetten als uitlaatklep voor die gevoelens, wil ik daar verandering in brengen. 
  • Self care prioriteit. Als laatste persoonlijke doel wil ik niet vergeten hoe belangrijk het is om af en toe tijd voor mezelf te nemen – vooral in de eerste vijf maanden tijdens het afstuderen – maar ik moet ook leren wat discipline is voor het tweede half jaar. Groei en doorgroei. Alles heeft balans nodig.

WORK

  • Uitgeverij-klaar. Als schrijver wordt mijn hoofddoel mijn manuscript zo ver krijgen dat het klaar is om naar uitgeverijen gestuurd te worden. Het was mijn doel om voor 2020 mijn manuscript af te maken, door de 80.000 woorden te herschrijven – hoe dat ging lees je terug in de laatste schrijfupdate van het jaar. Dan pas mocht het naar de eerste proeflezers. In de tussentijd wil ik werken aan de synopsis, er is een hoop verandert dus is deze ook niet meer up-to-date. 2020 wordt het jaar waarin VBEM het licht ziet.
  • Elke maand een klus. Sinds ik mezelf in november heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heb ik het geluk gehad dat ik elke maand een freelanceklus had. Het liefst zou ik dat blijven doen. Door elke maand een klus te hebben aan wie ik mijn diensten verleen, blijft mijn onderneming niet stil staan tijdens het afstuderen. Hoewel dat een drukke periode kan worden, wil ik het wel proberen. 
  • Spreken. Het zou tof zijn als ik 2020 al ergens tijd vind voor mijn eerste solo sprekersklus. Een tijdje terug merkte ik hoe fijn het is om mensen iets te kunnen leren door middel van presenteren. Daar wil ik meer mee doen. Ik wil meer mensen bereiken. Het is niet mijn prioriteit, maar het mag best in het derde of vierde kwartaal al gebeuren. 

Dat was het dan. Zo ziet mijn 2020 eruit, daar ga ik voor werken. 

Volg je me al op Instagram? Daar plaats ik regelmatig korte schrijf- en zzp-updates en neem ik je mee op pad als ik iets leuks ga doen.

Welk doel wil jij in 2020 verwezenlijken?

Liefs,
Femke

PS. Hoe ik mijn doelen ga bereiken? Daar komt een stappenplan bij kijken. En dat vertel ik je aanstaande maandag in mijn nieuwsbrief ‘het Woord van de Maand’. Als je je hieronder inschrijft, krijg je deze ook in je inbox. Zie ik je daar? ?

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights