Vijfentwintig kaarsjes uitblazen op mijn verjaardag

Vijfentwintig kaarsjes uitblazen op mijn verjaardag

Donderdag mocht ik 25 kaarsjes uitblazen en voor het eerst deed ik dat helemaal op mijn manier. Ik wilde dat mijn verjaardag speciaal zou zijn, dus trok ik mijn eigen plan. In mijn eentje, daarna met het gezin. 

Al een paar jaar doe ik niet per se iets bijzonders met mijn verjaardag. Ik neem taart mee naar oma, drink daar koffie met de familieleden die willen komen, en daarna ga ik weer naar bed. Bijna elk jaar eindigt het ene levensjaar in tranen – van opluchting. ‘Ik ben weer een jaar ouder, ik sluit weer iets af.’ Dit jaar weer, maar dan anders. Niet rond middernacht, niet terwijl ik in slaap kom en ook niet wanneer ik de volgende dag wakker word. 

De Nieuwjaarsduik was net zo belangrijk voor me dit jaar: het sloot het moeilijkste jaar tot nu toe af. Er is een quote die ik op Tumblr heb gezien en die gaat ongeveer zo: ‘You don’t value the power of the new year unless you have something you need to leave behind’ en zo voelt het met mijn verjaardag ook. Elk jaar. Vooral dit jaar.

Mijn speciale dag: naar mijn favoriete boekhandel 

Nog geen week voor mijn verjaardag besloot ik wat ik op mijn speciale dag zou willen doen. Je hebt ‘Sweet Sixteens’ en tegenwoordig ook ‘21 Dinners’, maar wat doe je voor je 25e? Je eigen plan trekken. Ik heb veel geleerd dit jaar, maar dat je niet eenzaam bent als je liever tijd alleen doorbrengt, is de belangrijkste les. Dus maakte ik mijn plan voor donderdag. Rustig wakker worden, op naar Rotterdam, mezelf trakteren op boeken bij mijn favoriete boekhandel Donner en langs de fijne cadeauwinkels in de stad. Daarna alsnog koffie en taart bij oma en ‘s avonds met mama, mijn zusje Anne en mijn zwager uit eten. Dat is belangrijk voor me. 

Boekhandel Donner is en zal altijd mijn favoriete boekhandel zijn. Daarom was het ook een traktatie om daar donderdagochtend weer naar binnen te stappen, fijn en warm ontvangen te worden (door zowel personeel als de sfeer binnen) en te kunnen neuzen door allerlei stapels boeken. Thrillers, prentenboeken, de YA-stapel, psychologie… en ook weer even kijken bij ‘Slashwerk‘ die daar te koop is. Daarna ging ik op jacht naar de boeken en het notitieboek die ik wilde halen.

De uiteindelijke buit: vier boeken en het notitieboek. Een mooi TBR voor 2023!

Reflecteren op het vorige levensjaar

Dit jaar deed ik ook iets anders. Eenmaal thuis, in bed rond half 10, probeerde ik eerst te slapen. Nadat niet lukte, scrolde ik eerst door Instagram, waar ik de ene motiverende ‘twenties’ Reel tegenkwam na de andere – een goed voorbeeld is deze en deze – daarna besloot ik reflectievragen voor je verjaardag op te zoeken. Om 23.20 uur pakte ik mijn notitieboek er nog bij en beantwoordde ik vragen zoals:

  1. Wat is je ideale verjaardagscadeau?
  2. Wat heb je geleerd van 24 zijn?
  3. Wat waardeer je aan 25 worden?
  4. Wat wil je doen voordat je 26 bent?
  5. Wat laat je achter in je vorige levensjaar?

Het ene antwoord kwam makkelijker dan de ander. Eentje vulde ik niet eens in. Maar die laatste wel. Wat daar mijn antwoord op is, houd ik voor mezelf. Een gevalletje ‘niet lullen, maar poetsen’ en bewijzen dat ik dat ga doen. Ik kies voor mezelf en mezelf alleen.

Mijn verjaardag in 30 seconden voor Reels

Om mijn 25e verjaardag vast te leggen, filmde ik de hele dag door kleine stukjes. Daar maakte ik uiteindelijk een Reel van, zodat ik altijd kan terugvallen op deze dag wanneer ik dat nodig heb. 

Je verjaardag is jouw dag. Omring je met mensen of plekken die je blij maken, waar je plezier ervaart en doe iets liefs voor jezelf.

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights