Waardevolle kerstversiering

Waardevolle kerstversiering

Er was een tijd waar ik de verfkwasten niet kon loslaten. Beetje groen hier, beetje oranje daar. De gekste – en lelijkste – kleurencombinaties. Dan komt nu een mega flashback naar 2009 toen ik dit schilderijtje maakte dat nu al negen jaar bij oma op de kast staat.

Toen ik over blogposts nadacht voor december, kwam het onderwerp van een kerstversiering met een emotionele waarde voorbij. Ik dacht gelijk aan dit schilderij. In 2009 wist ik dat een cadeau aan mijn oma wilde geven, maar mijn twaalfjarige ik had niet zoveel zakgeld en mijn gedachten was blank. Bij oma zijn, was zowat mijn tweede huis. Ik dronk daar toen al zoveel koffie, at chipjes tijdens de wekelijkse spelletjesavonden en viel ’s winters bij haar voor de kachel in slaap. Uiteindelijk pakte ik mijn verfkwasten erbij en schilderde ik een kerstkaart op A3-formaat.

Mijn oma is altijd al speciaal geweest. Ieder jaar groeien we nog meer naar elkaar toe. Zeker nu ik aan haar biografie schrijf. Ik leer zo ontzettend veel over haar, hoor verhalen waar ik kippenvel van krijg. Ik groei erdoor, want ik leer waar mijn leergierigheid en doorzettingsvermogen vandaan komt. En nu we ouder worden, oma nog veel ouder hihi, merk ik hoe graag ik bij haar wil zijn. Ik voel de tranen al opkomen terwijl ik dit schrijf, omdat ze zo bijzonder voor me is.

Ik ben opgegroeid met de katholieke kerk, ben gedoopt en heb mijn communie gedaan. Ook al ging ik niet vaak naar de kerk, een enkele zaterdagavond gevolgd met spelletjes, kreeg ik wel veel mee. Zeker als ik bij mijn oma blijf eten. Bij iedere maaltijd beginnen en eindigen we met een gebed. Waar ik wel ieder jaar tijd voor maak, is de Nachtmis. Het is een traditie geworden. Elk jaar ga ik met mijn oma naar de Nachtmis in onze kerk (soms vroeg in de avond, soms heel laat). We zingen liedjes en wensen elkaar de vrede toe. Dit is mijn highlight met kerst, de rest kan me gestolen worden. En het helpt zeker dat we daarna lekkere broodjes eten en vaak komen ook de spelletjes op tafel. Scrabble, Triviant, Yahtzee, Rummikub… stiekem is het mijn missie geworden om mijn oma in alle spelletjes te verslaan. Oma heeft bijna een eeuw aan geschiedenis in haar hoofd – wat ze zich dan nog herinnert op 86-jarige leeftijd, haha. Twee maanden terug, won ik eindelijk een spelletje Scrabble. Ik blijf nieuwe woorden leren! Nu Triviant nog, maar dat blijf lastig.

Dus ja, dit mooie schilderijtje heeft een heel verhaal. Ik hou van mijn oma. Elke keer dat ik op vakantie ga, neem ik een beeldje voor haar mee. Uit Schotland nam ik een boekenlegger mee en daar is ze nog steeds zo blij mee. Ik blijf het ook leuk vinden om iets lekkers mee te nemen voor de koffie. Appelflappen, puddingbroodjes, kersenflappen, maar vooral die eerste. Ik doe alles om haar te zien glimlachen.

Heb jij kerstversiering waar je waarde aan hecht?

Een hele fijne kerst <3

Liefs,
Femke

Volg:
0
Deel:

2 Reacties

 1. 23 december 2018 / 10:06

  Geweldig mooi geschreven! Mooi dat je aan een biografie van je oma schrijft, heel bijzonder. Fijne feestdagen!

  • Femke
   Auteur
   23 december 2018 / 10:20

   Wauw dankjewel! Jij ook hele fijne dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights