Hoe verdienen auteurs geld? (Spoiler alert: niet met verkoop)

Hoe verdienen auteurs geld? (Spoiler alert: niet met verkoop)

Voor ik met deze blog begin, wil ik je vertellen hoe dit tot stand is gekomen. Een paar jaar geleden, alweer helemaal terug in 2018, had ik een gesprek met Chinouk Thijssen via ons dm. We spraken over hoe auteurs geld verdienen en dat een auteur aan zoveel meer werkt op de achtergrond dan dat we zien. De meeste auteurs kunnen geen (tot weinig) geld verdienen met hun boeken. Daarom stond deze blog al een hele lange tijd op mijn lijst. Om je een blik te geven in het leven van de auteurs die niet van alleen hun boeken leven.

Disclaimer: er zit verschil tussen boeken traditioneel en in eigen beheer uitgeven. Bij de een krijg je soms een voorschot, bij de ander moet je eerst flink investeren en hou je aan het eind een groter percentage over. Het duurt soms heel lang voordat een auteur van alleen boeken kan leven. 

Wat doen auteurs naast boeken schrijven en uitgeven? Hoe verdienen zij geld om brood op de plank te krijgen? Spoiler alert: het is niet met boekverkoop maar met…

Susan Muskee is stemacteur en spreekt audioboeken in

Susan stuurde in 2019 een stemtest naar een studio die nieuwe voorlezers zocht, ze werd uitgenodigd om auditie te komen doen en zo kwam het dat Susan bijna twee jaar lang elke woensdagavond in de studio zat om als vrijwilliger een boek voor te lezen. In 2020 jaar besloot ze dat ze er graag meer mee wilde doen, maar ze wist niet goed hoe. Na een opleiding om nog wat meer over stemacteren te leren en bijvoorbeeld over het gebruik van je stem, durfde ze het in 2021 aan om een Romcomnibus in te spreken. Via Kobo is dat toen bij een professionele studio gebeurd, en bij die studio is Susan gebleven! Wil je dat Susan jouw boek inspreekt? Vraag het dan aan bij je uitgever!

Sanne Hillemans verdient geld als redacteur en binnenwerk vormgever

Als je mij al wat langer volgt, dan weet je dat mijn go to redacteur en vormgever Sanne Hillemans is. Als redacteur let Sanne op de spelling, zinsopbouw, grammatica en interpunctie. Ze zorgt ervoor dat jouw boek goed leesbaar is. Dat doet ze ook bij het opmaken van het boek door alle tekst netjes op elke pagina te zetten. Wil je ook eens genieten van Sannes geweldige service? Bekijk dan wat zij voor je kan betekenen op SanneHillemans.nl

Lotte van den Noort ontwerpt boekomslagen als designer

Lotte ken je misschien wel van haar boek Unwritable, verschenen bij Hamley Books. Naast het schrijven van haar boeken is Lotte ook actief als grafische vormgever. Ben je op zoek naar een prachtige omslag voor je boek? Lotte kan het maken! Maar ze ontwerpt ook logo’s, banners en nog veel meer. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan haar website Designs By Lotte

Valentijn Ringelberg leest andermans boeken als proeflezer en helpt andere auteurs

Valentijn heeft inmiddels al vijf boeken uitgegeven. Deze auteur zit echt niet stil! Maar wist je dat hij je ook kan helpen bij het verbeteren van jouw boek? Valentijn leest ontzettend boeken en dat in combinatie met al zijn kennis van boeken, is hij de ideale proeflezer. Hij kan de mindere maar ook de sterke kanten uit je verhaal ontdekken. Wil jij je boek naar een hoger niveau tillen? Vraag dan Valentijn om hulp! (Heb ik ook gedaan, dikke aanrader!). 

Chinouk Thijssen geeft ook gastlessen op scholen

Twaalf jaar lang werkte Chinouk fulltime als freelance corrector en persklaarmaker, terwijl ze ook meerdere boeken schreef die verschenen bij een grote uitgeverij. Nu is ze heel actief met haar gastlessen op scholen. Eerst sprak ze alleen voor tieners, maar sinds 2021 ook voor kleine kinderen na het verschijnen van haar kinderboek. Vanaf dit schooljaar is Chinouk fulltime actief als schoolspreker en schrijft ze in haar vakanties aan haar nieuwste boeken. Lees meer over Chinouks schoolbezoeken!

Ik bied schrijfcoaching aan om jouw boek te realiseren

Zelf bied ik de mogelijkheid van schrijfcoaching. Samen gaan we dan aan de slag om jou boek te maken. Je kunt me al je vragen stellen – over motivatie, outlines, plot, personages, uitgeven, marketing, noem maar op. Ik help je verder! Lees mijn schrijfcoach-pagina voor alle info. Ook heb ik een schrijftraining gecreëerd, worldbuilding 101 voor fantasy schrijvers.

Zoals je leest zijn auteurs ook heel actief op andere gebieden, zodat ze hun schrijfdromen kunnen realiseren.

Heb jij een vraag over het schrijven en uitgeven van boeken? Laat hem in de reacties weten en ik kom bij je terug.

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights