Dit zijn al mijn dromen als auteur

Dit zijn al mijn dromen als auteur

Het was altijd al mijn droom om een boek uit te geven. Nu schrijf ik al dertien jaar en mag ik mezelf sinds augustus 2020 een gepubliceerd auteur noemen. Dream accomplished! Maar nu heb ik de smaak te pakken. Ik wil nog veel meer boeken schrijven en daarbij komen ook veel meer dromen kijken.

Al mijn dromen als auteur op een rijtje

Toen ik op twaalfjarige leeftijd mijn eerste verhalen schreef, wist ik dat ik ooit een gepubliceerd/gedrukt boek in mijn handen wilde hebben. Er waren jaren dat ik dacht, dit wordt ‘m. Dit wordt hét jaar waarin ik dat waarmaak. Wat ik niet wist, was dat ik nog genoeg te leren had over het vak. Over wat ‘mijn genre’ echt betekende, of wat mijn echte doelen waren. Twaalfjarige Femke zou nooit hebben durven dromen dat haar eerste boek de biografie van haar oma zou worden. Als je kijkt naar hoe geobsedeerd ik was met fantasie, was dat ook een lange tijd mijn missie. Sindsdien heb ik me als auteur ontwikkelt en zijn mijn dromen met me mee gegroeid. Nieuwsgierig? 

Droom #1 – Mijn vierdelige fictieserie uitgeven

Twee non-fictie boeken uitgeven stond eigenlijk nooit op de planning. Dat gebeurde gewoon. Ik was in mijn hoofd nog steeds een fantasyschrijver, tot ik met deze serie aan de slag ging. Wat begon als een NaNoWriMo-project met veel fantasie, draaide uit tot een avontuurlijk, mysterieus verhaal dat de potentie had om veel groter aangepakt te worden. Het werd uiteindelijk zelfs een serie met vier delen – en dan alle losse ideeën voor toekomstige korte verhalen niet te vergeten. Ik wil de serie eerst volledig schrijven, daarna pas nadenken over uitgeven. Het duurt nog minstens twee jaar voordat ik zover ben en dan ligt je boek ook nog enige tijd op de leesstapel bij uitgeverijen. De serie in eigen beheer is ook nog altijd een optie, maar ik zou graag eerst uitgeverijen proberen.

Droom #2 – ‘Jo’ of ‘Slashwerk’ uitverkopen

Ooit schreef ik een column voor Profielen, over je eigen maatbeker van succes. Succes als auteur betekende voor mij een lange tijd een tweede druk van een boek of volledig uitverkopen. Dat is een mijlpaal, soms net zo groot als de verschijningsdatum. Daarom is het ook echt een droom om ooit een van mijn boeken, of allebei, uit te verkopen. Is dat een woord? Nu wel, haha. Het afgelopen jaar ging de verkoop van ‘Jo’ hard, waardoor deze droom binnenkort al realiteit kan zijn. Er zijn namelijk nog minder dan 25 exemplaren beschikbaar. Dat is toch bizar?

Droom #3 – Een blogtour organiseren

Iets wat ik aan Instagram heel mooi vind, is Bookstagram. Boekenbloggers die op dit platform samenkomen en hun liefde voor boeken delen. De prachtigste plaatjes komen voorbij en ik kijk er graag mijn ogen uit. Als blogger schrijf ik ook regelmatig recensies. Meestal plaats ik daar dan ook een samenvatting van op Instagram. Dankzij dit platform maakte ik kennis met blogtours voor boeken. Een recensietour, vaak georganiseerd door de uitgeverij of de auteur zelf. Tijdens zo’n blogtour verschijnen er dan in een periode van soms twee tot vier weken elke dag een recensie over het boek. Elke dag een andere blogger. Dat is niet alleen marketingtechnisch heel slim, maar je leert zoveel nieuwe mensen kennen door de kracht van social media en dat vind ik heel mooi. Zo ben ik heel veel boekenbloggers/boekstagrammers gaan volgen op Instagram dankzij bijvoorbeeld tours voor boeken van Lotte van den Noort of Valentijn Ringelberg.

Droom #4 – Een boektournee á la Susan Muskee

Het afgelopen jaar verscheen Susans roman ‘Nooit meer hetzelfde’. Dat alleen al is iets heel bijzonders voor een auteur, maar van wat Susan daarbij deed, ging mijn hart sneller kloppen. Susan Muskee organiseerde een boektournee door heel Nederland! Om haar boek te promoten en kennis te maken met haar lezers, ging Susan op bezoek bij verschillende boekhandels in het land. Dat is toch bizar? Ik stond daar echt van te kijken, dat was voor mij namelijk heel Amerikaans (voor de grote auteurs zoals V.E. Schwab) en had ik in Nederland nog niet eerder gezien! Dit lijkt me zoiets leuks en gezelligs, dat ik dit echt op mijn grote dromen lijstje heb gezet.

Droom #5 – Een boeklancering in een boekhandel

Als klein meisje was ik elke week in de bibliotheek te vinden. Tot ik twaalf werd en verhuisde. Daarna bezocht ik graag de Bruna of Primera. Maar sinds ik voor het eerst een echte boekhandel binnen liep, ben nooit meer ergens anders geweest voor mijn boeken. Een boekhandel bezoeken is een echte ervaring. Mijn favoriete boekhandel is echt Boekhandel Donner in Rotterdam. Dus toen ik serieuzer ging nadenken over mijn carrière als auteur en ik weg droomde over ooit een fysieke boeklancering, was het voor mij al snel duidelijk dat ik dat ooit bij Boekhandel Donner zou willen organiseren. If they would have me, natuurlijk, maar dat is en blijft mijn allereerste keuze qua locatie want #iloveboekhandeldonner.

Droom #6 – Een boekevent bijwonen als auteur

Wat in Amerika voor auteurs heel belangrijk is, is uitgenodigd worden op boekige events zoals YalFest en voor sommigen zelfs ComicCon. Een paar jaar geleden hadden wij ook zulke events in Nederland, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nooit echt goed over up to date was. Vooral omdat ik toen snel nerveus werd door events zoals dat, waar je niemand kent en er dus alleen naar toe gaat. Nu lijkt het me geweldig om ooit bij zoiets aanwezig te mogen zijn. Zo organiseert Boekhandel Donner ‘Mad BookTok’, wat steeds ontiegelijk snel uitverkoopt. Het lijkt me heel gaaf om daar ooit als auteur te mogen staan; voor signeersessie, een kraam met mijn boeken, voor een interview, of alleen in de line up van aanwezigen. 

Droom #7 – Een boekvertaling binnenslepen

Als we het hebben over grote doelen voor auteurs, wordt er vaak gesproken over een vertaling, een de filmrechten verkopen of zelfs een Netflix-adaptatie. Pas toen ik naar Australië ging en men daar vertelde over wat ik deed, was een vertaling pas voor het eerst iets dat écht reëel leek. Of waar interesse voor was, dat vooral. De reden dat dit mijn laatste en dus mijn grootste doel is als auteur zijnde, is omdat het heel zeldzaam is dat dit gebeurd (traditioneel gezien) en omdat dat een hele grote stap is. Door dit moment ga je namelijk internationaal, je kan de boekenwereld gaan veroveren. Zo zie ik dat echt. Dat lijkt me zo’n bijzonder iets, dat het wel echt mijn ‘one day’ doel is. Ooit, in de verre toekomst. Een schrijver mag dromen, toch?

Eerst maar die andere doelen realiseren 😉 

Natuurlijk zijn er dan nog doelen voor ooit, in de verre toekomst, maar dit zijn doelen die ik mogelijk binnen vijf tot tien jaar kan realiseren. Hè, pas over vijf jaar? Yes, want eer dat er een nieuw boek van mijn hand uit komt, zal er nog minstens twee jaar voorbij gaan. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn schrijfupdate van 2022 of schrijfplan voor 2023 maar eens. 

Wat zijn jouw doelen als schrijver?

In de tussentijd een van mijn boeken lezen?

‘Jo’ volgt over mijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog en Watersnoodramp. Die bestel je hier.

‘Slashwerk’ gaat over het vinden van je ideale loopbaan na het afstuderen. Die bestel je hier

Ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt. Laat je het me weten in de reacties of via Instagram op @femkemeijboom

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights