NaNoWriMo voorbereiden met Preptober, alle tips die je nodig hebt

NaNoWriMo voorbereiden met Preptober, alle tips die je nodig hebt

NaNoWriMo, National Novel Writing Month, de maand waarin je (minstens) 50.000 woorden schrijft voor een nieuw boek. Hoe bereid je zoiets nou voor? Dat doe je door oktober goed in te zetten. Preptober is een leuke voorbereidingsmaand waarin je van NaNoWriMo allerlei tips krijgt om je schrijfmaand zo goed mogelijk voor te bereiden zodat je kan knallen. Ik vertel je vandaag hoe ik mijn vorige NaNoWriMo heb voorbereid in november. 

Mijn tips om alles uit Preptober te halen

Mijn allereerste tip is om eerst mijn masterlist met schrijftips te lezen. Zo pak je alle onderdelen voor het schrijven van een boek aan. 

Geef elke week van Preptober een doel

Je kunt elke week een eigen doel geven om elk onderdeel van je boek uit te werken. Veel mensen hebben voor november al hun verhalen zo goed mogelijk uitgedacht, maar het kan zijn dat je last minute besluit om toch mee te doen. Dan kun je elke week een specifiek onderdeel aanpakken. 

De eerste week van Preptober

Ik raad je aan om in de eerste week van Preptober vooral de basis van je verhaal op te schrijven. Gebruik daar bijvoorbeeld mijn blogpost van de outlines voor. Zodra je het geraamte van je boek weet, kun je al gaan schrijven. Brainstorm, schrijf alles op wat je maar kunt bedenken en ga dan puzzelen. 

De tweede week van Preptober

In de tweede week van oktober Preptober zorgde ik ervoor dat ik de basis van mijn personages wel echt goed had staan. Weet je wat hun doelen zijn? Waar zijn ze bang voor? Wat zouden ze het allerliefst willen? Voor een goed boek moet je je personages kennen want zij dragen meestal je plot. Je moet iemand zelf ook eerst leren kennen voordat je hun redenen kunt begrijpen en zo werkt dat ook met boeken. 

De derde week van Preptober

In de derde week van Preptober kun je meer tijd besteden aan de details van de outline. Het hangt er totaal vanaf of je een plotter of pantser bent en of je veel of weinig scenes/hoofdstukken in je boek hebt. De details worden namelijk pas logisch als je je personage van binnen en buiten kent. 

De vierde week van Preptober

In de derde week focuste ik mezelf vooral op locaties. Waar speelt het boek zich af? Dat weet ik meestal al wel in de eerste week, maar in deze week focus ik op de details. Waar is het in de buurt? Wat zijn de bekendste plekken op je locatie? Wat voor weer is het daar? Welke herinneringen hebben je personages aan deze plekken? Welke verhalen doen er de rondte over deze locaties? Je kunt zelfs werken met je zintuigen. Waar ruikt het naar op deze locatie? Wat zie je? Wat kun je voelen? Is er een speciale spaak die met deze locatie te maken heeft? Wat hoor je zoal? 

De vijfde week van Preptober

In de laatste week ga je je schrijfmaand voorbereiden. Maak tijd in je agenda om ook echt te kunnen schrijven. Heb je weleens een schrijfroutine gehad? Dit is ook het juiste moment om de laatste puzzelstukjes te leggen en details uit te werken. Als je al deze stappen hebt gehad, ben jij er klaar voor om NaNoWriMo met beide handen aan te grijpen en een boek te schrijven.

Hoe zou jij je voorbereiden op een schrijfmaand zoals Preptober en NaNoWriMo?

Volg Femke op Instagram

Boek een coachingsessie en realiseer jouw schrijfdroom

Bestel mijn boeken ‘Jo’ en ‘Slashwerk’ 

Volg:
0
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights